
Què és aquest programa i quina n'és la finalitat?
El ritme de vida actual, l’estrès laboral i el sedentarisme en els llocs de treball provoca que molts dels treballadors estiguin massa hores asseguts. Aquest és un dels principals factors de risc que influeix directament en l’increment de pes. Cal tenir molt en compte que el sobrepès i l’obesitat són un dels principals problemes de salut que afecten els països desenvolupats.
Millorar els hàbits alimentaris i incentivar programes per aconseguir un pes adequat entre els treballadors pot ajudar a prevenir moltes malalties relacionades amb l’excés de pes i l’obesitat. La clau per resoldre aquest problema es troba en la promoció de l’activitat física en l’entorn laboral conscienciant sobre els beneficis que suposa practicar-ne i en la potenciació de l’alimentació saludable i la dieta mediterrània. Aquestes accions poden tenir un efecte positiu en la productivitat de l’empresa i el benestar dels treballadors, i contribueixen a la reducció de l’absentisme i també a la satisfacció i actitud positiva dels treballadors.
El programa pretén millorar l’estat de salut dels treballadors, prevenir-ne el sobrepès i l’obesitat, els problemes de salut derivats del sedentarisme, i millorar la qualitat de vida dels treballadors en l’entorn laboral.
El programa consta de tres etapes. La primera es basa en el disseny i la planificació, i es pot realitzar en un període comprès entre les dues setmanes i un mes. La segona etapa conté les accions centrals del programa i té una durada d’entre 3 i 6 mesos. I per últim, l’avaluació i la continuïtat del programa, que es poden desenvolupar durant un any o el temps que l’empresa cregui convenient.
- Menjar amb lentitud. Mastegar bé el menjar farà que es tingui una sensació de sacietat adequada i, a més a més, es gaudirà més del gust dels aliments.
- L’alimentació saludable comença al mercat. Si es fa la compra al supermercat, es pot seguir igualment una alimentació saludable i sana. És important evitar els aliments calòrics i poc recomanables. Es pot fer una llista de la compra d’allò que més es necessita, prioritzant els aliments saludables.
- Esmorzar bé! L’esmorzar és el primer àpat del dia i un dels més importants. Si no s’esmorza o es fa de manera deficient, durant el dia es tindrà gana i es menjarà amb ansietat i excés, cosa que afavoreix la ingesta entre hores que tant desequilibra l’alimentació quotidiana. S’ha demostrat que no esmorzar pot augmentar l’accidentalitat laboral. Cal combinar fruita, verdura, productes lactis, cereals i fruites seques.
- Equilibri nutricional. Cal informar-se bé de la composició dels aliments i dels àpats que es consumeixen. Un bon equilibri nutricional requereix una alimentació variada i adequada, element fonamental per mantenir el pes i la salut.
- Aigua per calmar la set, la millor opció. Per calmar la set i per mantenir l'equilibri hídric és necessari beure al voltant d’1,5 litres d'aigua al dia. Per apaivagar la set no s’han de prendre ni begudes ensucrades ni begudes amb alcohol.

Abans d’iniciar el programa és important sensibilitzar tant els treballadors com els responsables de l’empresa sobre els beneficis de la promoció de la salut posant l’accent en la importància d’una alimentació saludable i un estil de vida actiu. Cal detectar, en primer lloc, els casos de treballadors amb sobrepès i obesitat a l’empresa i proposar-los, a continuació, accions i iniciatives en aquest àmbit que coincideixin amb les seves prioritats i preferències per tal d’aconseguir el màxim compromís de compliment i continuïtat en el programa.
La participació directa del treballador en la planificació dels programes de promoció de la salut és un factor decisiu en l’èxit dels programes. D’aquest fet en depenen també la priorització, l’èxit i la continuïtat de les accions.
La informació i la formació en aquesta etapa són cabdals tant per sensibilitzar com per garantir la participació i el bon desenvolupament del programa.
Com s’ha de fer?
- Cal convocar els treballadors que estiguin interessats a iniciar aquest programa. Cal identificar entre tots quins són els objectius que es volen assolir i els principals problemes i dificultats que es preveuen.
- Cal difondre els Consells de salut mitjançant la tramesa de la informació a través de, per exemple, el correu corporatiu.
- Es poden penjar cartells informatius en els llocs més visibles de l’empresa.
- Es poden publicar els materials informatius a la intranet (calculadora de l’índex de massa corporal, etc.).
- Cal facilitar formació i informació sobre aliments (tècniques de cocció, consells per a una carmanyola saludable, de cuina amb microones, etc.).
MATERIAL DE SUPORT:
- Calculadora de massa corporal (Canal Salut)
Activitat física
- A la feina, fem salut. Pugem escales!
- Trucs per ser més actius a la feina (PDF)
- 10 trucs per ser més actius al transport (PDF)
- 10 trucs per ser més actius a casa (PDF)
- Fer salut cada dia és important (cartell)
Alimentació i consells alimentaris
En aquesta segona etapa es desenvolupen accions específiques per fomentar una alimentació saludable i activitat física. És important conèixer prèviament els hàbits incorrectes més habituals entre els treballadors per poder facilitar les eines necessàries per desenvolupar les diferents accions del programa. També és important el suport de l’empresa en la presa de mesures.
Com s’ha de fer?
- Si l’empresa disposa d’un menjador laboral amb servei d’àpats, caldria analitzar els menús setmanals mitjançant un nutricionista o especialista en nutrició i, si cal, fer propostes de millora. Cal incloure menús per a persones hipertenses, diabètiques, celíaques, etc.
- Cal facilitar dispensadors d’aigua per disminuir el consum de refrescos i begudes ensucrats.
- Cal revisar el contingut de les màquines expenedores, proposant la priorització d’aliments saludables com la fruita per sobre dels processats.
- Cal promoure l’activitat física entre els treballadors, fomentar l’ús de les escales i les pauses actives. En la mesura del possible, cal donar flexibilitat horària als treballadors perquè puguin anar al gimnàs abans o després de la jornada laboral. Es poden organitzar partits de futbol o formar part d’un equip de running.
- Si es tenen els recursos necessaris, es pot optar per habilitar un espai a l’empresa on realitzar estiraments impartits per un professional o pactar un conveni amb algun centre esportiu que estigui a la vora de la feina per fomentar l’activitat física entre els treballadors.
- Es poden fer tallers de cuina saludable. Es poden organitzar concursos gastronòmics on s’elaborin plats saludables. Es pot fomentar l’intercanvi de receptes.
- Cal facilitar, si és possible, el suport o el consell del personal sanitari a aquells que ho requereixin.
MATERIAL DE SUPORT

Aquesta tercera etapa consisteix a consolidar i integrar les activitats del programa en la quotidianitat de l’empresa. És important mesurar l’impacte de les activitats sobre els treballadors per poder establir millores en el programa tot insistint en l’adquisició d’hàbits saludables. És important seguir conscienciant els treballadors sobre la importància d’una bona alimentació i de la pràctica d’activitat física. En cas que l’empresa disposi dels recursos necessaris, es poden seguir impartint tallers, conferències, classes de cuina, ioga, etc.
Com s’ha de fer?
- Cal seguir sensibilitzant i informant sobre els beneficis d’una bona salut.
- Cal mantenir les activitats que han tingut més acceptació i bons resultats. És important comptar amb un treballador que sigui el dinamitzador d’aquesta etapa.
- Cal avaluar els resultats de les accions posades en marxa per introduir propostes futures de millora.