Programa "Dinars de carmanyola a l'entorn laboral"


Què és aquest programa i quina n’és la finalitat?

Qualsevol plat i preparació és adient per portar a la carmanyola? Aquest programa recull una sèrie de consells pràctics per preparar una carmanyola saludable. Hi trobareu també les pautes per preparar, conservar, transportar i escalfar correctament els aliments, així com propostes de receptes ràpides, saboroses i fàcils de fer.

El programa consta de tres etapes. La primera es basa en el disseny i la planificació, i es basa en el disseny i la planificació, que es pot realitzar en un període comprès entre les dues setmanes i un mes. La segona etapa conté les accions centrals del programa i té una durada d’entre 3 i 6 mesos. I per últim, l’avaluació i la continuïtat del programa, que es poden desenvolupar durant un any o el temps que l’empresa cregui convenient.

 

CONSELLS PER A L'EMPRESA

 • Disposar d’un espai diferent de la zona de treball on els treballadors puguin fer les pauses a l’hora dels àpats. No es recomana que dinin a la mateixa taula de treball o davant de l’ordinador.
 • Habilitar l’espai amb una nevera i un microones per poder conservar els aliments correctament i escalfar-los a l’hora de dinar. Al mateix temps, també cal disposar d’una pica on es puguin rentar els plats, gots i coberts i facilitar rotllos o tovallons de paper.
 • En l’espai també hi ha d’haver taules i cadires.
 • Garantir una bona neteja de la nevera i el microones, per evitar olors i l’intercanvi de sabors.

 

RECOMANACIONS PER ALS TREBALLADORS

 • Planificar el menú. És important pensar amb antelació els plats que menjarem cada dia per dinar i fer una planificació del menú per aconseguir una alimentació variada i saludable. Cal planificar la compra setmanalment per als aliments frescos i quinzenal o mensualment per als aliments de llarga conservació. També és important conèixer les característiques de conservació i escalfament dels aliments.
 • Tipus de carmanyola. Utilitzeu carmanyoles netes i aptes per a ús alimentari. Si les utilitzeu per reescalfar l’aliment, comproveu també que són aptes per a forn de microones (plàstic o vidre). Renteu-les cada dia amb aigua calenta i sabó. A casa, en la preparació de la carmanyola, és important seguir amb cura les quatre normes bàsiques per garantir la seguretat dels aliments: netejar, separar, coure i refredar. No deixeu els aliments a temperatura ambient més de dues hores i refrigereu-los al més aviat possible dins de les carmanyoles.
 • Altres opcions a part de la carmanyola. De vegades, per manca de temps o per altres motius, es pot substituir l’àpat de carmanyola per un bon entrepà amb una bona peça de fruita. Pots utilitzar diferents tipus de pa: integral, de llavors, pita i també diferents farciments com ara truita, paté d’olives, tonyina, formatge, pernil, verdures escalivades...
 • Quan fallen les opcions habituals, les màquines expenedores d’aliments i begudes poden resoldre una situació imprevista. Per fer l’àpat més saludable, és convenient prioritzar productes que contribueixin a una alimentació saludable en lloc d’aquells que tenen un contingut elevat en sal, sucres i/o greixos. 

 

       

Home dinant directament d'un recipient transparent

En aquesta primera, abans d’iniciar el programa “Dinars de carmanyola a l’entorn laboral”, és important sensibilitzar tant els treballadors com els responsables de l’empresa dels beneficis d’una alimentació saludable en l’entorn laboral, per després poder donar eines per a la confecció d’una carmanyola saludable.

La informació i la formació en aquesta etapa són cabdals tant per sensibilitzar com per garantir la participació i el bon desenvolupament del programa.

Com s'ha de fer?

 • Col·locant cartells informatius en els llocs més visibles de l’empresa que continguin informació i consells sobre una alimentació saludable en l’entorn laboral, i alguns consells fàcils per a l’elaboració de la carmanyola. És important que siguin missatges concrets i senzills (per exemple, “recordeu que beure aigua es la millor manera d’hidratar-se” o “El complement més refrescant i saludable, una peça de fruita”, etc.).
 • Organitzant xerrades informatives sobre una alimentació saludable i consells fàcils d’elaboració de la carmanyola saludable.
 • Difonent pel correu electrònic corporatiu o la intranet de l’empresa consells de salut, receptes per a la carmanyola, etc.

  

Enllaços i materials d'interès: 

En aquesta segona etapa es desenvolupen les accions proposades per fomentar una bona alimentació saludable mitjançant tallers específics sobre alimentació saludable i preparació de carmanyoles perquè siguin variades, equilibrades i fàcils de preparar.

És important conèixer prèviament els hàbits més habituals entre els treballadors per poder portar a terme el programa.

La participació del treballador en la planificació dels programes de promoció de la salut és molt important. Dels treballadors també depenen la priorització, l’èxit i la continuïtat de les accions.

Les accions també haurien d'estar adaptades a les possibilitats de l’empresa i  haurien de ser mesurables per poder ser avaluades.

  

Com s'ha de fer?

 • Informant i comunicant als treballadors els recursos dels quals disposa l’empresa per poder fer els àpats.
 • Organitzant xerrades i tallers per als treballadors sobre la importància de portar a la carmanyola un àpat equilibrat i saludable, i facilitar informació sobre el transport i el tipus de carmanyola i altres maneres de fer l’àpat com l’opció de l’entrepà i fruita, restaurant...

Cal promoure l’alimentació mediterrània en l’àmbit laboral en la restauració col·lectiva de l’empresa amb l’acreditació Amed. En cas que no es disposi de menjador laboral i els treballadors optin per menjar fora de la feina, es poden promoure els restaurants Amed més propers. Són restaurants que garanteixen l’alimentació mediterrània i estan acreditats per l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT). Al restaurant però, també és important saber triar el menú perquè aquest sigui el més saludable possible: possibilitat de fer plat únic i postres (pasta o arròs i fruita, guisat de llegums i fruita, peix o carn i guarnició vegetal i fruita).

 

Cal recordar que per preparar carmanyoles és important:

A casa

 • Cal rentar-se les mans abans de començar.
 • Cal rentar les verdures i hortalisses, especialment si es mengen crues.
 • S’han de coure suficientment els aliments, sobretot la carn i el pollastre. Cal assegurar-se que els sucs de les carns són clars i no rosats. Els sucs clars indiquen que la cocció és completa i que s’ha assolit una temperatura suficient per destruir els microbis.
 • S’ha de quallar bé l’ou de les truites, les quiches i els altres productes elaborats amb ou cru. L’ou sense quallar és un medi idoni perquè hi proliferin microbis. Cal evitar salses casolanes a base d’ou cru.
 • S’han de cuinar els aliments amb suficient antelació per poder-los refredar convenientment. No s’han de mantenir els menjars a temperatura ambient més de dues hores.
 • Cal evitar les elaboracions de postres casolanes a base de nata, ou i cremes pel risc de contaminació microbiana.
 • S’han de refrigerar els menjars, al més aviat possible, dins de les carmanyoles.

 

Durant el transport

 • S’han de treure les carmanyoles del frigorífic en el darrer moment, quan es tornen a casa, i cal rebutjar els aliments o les restes que no s’hagin menjat.

 

A la feina

 • Cal guardar les carmanyoles al frigorífic del centre de treball tan bon punt s’hi arribi. És important no deixar la bossa amb les carmanyoles al costat de radiadors o exposades directament al sol.
 • S’ha de comprovar la temperatura i netedat dels frigorífics, així com la higiene dels forns microones.
 • Cal reescalfar bé el menjar. Treure la tapa però posar-la a sobre per evitar esquitxos. Un aliment és prou calent quan s’ha de deixar refredar per poder-lo menjar.
 • Cal establir una freqüència mínima de neteja i desinfecció dels frigorífics i dels forns microones.

 

MATERIAL DE SUPORT:

Una dona somriu a càmera mentre dina amb companys

Aquesta tercera etapa consisteix a consolidar i integrar les accions i activitats del programa que han tingut més èxit. És important mesurar l’efecte de les activitats sobre els treballadors per poder establir millores en el programa.

Com s'ha de fer?

 • Continuant sensibilitzant i informant sobre els beneficis d’una alimentació saludable a l’entorn laboral.
 • Mantenint les activitats que han tingut més acceptació i bons resultats.
 • Designant un o diversos treballadors motivats perquè continuïn dinamitzant les accions i en facin el seguiment.
 • Avaluant els resultats de les accions posades en marxa per introduir propostes futures de millora.
 • Donant continuïtat, permanència i les condicions adequades als espais designats per poder fer els àpats a la feina.
 • Garantint la sostenibilitat i l’acceptació de les accions iniciades.
 • Detectant i potenciant propostes i suggeriments que sorgeixin en aquest procés.

 

 

MATERIAL DE SUPORT: 

Carmanyola amb menjar sobre una taula