Prevenció d'accidents i lesions en persones grans

Les caigudes poden causar lesions que, especialment en el cas de la gent gran, de vegades tenen conseqüències greus per a la salut. Hi ha alguns consells que us ajudaran a evitar-les:

 • Feu exercici físic amb regularitat, ajuda a millorar la força i a sentir-se millor. Els exercicis que milloren l'equilibri i la coordinació de moviments (com el taitxí) són els més útils. La falta d'activitat física contribueix al debilitament i fa augmentar el risc de patir una caiguda.
 • Reviseu la vostra medicació: el personal mèdic i farmacèutic pot revisar la medicació que preneu actualment. Amb l'edat, és possible que l'acció d'alguns medicaments sobre l'organisme canviï. Algunes medicines o combinacions de medicaments poden provocar somnolència o mareig i propiciar una caiguda.
 • Comproveu la vostra visió: cal visitar l'oculista almenys un cop l'any. És possible que les ulleres ja no siguin prou adequades; també es poden tenir malalties com el glaucoma o les cataractes, que limiten la visió. Una mala visió pot provocar una caiguda.

Els accidents domèstics són els més comuns. Per reduir-ne el risc cal que:

 • Deseu les coses que utilitzeu sovint en armaris i prestatges baixos, per no haver d'enfilar-vos amb escales o tamborets.
 • Fixeu les catifes a terra amb una cinta adhesiva per les dues cares.
 • Retireu de les escales i els llocs de pas els objectes que us podrien fer relliscar o ensopegar (papers, llibres, roba, sabates, etc.).
 • Instal·leu baranes i agafadors al bany o la dutxa.
 • Utilitzeu catifes o adhesius antilliscants a la banyera o al plat de dutxa.
 • Milloreu la il·luminació de casa vostra. Quan les persones es fan grans, solen necessitar llums més potents per poder veure-s'hi millor.
 • Si viviu en una casa amb escales, assegureu-vos que disposeu de baranes apropiades. 
 • Utilitzeu sempre un calçat apropiat, preferentment amb sola de goma, i eviteu anar descalços per casa.

Pel que fa al trànsit, si s'és vianant, cal recordar-se de caminar sempre per la vorera i creuar pels passos de zebra tot respectant els senyals lluminosos o estàtics. És molt important no creuar mai els carrers en diagonal i tampoc no fer-ho amb el semàfor intermitent o en groc, ja que probablement no es tingui prou temps per travessar el carrer amb seguretat.

En cas que es condueixi és important no oblidar-se mai de posar-se el cinturó al cotxe, o el casc si es va en moto. Es recomana conduir amb tranquil·litat evitant maniobres imprudents i sobtades. Quan el viatge sigui llarg, convé descansar periòdicament i tenir cura de la son. Si s'ha de conduir, és millor menjar àpats lleugers i no beure alcohol.

En cas que prengueu cap medicació, consulteu a un professional sanitari si pot afectar la conducció.

Informació relacionada

Data d'actualització:  05.11.2020

Informació relacionada