Quan i com demanar ajuda

Totes les persones poden sentir-se angoixades per algun problema o incapaces de continuar amb les rutines i obligacions prèvies en algun moment determinat. Amb freqüència aquests sentiments són transitoris i es poden superar amb els recursos propis o l'ajuda de familiars o amics que ofereixen suport emocional, ajuda pràctica per resoldre un problema o simplement escolten en aquestes situacions difícils.

Tanmateix, el malestar no sempre és transitori i aquesta ajuda pot resultar insuficient. En aquests casos és recomanable consultar professionals que puguin donar un assessorament més específic per resoldre la situació al més aviat possible i amb el menor patiment possible per a la persona.

En quins casos convé demanar ajuda professional?

Si us sentiu sol i considereu que no teniu l'oportunitat de relacionar-vos amb altres persones tant com voldríeu, podeu adreçar-vos al vostre professional sanitari de referència, que us ajudarà a trobar activitats del vostre entorn perquè hi pugueu participar. Sentir-vos acompanyat i sentir que formeu part d'algun grup pot millorar la qualitat de vida, el benestar emocional, l'estat d'ànim i l'autopercepció de salut, així com reduir l'ansietat. De la cerca d'activitats dins la comunitat que el professional sanitari i el pacient realitzen de forma conjunta se'n diu prescripció social, una mesura que pot ser igual o més eficaç que alguns tractaments mèdics. 

Consulteu també el metge o metgessa de capçalera o un servei mèdic especialitzat si teniu sentiments, pensaments o un nivell d'ansietat que us dificulten continuar amb les vostres responsabilitats i rutines, relacionar-vos amb la resta o descansar de forma adequada, durant més de dues setmanes consecutives. 

Si els canvis són de molta intensitat o sobtats, podria ser recomanable una consulta abans d'aquest temps. Si teniu pensaments de suïcidi demaneu ajuda al més aviat possible.

Especial Prescripció social: teràpies en xarxa. Obre en una nova finestra.

Informació per a professionals a l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT)

Aplicació web GestioEmocional.cat

GestioEmocional.cat és un aplicació, desenvolupada arran de la pandèmia de la COVID-19, per oferir suport a totes aquelles persones que experimenten emocions negatives, com ara por, l’angoixa, la preocupació o la tristor. 

L'eina permet valorar l'estat emocional, rebre consells i indicacions per gestionar-lo, o bé ser atès per un professional de la salut en cas necessari.

Hi poden accedir persones de totes les edats, tant des del dispositiu portàtil (telèfon, tauleta...) com des de l’ordinador mitjançant una adreça web. En el cas dels menors de setze anys, els pares, mares o tutors legals disposen d'un qüestionari especialment pensat per avaluar el malestar emocional dels seus fills. 

En entrar-hi, cal seleccionar la franja d'edat i, una vegada dins, l'eina ofereix tres apartats:

  • Un qüestionari per avaluar l'estat emocional. 
  • Recursos per a la gestió emocional, com ara tècniques de respiració profunda i de relaxació muscular, consells per dormir millor, o imatges relaxants, d'acord amb els nivells de malestar que cal valorar en una escala de l'1 al 10. 
  • Recursos professionals, amb telèfons d'interès i altres eines per rebre suport emocional.

Recordeu

Demanar ajuda quan la necessitem és una de les formes més importants de tenir cura de la nostra salut emocional. No sempre és fàcil decidir-se a demanar ajuda, però penseu que els problemes de salut emocional són molt freqüents (una de cada quatre persones a Catalunya els presentarà al llarg de la seva vida, i els símptomes emocionals són unes de les causes de consulta més freqüents a l'atenció primària). Els metges i metgesses estan molt acostumats a oferir aquest tipus d'ajuda i tenen el coneixement necessari per fer-ho.

Data d'actualització:  04.03.2021