
Què és aquest programa i quina n’és la finalitat?
L’ordenació del temps i la conciliació de la vida personal, familiar i laboral és un dels elements importants en la gestió empresarial i és uns dels aspectes que més preocupa i inquieta els treballadors. Cada vegada és més evident la necessitat d’adaptar l’horari laboral al ritme de vida i a les necessitats de cada persona en la mesura que sigui possible. Les empreses han d’assegurar el compliment de la legislació laboral en la gestió del temps i la conciliació de la vida personal, familiar i laboral per aconseguir un equilibri entre les necessitats de l’empresa i les del treballador.
Aquest programa pretén donar suport a les empreses i dotar-les d’eines perquè posin en marxa i desenvolupin accions per millorar la gestió dels recursos humans i el creixement de la satisfacció empresarial i personal mitjançant l’aplicació de mesures concretes com horaris d’entrada i sortida flexibles, teletreball, reducció de la jornada, etc.
El programa consta de tres etapes. La primera es basa en el disseny i la planificació, que es pot realitzar en un període comprès entre les dues setmanes i un mes. La segona etapa conté les accions centrals del programa i té una durada d’entre 3 i 6 mesos. I per últim, l’avaluació i la continuïtat del programa, que es poden desenvolupar durant un any o el temps que l’empresa cregui convenient.
Els beneficis
- Millora la satisfacció i la motivació personal.
- Millora la salut i el benestar dels treballadors.
- Augmenta la productivitat.
- Incrementa la salut dels treballadors i en disminueix l’estrès i els problemes de salut.
- Millora l’ambient de treball i fomenta la retenció de talents.
- Augmenta i millora la implicació de la plantilla en l’empresa.
- Disminueix l’absentisme laboral.
- La imatge de l’empresa millora davant la plantilla, els proveïdors i la societat en general.
Més informació
El primer pas que cal fer és analitzar la situació actual de l’empresa i identificar les mancances que presenta en l’àmbit de la conciliació. Per fer-ho és necessari escoltar els treballadors per saber quins són els problemes i les dificultats amb què es troben en el seu dia a dia per tal d’estudiar les diferents propostes i intentar implantar-les en un futur sempre que sigui possible.
La participació dels treballadors en la planificació dels programes de promoció de la salut és primordial. La priorització, l’èxit i la continuïtat de les accions també depenen d’ells.
Com s’ha de fer?
- S’ha d’organitzar una reunió conjuntament amb els treballadors per obtenir informació i participar en les accions relacionades amb la conciliació laboral i personal que finalment es proposin.
- Cal traslladar les propostes dels treballadors als directius de l’empresa perquè puguin prendre decisions i les incorporin a les polítiques d’empresa.
- Cal presentar propostes de millora pactades amb els treballadors.
MATERIAL DE SUPORT:

En aquesta segona etapa, un cop detectades les necessitats dels treballadors, i després d’acordar-ho amb la direcció de l’empresa, es posaran en marxa les accions per fomentar i aplicar la conciliació laboral i familiar. Les accions s’han d’adaptar tant als treballadors com a les possibilitats de l’empresa.
Com s’ha de fer?
- Cal establir polítiques de conciliació en la gestió del temps de treball que siguin prou flexibles per a les persones treballadores i que estiguin en equilibri amb les necessitats organitzatives i productives de l’empresa (jornada continuada, jornada intensiva durant una part de l’any, foment del teletreball, etc.).
- Cal disposar d’horaris d’entrada flexibles, amb un interval d’una hora i mitja per a l’hora d’entrada. L’horari de sortida també ha de ser flexible i ha d’adequar-se a l’horari d’entrada.
- La formació continuada dels treballadors s’ha de realitzar dins de l’horari laboral.
- S’ha de tenir la possibilitat de fer jornada intensiva (en els llocs de treball que ho permetin) en cas que el treballador hagi de cuidar familiars, després d’un permís maternal i també en períodes de vacances.
- S’ha de poder aplicar la bossa d’hores. És un concepte modern de gestió de calendaris de treballadors que permet flexibilitat al llarg de l'any en funció de les necessitats del treballador i de l’empresa.
- S’ha d’evitar convocar reunions fora de l’horari laboral.
- S’ha de tenir la possibilitat de treballar a casa. Per dur a terme el teletreball a casa cal disposar d’eines d’ofimàtica i tenir la formació adequada.
- Cal establir polítiques de conciliació en casos d’embaràs, maternitat, lactància, cura d'un familiar, fills amb discapacitat i fills petits, etc. S’ha de poder ampliar el permís de paternitat i maternitat.
- Cal fomentar la comunicació entre els treballadors per tal que es puguin intercanviar torns de feina, dies festius, etc.
- Cal facilitar la negociació entre els treballadors de l’empresa i la direcció per poder solucionar problemes puntuals de solapament d’horaris entre les hores de treball i les necessitats personals.
- S’han de comunicar a tots els treballadors les noves polítiques acordades de conciliació de l’empresa perquè estiguin totalment informats de les noves condicions de treball.
MATERIAL DE SUPORT:
La tercera fase del programa consisteix a donar continuïtat a les polítiques de conciliació aplicades per l’empresa mitjançant la integració i consolidació de les accions acordades entre treballadors i empresa. També és important seguir treballant en aquest sentit perquè la conciliació laboral i familiar sigui cada vegada millor. La finalitat d’aquest programa és que anualment s’apliquin noves polítiques en funció de les necessitats dels treballadors i que es revisin les aplicades per tal d’introduir-hi millores.
Com s’ha de fer?
- Cal nomenar, entre els treballadors, un responsable de conciliació que faci d’interlocutor i que s’encarregui de traslladar als directius de l’empresa les noves demandes i propostes dels treballadors.
- S’han de realitzar reunions anuals entre els treballadors i el responsable de conciliació amb l’objectiu de poder seguir millorant en termes de conciliació.
- Si no és possible disposar d’un responsable de conciliació, cal utilitzar la mateixa metodologia que en la primera etapa.
