Recomanacions generals per a una boca sana

Recomanacions generals per a una boca sana

A banda d’una bona raspallada amb pasta dentífrica fluorada després dels àpats, hi ha altres mesures que us poden ajudar a mantenir unes dents fortes i una boca sana:

  • Visiteu l’odontòleg o odontòloga almenys una vegada l’any. Si teniu algun problema de salut oral, és el mateix o mateixa dentista qui us ha d’indicar la periodicitat de les revisions.
  • Augmenteu el consum de fruites i verdures.
  • Reduïu el consum de dolços, particularment entre àpats, atès que aquests afavoreixen la multiplicació dels bacteris. Penseu a emprar dolços sense sucre amb alt contingut de xilitol.

 

Recomanacions per als infants

  • Els infants haurien de visitar un o una dentista per primer cop durant el primer any de vida i a partir d’aquí, cada sis mesos fins a l’adolescència. Aquestes visites contribueixen a la detecció precoç de problemes de salut oral i ajuden l’infant a acostumar-s’hi i a perdre la por.
  • És un error pensar que no cal tenir cura de les dents de llet perquè acabaran caient. Si una dent de llet cau prematurament o s’ha d’extreure per una càries, hi ha risc que les peces del costat ocupin l’espai que ha deixat buit, de manera que quan surti la dent definitiva no trobi aquest espai i s’acabi col·locant en una posició incorrecta.
  • Els hàbits com l’ús del xumet o la succió digital poden tenir efectes perjudicials a llarg termini, com ara un canvi de la posició de les dents i de la forma dels maxil·lars. Per minimitzar els riscos que se’n poden derivar, convé abandonar l’hàbit abans dels dos anys.
  • Cal evitar que els nadons i els infants es quedin adormits mentre succionen la tetina del biberó. Quan els sucres de la llet es queden adherits a les dents de l’infant durant hores poden danyar-ne l’esmalt i provocar el que es coneix com a càries del biberó o càries del lactant.
  • Cal recordar que la llet materna conté una gran quantitat de sucres i que pot provocar càries. En els casos de lactància nocturna a demanda el risc de càries és més elevat i cal prevenir les lesions de càries mitjançant la raspallada dental amb pasta fluorada des de l’erupció de les dents.
  • Cal inculcar als infants els hàbits d’higiene i cura de la boca i les dents al més aviat possible.
Recomanacions per als infants
Data d'actualització:  12.09.2018