Què és el programa i quina n'és la finalitat?
Una de les patologies laborals més freqüents a l’entorn de treball i que produeix més absentisme és el mal d’esquena. El 80% de la població ha patit en alguna ocasió un episodi de dolor en aquesta zona. Els principals factors de risc que hi tenen a veure són els sobreesforços, una higiene postural incorrecta, esforços inapropiats, postures físiques o tasques de manipulació de càrregues inadequades i moviments repetitius que, conjuntament amb la falta de pràctica d’activitat física i el sedentarisme, poden contribuir a agreujar aquestes patologies.
La incorporació de la pràctica d'activitat física regular en la vida diària pot ajudar a prevenir i millorar els trastorns musculoesquelètics, com ara la cervicàlgia i la lumbàlgia. El programa "Esquena sana" contribueix a prevenir aquest tipus de trastorns i a conscienciar els treballadors que una higiene postural correcta millora les patologies musculoarticulars.
La higiene postural correcta consisteix a aprendre a adoptar les postures i a realitzar moviments o esforços de manera que la càrrega per a la columna sigui la menor possible.
El programa consta de tres etapes. La primera es basa en el disseny i la planificació, que es pot realitzar en un període comprès entre les dues setmanes i un mes. La segona etapa conté les accions centrals del programa i té una durada d’entre 3 i 6 mesos. I finalment, l’avaluació i la continuïtat del programa, que es poden desenvolupar durant un any o el temps que l’empresa cregui convenient.
Més informació
PDF ergonomia a la feina del Ministeri d'Ocupació i seguretat social
Abans d’iniciar el programa "Esquena sana" és important sensibilitzar tant els treballadors com els responsables de l’empresa dels beneficis d’una higiene postural correcta i de quines activitats s’hi proposen.
També cal recordar que els treballadors han d’estar protegits en el lloc de treball davant dels riscos que produeixen aquests trastorns de salut, i que, per tant, és necessari identificar-los i avaluar-los i també implementar les mesures preventives adequades. La informació i la formació en aquesta etapa són cabdals tant per sensibilitzar com per garantir la participació en el programa i el seu bon desenvolupament.
La participació dels treballadors en la planificació dels programes de promoció de la salut és molt important. D’ells també depenen la priorització, l’èxit i la continuïtat de les accions.
Com s’ha de fer?
MATERIAL DE SUPORT:
En aquesta segona etapa es desenvolupen accions específiques per fomentar una bona higiene postural. És important conèixer prèviament els hàbits incorrectes més habituals entre els treballadors i poder portar a terme un programa d’esquena sana tenint en compte les tasques que desenvolupa el personal en el seu lloc de treball. Les accions han de ser adaptades a les possibilitats de l’empresa i mesurables perquè puguin ser avaluades.
Com s’ha de fer?
Cal desenvolupar les accions que s’indiquen tot seguit.
S’ha d’oferir informació i formació als treballadors sobre el programa "Esquena sana" de la manera següent:
Què és important recordar?
Feines d’oficines i d’administració:
Tasques de manipulació de càrregues:
Feines relacionades amb la conducció de vehicles:
Els taxistes, camioners i conductors d’autobusos passen la major part de la seva jornada laboral asseguts, i això pot acabar per desencadenar dolors d’esquena, molèsties diverses i, sobretot, lumbàlgies. És per això que és important incidir en el fet que és fonamental asseure’s correctament al volant.
Recomanacions per a la conducció de vehicles:
Més informació per a tasques de conducció de vehicles:
Altres materials de suport:
Aquesta tercera etapa consisteix a consolidar i integrar les activitats del programa "Esquena sana" en les activitats quotidianes de l’empresa. És important mesurar l’impacte de les activitats del programa sobre els treballadors per poder introduir millores.
Com s’ha de fer?