Teniu a la vostra disposició una dotzena de programes de promoció de la salut a les empreses en quatre àmbits diferents: alimentació, activitat física, benestar emocional i social i consum de tabac, alcohol i altres drogues.
Cadascun d'aquests programes consta de tres etapes.
La primera etapa es basa en el disseny i la planificació adaptada a la realitat de cada empresa, que es pot realitzar en un període comprès entre les dues setmanes i un mes.
La segona etapa conté les accions centrals del programa i té una durada d’entre 3 i 6 mesos.
I per acabar, la tercera etapa consisteix en l’avaluació i la continuïtat del programa, que es poden desenvolupar durant un any o el temps que l’empresa cregui convenient.
Trobareu, per a cada programa, materials de suport i recursos relacionats.
Per ajudar l'empresa a identificar en quin àmbit pot ser més beneficiós actuar per promoure la salut dels treballadors i el tipus de mesures que es poden portar a terme, els qüestionaris temàtics d'autoavaluació que us proposem us resultaran de molta utilitat.
S’entén per activitat física qualsevol moviment corporal produït pel sistema musculoesquelètic que té com a resultat una despesa energètica per sobre del metabolisme basal.
Incorporar l’activitat física a la feina mitjançant propostes, accions, programes, etc., és una manera excel·lent d’augmentar la motivació, l’energia i la cohesió de l’equip, i també pot reduir les malalties relacionades amb el sedentarisme. L’activitat física combinada amb una alimentació saludable i una postura correcta, entre d’altres, són elements que cal tenir en compte per millorar la salut dels treballadors.
L’exercici físic, en canvi, és l’activitat física planificada, estructurada i repetitiva que té per objectiu la millora o el manteniment d’un o més components de la forma física. Si es tenen recursos a l’empresa, una de les opcions saludables és oferir una subvenció per a la inscripció a una instal·lació esportiva.
Programes
Cal fer recomanacions per a una alimentació saludable i equilibrada així com també per als requeriments energètics laborals.
Promoure una alimentació basada en el consum d’aliments frescos pot prevenir l’obesitat i la diabetis i reduir el risc de patir malalties cardiovasculars.
S’ha de promoure un entorn laboral saludable que propiciï la salut, la satisfacció i el benestar dels treballadors, i cal evitar situacions d’estrès.
Una bona conciliació de la vida familiar amb la laboral és un dels factors més destacables per sentir-se bé a la feina.
Cal prevenir els treballadors dels hàbits més perjudicials per a la salut per tal de reduir els accidents i les malalties relacionats amb el consum de tabac o de drogues o de begudes alcohòliques.
Els programes relacionats amb aquest àmbit pretenen millorar la salut del treballador i el seu entorn.