Què és aquest programa i quina n’és la finalitat?
Qualsevol plat i preparació és adient per portar a la carmanyola? Aquest programa recull una sèrie de consells pràctics per preparar una carmanyola saludable. Hi trobareu també les pautes per preparar, conservar, transportar i escalfar correctament els aliments, així com propostes de receptes ràpides, saboroses i fàcils de fer.
El programa consta de tres etapes. La primera es basa en el disseny i la planificació, i es basa en el disseny i la planificació, que es pot realitzar en un període comprès entre les dues setmanes i un mes. La segona etapa conté les accions centrals del programa i té una durada d’entre 3 i 6 mesos. I per últim, l’avaluació i la continuïtat del programa, que es poden desenvolupar durant un any o el temps que l’empresa cregui convenient.
CONSELLS PER A L'EMPRESA
RECOMANACIONS PER ALS TREBALLADORS
En aquesta primera, abans d’iniciar el programa “Dinars de carmanyola a l’entorn laboral”, és important sensibilitzar tant els treballadors com els responsables de l’empresa dels beneficis d’una alimentació saludable en l’entorn laboral, per després poder donar eines per a la confecció d’una carmanyola saludable.
La informació i la formació en aquesta etapa són cabdals tant per sensibilitzar com per garantir la participació i el bon desenvolupament del programa.
Com s'ha de fer?
Enllaços i materials d'interès:
En aquesta segona etapa es desenvolupen les accions proposades per fomentar una bona alimentació saludable mitjançant tallers específics sobre alimentació saludable i preparació de carmanyoles perquè siguin variades, equilibrades i fàcils de preparar.
És important conèixer prèviament els hàbits més habituals entre els treballadors per poder portar a terme el programa.
La participació del treballador en la planificació dels programes de promoció de la salut és molt important. Dels treballadors també depenen la priorització, l’èxit i la continuïtat de les accions.
Les accions també haurien d'estar adaptades a les possibilitats de l’empresa i haurien de ser mesurables per poder ser avaluades.
Com s'ha de fer?
Cal promoure l’alimentació mediterrània en l’àmbit laboral en la restauració col·lectiva de l’empresa amb l’acreditació Amed. En cas que no es disposi de menjador laboral i els treballadors optin per menjar fora de la feina, es poden promoure els restaurants Amed més propers. Són restaurants que garanteixen l’alimentació mediterrània i estan acreditats per l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT). Al restaurant però, també és important saber triar el menú perquè aquest sigui el més saludable possible: possibilitat de fer plat únic i postres (pasta o arròs i fruita, guisat de llegums i fruita, peix o carn i guarnició vegetal i fruita).
Cal recordar que per preparar carmanyoles és important:
A casa
Durant el transport
A la feina
MATERIAL DE SUPORT:
Aquesta tercera etapa consisteix a consolidar i integrar les accions i activitats del programa que han tingut més èxit. És important mesurar l’efecte de les activitats sobre els treballadors per poder establir millores en el programa.
Com s'ha de fer?
MATERIAL DE SUPORT: