Amb l'arribada de l'estiu, augmenten les activitats a l'aire lliure i l'exposició al sol. Si es vol prendre el sol, cal fer-ho amb cura. Només 15 minuts d’exposició a les radiacions ultraviolades poden danyar la pell.

Recomanacions

  • Cal protegir-se tots els dies, també els ennuvolats, ja que les radiacions passen a través dels núvols.
  • Si voleu prendre el sol, comenceu a fer-ho de manera gradual.
  • Esteu-vos en espais d'ombra durant les hores centrals del dia, entre les 12 del migdia i les 4 de la tarda, quan la intensitat de les radiacions solars és més intensa i la possibilitat de cremades solars és més gran.
  • Apliqueu-vos filtre solar amb factor de protecció adequat al tipus de pell (i com a mínim de 15 SPF) vint o trenta minuts abans de l'exposició al sol i cada dues hores, després de cada bany o si se sua molt. Poseu-vos-en la quantitat adequada i vigileu-ne la data de caducitat. 

Protecció dels nadons i els infants

Els nadons i els infants durant els primers anys de vida són molt sensibles als efectes de les radiacions solars i als cops de calor, per això se'ls ha de protegir de l'exposició directa al sol i donar-los aigua perquè mantinguin una bona hidratació.

  • Durant el primers mesos de vida, eviteu exposar-los a les radiacions directes del sol, encara que estigui ennuvolat i, sobretot, eviteu que els toqui el sol directament sobre el cap.  
  • Eviteu sortir a passejar les hores de més calor del dia, quan la intensitat de les radiacions solars és més alta, entre les 12 del migdia i les 4 de la tarda. Si esteu a l'aire lliure busqueu espais d'ombra. En el cotxe eviteu el sol directe utilitzant cortines para-sol. 
  • Els infants, quan estiguin al sol, sempre han d'estar protegits amb roba i portar el cap tapat amb un barret que els protegeixi les orelles i el clatell. 
  • Cal que utilitzin la protecció solar adequada per l'edat. 
  • Recordeu, també, que els infants petits, amb l'arribada de la calor i la pujada de les temperatures durant els mesos d'estiu, estan especialment exposats a patir cops de calor i deshidratació. Els infants tenen una menor capacitat d'expressar la set; per tant, és important tenir-ho en compte i oferir-los aigua perquè estiguin hidratats. 

 

Aquestes recomanacions són vàlides tant si esteu de vacances a la platja com a la muntanya.

Fotoprotecció i càncer de pell

Les cremades solars augmenten els risc de desenvolupar càncer de pell. Ara bé, el fer d'utilitzar productes fotoprotectors no s'ha de considerar una manera segura de perllongar l’exposició al sol. Els efectes de la radiacions ultraviolades a la pell són acumulatius i progressius: la suma d’hores d’exposició al sol al llarg de la vida també augmenta la predisposició a patir càncer de pell. Per això, evitar estar al sol molt de temps i buscar l'ombra és tan important com aplicar un protector solar adequat al tipus de pell de manera correcta. 

D'altra banda, cal tenir en compte que el “sol artificial” no és més segur que el sol. L'efecte de les llums per bronzejar, que també emeten radiacions ultraviolades, és el mateix que el del sol de migdia quant al risc de càncer de pell. 
 
Recordeu que estar bronzejat no és un signe de salut. El fet que la pell canviï de color és senyal que s’hi ha produït un dany. La vermellor i el bronzejat són reaccions de defensa de la pell davant l’agressió que suposa l’exposició intensa a les radiacions ultraviolades.
Data d'actualització:  15.06.2021