Menjar a l'escola 1

L'etapa escolar és un període de desenvolupament físic i intel·lectual que requereix un gran consum d'energia i, per tant, una alimentació equilibrada i saludable. Una alimentació adequada millora el rendiment escolar dels infants i adolescents i afavoreix l'aprenentatge.

Tot i que les tasques principals d'educació alimentària corresponen a la família, el model actual de vida fa que molts alumnes es quedin a dinar a l'escola. Els menjadors escolars esdevenen l'espai idoni per adquirir uns hàbits alimentaris saludables, que poden mantenir-se al llarg de tota la vida.   

D'altra banda, en alguns centres educatius, especialment de secundària, s’ofereix la possibilitat als alumnes de portar el dinar en carmanyoles, i se’ls facilita l’espai i les condicions de refrigeració (nevera) i escalfament (microones) adequades. Aquesta alternativa pot ser una bona opció sempre que els i les joves s’impliquin en els diferents processos, es planifiquin els menús acuradament, s'elaborin àpats equilibrats i es respectin les mesures higièniques i sanitàries bàsiques en la preparació i el transport.

Dinars de carmanyola

A l’hora d’organitzar l’àpat, amb la carmanyola sovint és més pràctic preparar plats únics que incloguin hortalisses, farinacis i proteics (llegums, carns o ous),

Assegureu-vos que les carmanyoles són netes i aptes per a microones. Quan prepareu el menjar, heu de coure suficientment els aliments, sobretot la carn i el pollastre, i cuinar-los amb prou antelació per poder-los refredar convenientment.

Col·loqueu les carmanyoles preferiblement en una bossa o portacarmanyoles isoterma. Recordeu als joves que les guardin al frigorífic del centre educatiu tan bon punt hi arribin. Al darrer moment, quan sigui l’hora de dinar, poden treure la carmanyola de la nevera i escalfar-la al microones. Cal rebutjar les restes d’aliments que no es mengin a les escombraries (contenidor de restes orgàniques) del mateix menjador. 

Prevenció de l'obesitat

Una alimentació equilibrada durant la infància ajuda a prevenir el sobrepès, l'obesitat i les malalties associades com la diabetis, la hipercolesterolèmia, la hipertensió arterial i l'artrosi.

L'hora del pati és un dels cinc moments al dia per evitar l'obesitat infantil:

  • Convé menjar alguna cosa a mig matí encara que s'hagi esmorzat a casa (entrepà, fruita fresca...). Cal evitar el consum de pastes i de begudes ensucrades. L'aigua és la millor beguda.
  • El joc actiu és fonamental per prevenir l'obesitat i l'hora del patí és una oportunitat idònia per ser actius.

Prevenció de la càries

Uns bons hàbits higiènics, com la raspallada dental després de cada àpat i una alimentació equilibrada, ajuden a prevenir la càries en infants i joves. Per això cal:

  • Raspallar-se les dents després de cada àpat.
  • Limitar el consum d'aliments rics en sucres (dolços, pastes, pastissos...).
  • Consumir xiclets o caramels sense sucre.
  • Visitar periòdicament l'odontòleg.
Data d'actualització:  16.09.2021