Objectiu:
Prendre com a mínim 3 peces de fruita al dia i 2 vegades de verdura cuita o crua (tant per dinar com per sopar).
Accions:
- Establir l’hàbit de prendre en la jornada laboral, a mig matí, una peça de fruita, de temporada i proximitat.
- Oferir racions de fruita gratuïtes per esmorzar i/o dinar durant el mes concret del consell.
- Si n’hi ha, procurar que les màquines expenedores, la cantina i el menjador laboral ofereixin opcions saludables de fruita i verdura.
- Establir un dia al mes en què tothom porti diferents receptes de fruita i verdura.
- Obrir un espai virtual a la intranet de l’empresa o fins i tot a les xarxes socials on es pengin receptes, fotografies, informació o es faci diàleg sobre el tema.
Materials:
- Més fruites i hortalisses. Petits Canvis per menjar millor
- Monogràfic Fruita fresca
- Receptes de postres saludables
Més informació:
- La fruita. Canal Salut, 2017. Departament de Salut.
- Aquí sí: Fruita i salut. Agència de Salut Pública de Catalunya.
- 5 al dia
- Calendari de productes de temporada. Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.
- Calendari d’aliments de temporada. Opcions, 2017.
- Som gent de profit. Evitem el malbaratament. Agència de Residus de Catalunya. Generalitat de Catalunya.
- ¿Cuántas raciones de frutas y verduras hay que comer al día? Nutrimedia. Universitat Pompeu Fabra.
Objectiu:
Incrementar el consum de llegums, fins a arribar com a mínim a 3-4 vegades la setmana.
Accions:
- Establir un dia al mes en què tothom porti diferents receptes de llegums. Aquell dia es pot organitzar un concurs culinari en què es premiï a la millor recepta feta amb llegums.
- Fer un registre on cadascú apunti cada dia la seva ingesta de llegums, tant per dinar com per sopar, de manera que guanyin aquells que assoleixen setmanalment les quantitats de llegums recomanades.
- En el cas que l’empresa disposi de menjador laboral o cantina, s’incrementarà l’oferta de llegum.
- Obrir un espai virtual a la intranet de l’empresa o fins i tot a les xarxes socials on es pengin receptes, fotografies, informació o es faci diàleg sobre el tema, els dubtes més freqüents, etc.
Materials:
- Més llegums. Petits Canvis per menjar millor
- Monogràfic Llegums
- Receptari de llegums
Més informació:
- Llegums. Canal Salut, 2017. Departament de Salut.
- Año internacional de las legumbres, 2016. Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura (FAO)
- Som gent de profit. Evitem el malbaratament. Agència de Residus de Catalunya. Generalitat de Catalunya.
Objectiu:
Prendre un grapat de fruita seca al dia.
Accions:
- Oferir racions de fruita seca gratuïtes aquest mes, tant per esmorzar com per dinar o per berenar.(evitar les fregides i salades).
- Establir un dia al mes en què tothom porti diferents receptes amb fruita seca. Aquell dia es pot organitzar un concurs culinari en què es premiï a la millor recepta feta amb fruita seca.
- Obrir un espai virtual a la intranet de l’empresa o fins i tot a les xarxes socials on es pengin receptes, fotografies, informació o es faci diàleg sobre el tema.
Materials:
- Més fruita seca. Petits Canvis per menjar millor
Més informació:
- Som gent de profit. Evitem el malbaratament. Agència de Residus de Catalunya. Generalitat de Catalunya.
- El consumo habitual de frutos secos probablemente reduce el riesgo cardiovascular y es beneficioso para la salud. Nutrimedia. Universitat Pompeu Fabra.
Objectiu:
Trencar amb el sedentarisme tant dins com fora de l’entorn laboral, promoure una vida i uns desplaçaments més actius (8.000 a 10.000 passes diàries) i si pot ser amb família, companys/es, etc.
Accions:
- Promoure activitats per trencar amb el sedentarisme d’algunes feines dins l’empresa, penjant cartells sobre la conveniència de moure’s com a mínim cada 2 h i fer uns estiraments, desplaçar-se pujant les escales enlloc d’utilitzar l’ascensor, o aquelles propostes per incrementar la mobilitat que cada empresa consideri en funció de les característiques del lloc de treball.
- Proposar reptes d’activitat física pels treballadors/res, com per exemple el repte de 000 passos al dia (mínim), utilitzar sistemàticament les escales també fora de l’horari laboral, oferir la possibilitat d’un registre de pisos o plantes pujades al llarg d’un període i fer-ne una avaluació a nivell individual o per grups.
- Fer propostes per a realitzar activitats físiques com excursions a peu o en bicicleta, classes d’estiraments, d’aeròbic, pilates, sessions de ball, etc. organitzades.
- Proposar organitzar un dinar social al mes, coincidint tots els empleats i empleades a la mateixa hora i barrejar-se persones de diferents departaments. Es pot proposar que cada persona porti menjar per compartir.
- Obrir un espai virtual a la intranet de l’empresa o fins i tot a les xarxes socials on es pengin reptes d’activitat física, fotografies, informació, generar i promoure diàleg sobre el tema. Crear un espai per a descripció de sortides de cap de setmana (senderisme, visites culturals a peu o en transport públic, cicloturisme, senderisme amb infants…)
Materials:
- Més vida activa i social. Petits Canvis per menjar millor.
- A la feina, fem salut. Pugem escales!
- Postura corporal a la feina. Ergonomia i estiraments
Més informació:
- Activitat física. Canal Salut. Departament de Salut.
- Activitat física. Organització Mundial de la Salut.
- Consulteu els trucs per fer activitat física en diferents entorns i edats.
- Consulteu les rutes saludables per caminar pel vostre barri o poble.
Objectiu:
Prioritzar l’aigua com a beguda bàsica al llarg del dia, i que aquesta sigui de l’aixeta per tal de reduir costos i residus plàstics.
Accions:
- Si no n’hi ha, posar aigua gratuïta a l’abast de tots els treballadors. L’aigua de l’aixeta passa tots els controls sanitaris, és apta i saludable, i té un menor impacte econòmic i ambiental. Si l’aigua de la zona té un gust que no és del vostre grat, es poden posar màquines que permetin el tractament de l’aigua o fonts. Cal informar adequadament de com ser curosos amb la utilització de fonts d’aigua en l’entorn laboral per tal d’evitar contaminacions.
- Durant els àpats, facilitar gerres o ampolles d’aigua a sobre de la taula.
- Durant aquest mes l’empresa pot oferir gratuïtament infusions d’herbes per donar gust a l’aigua, i així evitar que els seus treballadors beguin cafè o altres begudes ensucrades.
- Es pot organitzar un taller d’infusions, on es barregi l’aigua amb fruita fresca, cogombre, herbes aromàtiques i/o espècies. Receptes per millorar el sabor de l’aigua.
- Obrir un espai virtual a la intranet de l’empresa o fins i tot a les xarxes socials on es pengin receptes, fotografies, informació o es dinamitzi diàleg sobre el tema.
- En relació a l’aigua pot ser interessant dinamitzar el diàleg en relació a la necessitat de reduir la contaminació generada per l’excés d’envasos de plàstic, dinamitzar la utilització de cantimplores d’ús personal, etc.
Materials:
- Canvieu a aigua. Petits canvis per menjar millor.
- Beure aigua de l’aixeta: fàcil, saludable i sostenible. Sostenible, 2018. Diputació de Barcelona.
- Tan clar com l’aigua. Diputació de Tarragona.L’estalvi econòmic associat a la prevenció de residus a la llar. Agència de residus de Catalunya. Departament de territori i sostenibilitat.
- La Unión Europea quiere fomentar el consumo de agua del grifo. Unión de Consumidores y Usuarios (OCU), 2018.
Objectiu:
Triar les varietats integrals d’aliments (com la pasta, l’arròs, els cereals, el pa, les farines), en lloc de les varietats refinades.
Accions:
- Establir un dia al mes en què tothom porti diferents receptes d’aliments integrals. Aquell dia es pot organitzar un concurs culinari en què es premiï a la millor recepta feta amb integrals.
- Fer un registre on cadascú apunti a cada àpat si porta algun aliment integral o refinat, de manera que guanyi aquell que porti més vegades aliments integrals durant el mes.
- Obrir un espai virtual a la intranet de l’empresa o fins i tot a les xarxes socials on es pengin receptes, fotografies, informació o es promogui el diàleg sobre el tema.
Materials:
- Canvieu a aliments integrals. Petits canvis per menjar millor.
Més informació:
- Elegir alimentos de grano entero. Mi plato. United States Department of Agriculture.
- ¿El pan blanco favorece el sobrepeso más que el pan integral? Nutrimedia. Universitat Pompeu Fabra.
- Som gent de profit. Evitem el malbaratament. Agència de Residus de Catalunya. Generalitat de Catalunya.
Objectiu:
Utilitzar l’oli d’oliva verge per cuinar i amanir.
Accions:
- Oferir oli d’oliva verge de proximitat al menjador per amanir. En la mesura que sigui possible, evitar els envasos monodosi i reduir la utilització d’ampolles de plàstic.
- Si hi ha cantina o menjador laboral a l’empresa, acordar que es fregeixi i cuini amb oli d’oliva o d’oliva verge. En tal cas, es conservarà l’oli de cuina usat i es portarà a reciclar als punts de recollida d’oli.
- Obrir un espai virtual a la intranet de l’empresa o fins i tot a les xarxes socials on es pengin receptes, fotografies, informació o es faciliti el diàleg sobre el tema.
- Oferir informació sobre que fer amb els olis utilitzats a casa.
Materials:
- Canvieu a oli d’oliva verge. Petits canvis per menjar millor.
Més informació:
- Som gent de profit. Evitem el malbaratament. Agència de Residus de Catalunya. Generalitat de Catalunya.
Objectiu:
Prioritzar aliments de temporada i proximitat, i comprar-los, si és possible, a granel i/o en envasos reutilitzables.
Accions:
- Penjar calendaris d’aliments de temporada.
- Facilitar informació sobre els dies de mercat de la zona, cooperatives de consumidors, etc.
- Establir un dia al mes en què tothom porti diferents receptes d’aliments de temporada i proximitat. Es pot organitzar un concurs culinari en què es comptabilitzin els kilòmetres que acumula cada recepta i es premiï a la recepta feta amb productes de més proximitat.
- Disposar de plats, gots i coberts al menjador per promoure la reducció d’estris d’un sol ús i fomentar l’ús d’envasos reutilitzables.
- Facilitar un correcte reciclatge dels envasos, disposant de diversos contenidors que permetin la separació de: plàstics, paper, vidre i matèria orgànica.
- Obrir un espai virtual a la intranet de l’empresa o fins i tot a les xarxes socials on es pengin receptes, fotografies, informació o es faci diàleg sobre el tema.
Materials:
- Canvieu a aliments de temporada i proximitat. Petits canvis per menjar millor
Més informació:
- Quilòmetre zero: la proximitat en valor. Gastroteca. Generalitat de Catalunya.
- Producte ecològic i de proximitat. Departament de Territori i Sostenibilitat. (link no funciona).
- Venda de proximitat. Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. (link no funciona).
- Aliments de proximitat i de temporada. Faros, Hospital Sant Joan de Déu.
- Calendari de productes de temporada. Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.
- Calendari d’aliments de temporada. Opcions, 2017.
- Alícia’t: la cuina fàcil, sana i divertida. Fundació Alícia.
Objectiu:
Reduir el consum de sal i aliments salats, i que la sal que s’utilitzi sigui iodada.
Accions:
- Incrementar la presència d’aliments sense sal o baixos en sal en menjadors laborals, màquines expenedores, cantines, etc. mentre que també cal reduir la presència d’aliments o plats processats i ultraprocessats molt salats.
- Oferir sal iodada a la cantina o menjador laboral de l’empresa.
- Obrir un espai virtual a la intranet de l’empresa o fins i tot a les xarxes socials on es pengin receptes, fotografies, estratègies per reduir la sal i els aliments salats, alternatives, informació o es faci diàleg sobre el tema.
Materials:
- Menys sal i aliments salats. Petits canvis per menjar millor
- Reducir el consumo de sal. Organización Mundial de la Salud
Objectiu:
Reduir el consum de sucre, aliments i begudes ensucrades.
Accions:
- Reduir o eliminar aliments ultraprocessats, o begudes amb un alt contingut de sucre a les cantines, menjadors laborals i màquines expenedores.
- Oferir aigua gratuïta no envasada a l’abast de tothom, per evitar el consum de begudes ensucrades i per reduir els residus plàstics. (fonts d’aigua a disposició de treballadors i treballadores)
- Incrementar l’oferta de postres saludables de fruita en la cantina o menjador laboral.
- Obrir un espai virtual a la intranet de l’empresa o fins i tot a les xarxes socials on es pengin receptes, fotografies, informació o promogui el diàleg sobre el tema.
- Utilitzar les imatges de la quantitat de sucre (en terrossos) de diferents aliments, per des incentivar-ne el consum.
Materials:
- Menys sucre i aliments i begudes ensucrades. Petits canvis per menjar millor
Més informació:
- Begudes ensucrades. Canal Salut. Departament de Salut.
- Ingesta de azúcares para adultos y niños. Organización Mundial de la Salud.
- Es dudoso que un zumo de fruta sea tan saludable como una fruta entera. Nutrimedia. Universitat Pompeu Fabra.
Objectiu:
Limitar el consum de carn vermella (procedent de bou, vedella, porc, xai, cavall i cabra) d’1 a 2 vegades a la setmana com a màxim, i les carns processades (embotits, botifarres i salsitxes, bacó, etc.), si es consumeixen, ha de ser forma ocasional.
Accions:
- Taller amb propostes d’entrepans sense carn vermella ni processada
- Establir un dia al mes en què tothom porti diferents receptes de segons plats sense carn vermella ni processada. Es pot organitzar un concurs culinari en què es premiï la millor recepta.
- Incrementar les opcions de plats a base de llegum, carn blanca, peix i ous en l’oferta de cantina o menjador laboral, tant en l’esmorzar com al dinar, com a oferta proteica.
- Fer un registre on cadascú pugui anotar els dies que consumeix carn vermella o processada cada setmana, de manera que al final del mes es pugui fer un recompte i comparar amb les recomanacions.
- Obrir un espai virtual a la intranet de l’empresa o fins i tot a les xarxes socials on es pengin receptes, fotografies, informació o es propicií diàleg sobre el tema.
- Obrir un apartat de SABIES QUE? Amb curiositats sobre el consell.
Materials:
- Menys carns vermelles i processades. Petits canvis per menjar millor
- Receptes saludables amb carn blanca, ous, peix i llegums
Més informació:
- Informació actualitzada sobre el consum de la carn vermella i la carn processada en relació a l’informe de l’Agència Internacional de Recerca del Càncer (IARC). Agència de Salut Pública de Catalunya.
- Consumo de carne y riesgo de cáncer. Institut Català d’Oncologia.
- ¿Es realmente cancerígena la carne? Nutrimedia. Universitat Pompeu Fabra.
- La AECOSAN aconseja mantener las recomendaciones de salud pública sobre el consumo moderado de carne. Agencia Española de Consumo, Seguridad Alimentaria y Nutrición (AECOSAN).
- Pescados. Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación.
Objectiu:
Evitar comprar i consumir aliments ultraprocessats.
Accions:
- Eliminar la seva presència d’aliments ultraprocessats en l’oferta de cantina, màquines expenedores i menjador laboral (plats precuinats, brioxeria, galetes, pizza, etc.)
- Organitzar un taller de cuina de receptes saludables i sostenibles, amb baix pressupost.
- Obrir un espai virtual a la intranet de l’empresa o fins i tot a les xarxes socials on es pengin receptes, fotografies, informació o es faci diàleg sobre el tema.
Materials:
- Menys aliments ultraprocessats. Petits canvis per menjar millor
Més informació:
- Aliments ultraprocessats. Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació.
- Begudes ensucrades. Canal Salut. Departament de Salut.
- L’alimentació insana: una epidèmia mundial. Justícia Alimentària Global.
- Malbaratament alimentari. Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.
- El etiquetado infográfico en los alimentos procesados. Grupo de educación sanitaria y promoción de la salud PAPPS. Sociedad Española de Medicina de Familia y Comunitaria.