Aquesta primavera continuarà la campanya de vacunació contra la COVID-19 i moltes persones seran citades per rebre la vacuna. Recordeu, però, que totes les vacunes són molt importants, no només durant la infància, sinó al llarg de tota la vida. Per això, cal complir el calendari de vacunacions sistemàtiques rigorosament. 

També és molt important que assistiu a les proves de cribratge que es realitzen periòdicament per a la detecció precoç de malalties, així com a totes les revisions que els professionals sanitaris us indiquin.

 

Reviseu el calendari vacunal dels vostres fills

Els vostres fills estan vacunats correctament? Recordeu que la vacunació és la millor manera de protegir-los de les malalties i d’evitar que les transmetin a altres persones.

Les vacunes tenen la capacitat de provocar una resposta del sistema immunitari similar a la que produiria la malaltia. D’aquesta manera, el cos crea defenses que en un futur han d’evitar que es contregui la malaltia en cas que la persona hi estigui exposada.

Per això és important que consulteu el calendari de vacunacions sistemàtiques. Si detecteu que als vostres fills els en fa falta alguna dosi, contacteu amb el vostre professional de referència.

Una pediatra sosté un infant en braços a la consulta

Participeu en els programes de detecció precoç de malalties

La detecció del càncer en les fases inicials és fonamental per millorar el pronòstic de la malaltia. Per això, es conviden certs grups de població a fer-se una prova que permeti detectar la presència encara asimptomàtica d’alguns tipus de càncers freqüents en el nostre medi. Les proves recomanades són:

  • Una mamografia cada dos anys a les dones d’entre els 50 i els 69 anys per detectar el càncer de mama. A les dones que es troben en aquesta franja d’edat se’ls fa arribar una carta al domicili amb la indicació de la data i l’hora per a l’exploració.
  • Una citologia cada tres anys a les dones a partir dels 25 anys i/o 3 anys després de l’inici de les relacions sexuals, fins als 65 anys, per detectar el càncer del coll uterí. Per realitzar-la cal adreçar-se al centre d’atenció sexual i reproductiva o a l’equip d’atenció primària corresponent.
  • Un test de sang en femta cada dos anys als homes i les dones d’entre els 50 i els 69 anys per detectar el càncer colorectal. La invitació per participar en el programa es fa arribar per correu postal al domicili.
Primer pla del pit d'una noia que porta un llaç rosa com a símbol de lluita contra el càncer de mama

Controleu el vostre estat de salut amb revisions periòdiques

Quant temps fa que no aneu a l’oculista? I que no visiteu el dentista? Les revisions periòdiques són molt importants per al diagnòstic precoç de malalties i l’aplicació del tractament adequat. Aprofiteu la primavera per realitzar les revisions periòdiques recomanades que ajuden a garantir un bon estat de salut.

  • Visiteu l’oftalmòleg i l’odontòleg, com a mínim, un cop l’any.
  • Controleu el vostre pes.
  • Vacuneu-vos en els casos que sigui necessari. L’administració de vacunes no només es limita a l’edat infantil. A l’edat adulta cal rebre dosis de record d’algunes vacunes i cal vacunar-se també en circumstàncies determinades com ara l’embaràs o en cas d'un viatge a països o zones amb malalties endèmiques de les quals cal protegir-se. 
  • Recordeu que actualment ens trobem en ple desenvolupament de la campanya de vacunació contra la COVID-19, que avança progressivament en funció de les dosis de vacuna disponibles. Vacunar-se és un acte de responsabilitat i solidaritat, i la principal eina per fer front a la pandèmia. 
Les mans d'un dentista examinen la boca d'un pacient
Data d'actualització:  11.03.2021