• Imprimeix

Escudella i carn d'olla

Una de les receptes més típiques a casa nostra pel dia de Nadal és l'escudella i la carn d'olla. Podem considerar que aquesta és una preparació d'hivern, ben completa, ja que inclou diferents verdures, llegums, patates, pasta i carns (gallina, porc i vedella). A continuació us presentem una proposta d'ingredients i de preparació, malgrat que és una recepta que admet moltes variacions en els ingredients.


Ingredients per a 6 o 8 persones

  • 6-8 litres d'aigua
  • ½ gallina (sense pell ni greix)
  • 1 peu de porc obert per la meitat i també 1 tros d'orella, morro i cua
  • 1 os d'espinada de porc i 1 os de pernil
  • 1 os de genoll de vedella
  • ½ kg de garró de vedella
  • ¼ kg de botifarra negra
  • 1 pilota de carn picada de porc i de vedella
  • ½ col d'olla
  • 3-4 branques d'api
  • 3-4 pastanagues
  • 1 nap
  • 1 xirivia
  • 250 g de patates
  • 250 g de cigrons
  • 250-350 g de galets grossos de Nadal
  • 40 g de pinyons

 

Elaboració

1. Renteu bé totes les carns i submergiu-les en una olla gran amb l'aigua (de sis a vuit litres).
2. Tant bon punt arrenqui el bull, treieu l'escuma que s'haurà format i afegiu-hi els cigrons prèviament remullats.
3. Quan l'olla porti aproximadament una hora i mitja bullint, afegiu-hi totes les verdures, les patates netes i tallades, així com la pilota i la botifarra.
4. Quan tot sigui cuit, separeu en una safata les carns per una cantó i les verdures, les patates i els cigrons per l'altre.
5. Si voleu desengreixar el caldo, heu de deixar-lo refredar. En refredar-se el greix quedarà compactat en la part superior de l'olla. Retireu tot aquest greix amb una espàtula.
6. Porteu el caldo de nou a ebullició i afegiu-hi els galets de Nadal.
7. Abans que finalitzi la cocció de la pasta, afegiu-hi els pinyons.
8. És convenient afegir-hi la sal quasi al final, per tal que el caldo no quedi massa fort.
9. Després del primer plat de caldo amb galets de Nadal, porteu a la taula la safata amb tots els ingredients de la preparació del caldo i serviu a cada persona una petita porció de cada aliment.


Comentari dietètic

Com ja hem comentat al principi, aquesta és un preparació típica de les festes de Nadal a Catalunya. És una proposta apropiada per a l'època de fred que podeu acompanyar d'una bona amanida d'escarola, enciam, api o rave i us ajudarà a refrescar una mica l'àpat. L'escudella i la carn d'olla són una proposta d'àpat que combina molt bé amb una amanida refrescant, unes postres a base de fruita fresca (macedònia de pinya natural, magrana i menta amb cava) i una cloenda de dolços (torrons i neules).

El valor energètic d'aquest àpat pot variar en funció de la quantitat de tall, del greix que acompanyi les carns i també de la quantitat de pasta, patates i cigrons. Desengreixar el caldo abans de coure la pasta alleugereix força l'àpat. Us recomanem no incloure un altre plat en aquest àpat (pollastre farcit, carns guisades o peix al forn), ja que per si sol és força complert.

Data d'actualització:  12.04.2017