És millor prevenir que guarir

És important participar en els programes de detecció precoç del càncer

Hi ha càncers que si es detecten precoçment poden curar-se, per això és important que quan us ofereixin fer-vos una prova de cribratge l'accepteu.

Actualment les proves recomanades són:

  • Una mamografia cada dos anys a partir dels 50 anys per detectar el càncer de mama.
  • Una citologia tres anys després de l'inici de les relacions sexuals o a partir dels 25 anys d'edat fins als 65 anys cada tres anys.
  • Un test de sang en femta cada dos anys a partir dels 50 anys per al càncer colorectal.


El càncer de mama és el tumor més freqüent en les dones i el risc de patir-lo augmenta amb l'edat. La mamografia consisteix en una radiografia del pit que permet diagnosticar el càncer de mama quan encara és tan petit que no es nota en la palpació. Si es detecten a temps, la majoria es curen.

El càncer colorectal és un dels més freqüents entre els homes i dones de més de 50 anys. Si es detecta a temps, és molt fàcil de tractar i té moltes probabilitats de curació. La malaltia comença a partir d'un petit pòlip benigne que es pot acabar transformant en un càncer si no s'extirpa a temps. No acostuma a causar cap molèstia fins que la malaltia està molt avançada. Per això és important fer un diagnòstic precoç i detectar-lo abans que comenci a donar símptomes.

El càncer de coll uterí es pot prevenir en la majoria dels casos. Avui dia sabem que la causa principal d'aquest càncer és el virus del papil·loma humà (VPH). La majoria de les infeccions pel VPH s'eliminen espontàniament. Només si la infecció pel VPH no s'elimina, pot provocar, amb els anys, canvis a les cèl·lules del coll uterí i donar lloc a les anomenades lesions precanceroses, que són lesions benignes que no donen símptomes i en què el tractament és molt efectiu. La citologia cervical és la prova principal per detectar canvis cel·lulars i lesions precanceroses i prevenir de manera precoç el càncer de coll uterí.

Vacunes, un benefici per a tothom

Les vacunes fan que l'organisme generi les defenses per prevenir la malaltia d'una manera similar a com actuarien enfront del germen que la causa. Per tant, la vacuna reprodueix el fenomen natural de la immunització, amb l'avantatge de no haver de patir la malaltia.

La vacunació té un benefici individual, ja que protegeix contra la malaltia i també, en moltes ocasions, un benefici addicional per a la població perquè s'interromp la transmissió del germen entre persones.

La vacuna contra la COVID-19 esdevé l’eina principal per fer front a la pandèmia. Si encara no us heu vacunat, ho podeu fer en els següents punts de vacunació sense cita prèvia. Si ho preferiu, podeu demanar cita al web vacunacovidsalut.cat. Si els horaris, els dies o els punts de vacunació ja estan complets, us recomanem que torneu a intentar-ho durant els dies següents per comprovar noves disponibilitats. 

Conegueu el calendari vacunal.

També és molt important la vacuna de la grip estacional per a totes aquelles persones que pertanyen a algun dels col·lectius de risc.

Distància, mans i mascareta

Malgrat l'avenç de la campanya de vacunació contra la COVID-19 i la millora de la situació epidemiològica, la pandèmia continua present i cal seguir acomplint totes les mesures que poden evitar la transmissió del virus. Cal que n'estigueu informats i que seguiu tots els consells de prevenció, com ara el manteniment de la distància física de seguretat respecte d'altres persones, la higiene de mans freqüent i l'ús de la mascareta. 

D'altra banda, també és molt important respectar totes les restriccions que es defineixen en funció de l'evolució de la pandèmia, com ara les limitacions de contacte social, mobilitat o aforament. 

Data d'actualització:  16.09.2021