L’arribada del bon temps convida a fer més activitats a l’aire lliure, com ara pícnics i excursions. Hi ha alguns consells que us ajudaran a gaudir-ne amb salut.

Protegiu-vos del sol

Després dels mesos de fred, els dies s’allarguen i es pot començar a gaudir del sol. Tot i que hi ha la falsa creença que aquests primers raigs de sol són inofensius, el cert és que poden esdevenir tan perillosos per a la pell com els de l’estiu.

Per evitar riscos és important aplicar algunes de les mesures de protecció solar següents:

 • Utilitzeu crema protectora, barret i ulleres de sol. La crema hauria de tenir un filtre solar amb factor de protecció entre 30 i 50.
 • Si voleu bronzejar-vos, feu-ho gradualment.
 • Eviteu l’exposició solar en les hores de més radiació (entre les 12.00 i les 16.00 hores).  
 • Extremeu les precaucions en els nadons i els infants, ja que la seva pell és extremadament sensible a les radiacions solars i tenen un risc més elevat de patir cremades.

Preveniu les picades d’insectes

A la primavera els arbres comencen a florir per atreure els insectes, com ara les abelles i les vespes, que els pol·linitzen. Per això, durant aquesta època de l’any, cal prendre mesures per evitar-ne les picades i saber actuar en cas que se n’hagin produït.

La majoria de les picades d’insectes produeixen molèsties locals, com ara picor, dolor, cremor i formigueig. Tot i que és menys freqüent, també poden causar reaccions al·lèrgiques que en alguns casos poden ser greus.

Per evitar les picades utilitzeu roba clara que cobreixi bé el cos. També podeu aplicar repel·lents d’insectes.

En cas de picada, cal rentar bé la pell amb aigua i un sabó neutre. Si el fibló ha quedat dins la pell, primer s’ha d’extreure (sense xuclar-lo ni prémer amb les mans) i després s’ha de rentar bé la zona afectada. Si ho feu amb unes pinces, procureu no enfonsar-lo més i així evitareu escampar el verí de l’insecte. Apliqueu fred local a la zona, que calma el dolor i la inflamació, i algun preparat amb amoníac, crema tòpica, analgèsic i/o antihistamínic oral.

Eviteu intoxicacions alimentàries

És important que respecteu les normes d’higiene, preparació i conservació dels aliments, especialment si opteu per endur-vos la carmanyola i gaudir del menjar a l’aire lliure.

El temps transcorregut entre el moment de preparar els aliments i el de consumir-los, sobretot quan les temperatures comencen a pujar, pot afavorir el creixement microbià i causar una intoxicació alimentària. Per això, cal seguir les recomanacions següents:

 • Renteu bé els vegetals i les fruites abans de sortir de casa.
 • Renteu-vos les mans abans de començar a manipular els aliments.
 • Eviteu salses que portin ou.
 • Feu servir una nevera de pícnic per mantenir la cadena del fred.

 

Un grup de persones menja a l'aire lliure
Consells sobre seguretat alimentària. Obre en una nova finestra.

Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA)

Desplaceu-vos amb seguretat

L’arribada del bon temps afavoreix els desplaçaments per gaudir del lleure fora de casa i en un entorn agradable.

Si us desplaceu en cotxe, conduïu de manera segura i eviteu riscos. Per tant:

 • No consumiu begudes alcohòliques.
 • Si esteu prenent algun medicament, pregunteu al personal sanitari si pot afectar la conducció.
 • Utilitzeu sempre el cinturó de seguretat i recordeu que els infants s’han de subjectar sempre amb dispositius homologats apropiats al seu pes i la seva alçada.
 • No poseu en perill la vostra vida ni la de les altres persones: conduïu amb prudència i respecteu sempre els límits de velocitat i les normes de trànsit.
Part posterior lateral d'un automòbil en una carretera
Data d'actualització:  11.03.2021