Varietat de verdures

A l’estiu convé optar per una alimentació fresca i variada, rica en fruites i verdures. Aquest any 2021, a més, ha estat declarat com a Any Internacional de les Fruites i Verdures per la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura), amb l'objectiu de sensibilitzar sobre la importància d’aquests productes en la nutrició humana, la seguretat alimentària, la salut i la sostenibilitat.

La varietat de fruites d’aquesta època de l’any, més enllà de la síndria i el meló, fa més fàcil seguir la recomanació de menjar, almenys, cinc racions de fruita i verdura al dia: albercocs, préssecs, nectarines, figues, prunes... 

Els mesos de calor també vénen carregats de verdures de temporada, com ara el carbassó, el pebrot, l'albergínia, el cogombre, les cebes o el blat de moro. 

Aprofiteu l'estacionalitat: les fruites i les verdures de temporada són més gustoses, solen ser més econòmiques i són més sostenibles per al medi ambient, sempre que també procurem que siguin de producció local.

Si necessiteu idees per integrar aquests productes en els vostres àpats diaris o voleu conèixer-ne les propietats nutricionals, aprendre a consumir-les amb seguretat o saber com evitar-ne el malbaratament, visiteu l'espai Més fruites i hortalisses, on hi podeu trobar receptes i material divulgatiu en diferents formats per promoure el consum conscient, segur i sostenible de fruites i hortalisses. 

Seguir les normes bàsiques d'higiene alimentària des del moment de comprar els aliments fins que es consumeixen ajuda a garantir-ne la seguretat i a prevenir intoxicacions alimentàries, més freqüents en l’època d’estiu.

Amb l'arribada del bon temps, augmenta el nombre de menjars que es fan a l’aire lliure, com ara barbacoes, pícnics, etc., que ens permeten gaudir dels aliments en un entorn agradable.

Les elevades temperatures de l’estiu i el temps transcorregut entre que es prepara el menjar i es consumeix poden afavorir el creixement microbià i causar una toxiinfecció alimentària. Per evitar-ho, cal tenir en compte les normes bàsiques d'higiene en la conservació dels aliments i en l’elaboració dels menjars.

  • Beveu aigua fresca i sucs de fruita.
  • Refresqueu-vos sovint.
  • No prengueu begudes alcohòliques.
  • Eviteu els menjars molt calents.
Data d'actualització:  15.06.2021