Per què?

L'oli d’oliva verge és un aliment que prové del fruit de l'olivera, l'oliva. És una font important d'energia, ja que està compost en la seva totalitat per greixos. Encara que l'aportació calòrica és la mateixa que la d'altres olis vegetals com el gira-sol, el blat de moro, etc. (800 kcal/100 ml) i és semblant a altres greixos (margarina, mantega, etc.), el tipus de greixos que conté fa que el consum es relacioni amb menys risc de patir malalties cardiovasculars, síndrome metabòlica, diabetis mellitus de tipus 2 i algun tipus de càncer.

L'estudi PREDIMED ha contribuït a corroborar els beneficis per a la salut de l'oli d’oliva verge. Els efectes beneficiosos per a la salut del consum d’oli d’oliva verge però, no només són pel tipus de greixos que té, sinó també per la presència de polifenols i de vitamina E, que són antioxidants.

QUANT?

 • Algunes guies alimentàries solen recomanar el consum d’entre 4 i 6 racions d’oli d’oliva al dia, considerant que una ració equival a una cullerada sopera (10 ml) d’oli.
 • Malgrat tot, el consum d’oli d’oliva no sembla que es relacioni amb un risc significatiu de guany de pes en adults sans, per la qual cosa, aquesta quantitat és orientativa.

 

QUAN?

 • Tant per cuinar com per amanir, utilitzeu oli d’oliva verge.

 

COM?

 • Substituïu els altres olis (gira-sol, blat de moro, etc.) i greixos (mantega, margarina, nata, etc.) per oli d’oliva verge com a font habitual de greixos.
 • Es poden reservar els altres greixos per a ocasions o situacions especials o esporàdiques.

 

PER A QUI?

 • L’oli d’oliva verge és l’oli d’elecció en qualsevol etapa de la vida.
 • En cas de dificultats econòmiques, resulta més avantatjós comprar garrafes de 5 litres; també es pot reservar l’oli d’oliva verge per amanir i fer servir altres olis (d’oliva o de gira-sol altooleic) per a fritures més excepcionals.

L’oli d’oliva verge extra s’obté de les olives i només mitjançant procediments mecànics. És l’oli de més qualitat, amb unes propietats sensorials (aroma, sabor...) excepcionals, sense defectes i amb totes les vitamines i les substàncies antioxidants de l’oliva.

L’oli d’oliva verge també s’obté de les olives i només mitjançant procediments mecànics, i també conserva totes les vitamines i substàncies antioxidants de l’oliva, però sensorialment és menys excepcional que l’extra.

L’oli d’oliva conté una barreja d’olis d’oliva refinats i olis d’oliva verges. Aquest tipus d’oli conserva menys vitamines i substàncies antioxidants que els dos anteriors, ja que es perden en part durant els tractaments de refinació.

 • Si no es conserva adequadament, l’oli d’oliva pot perdre les qualitats de gust, textura i color, i fins i tot, les propietats nutricionals.
 • Intenteu comprar-lo en establiments on l’oli no estigui exposat de forma directa i intensa a la llum i a la calor.
 • A casa, guardeu els envasos en llocs frescos i secs, lluny de fonts de calor.
 • Protegiu-lo de la llum, en un armari o en ampolles o garrafes de llauna o vidre fosc.
 • Eviteu deixar-lo en contacte amb l’aire, perquè en contacte amb l’oxigen es podria enrancir.

Utilitzeu oli d’oliva verge en totes les receptes que prepareu. Si en alguna recepta voleu un gust més suau, proveu amb un oli d’oliva de menys acidesa, per exemple el de 0,4 graus.

Bon profit!

 • Escolliu oli d’oliva verge de proximitat i de productors locals, ajudareu a l’economia local, al desenvolupament rural i del territori i a la vinculació dels àmbits rural i urbà. Catalunya és un territori amb gran producció d’oli d’oliva verge extra, i hi ha 5 denominacions d’origen protegides (DOP): Siurana, Les Garrigues, Oli de Terra Alta, Oli del Baix Ebre-Montsià i Oli de l’Empordà.
 • Compreu garrafes de 3 o 5 litres, i ompliu els setrills de casa, així es redueix la utilització d’ampolles de plàstic.
 • Compreu i participeu en cooperatives de productors, de consumidors i en mercats locals.
 • Conserveu l’oli de cuina usat en recipients i porteu-lo a reciclar als punts de recollida d’oli (punts verds, deixalleries mòbils, etc.).

Oli d'oliva

Olis per cuinar

Contràriament al que s’ha fet tradicionalment, els greixos monoinsaturats, sobretot l’àcid oleic de l’oli d’oliva, resisteixen millor les temperatures elevades, mentre que els greixos poliinsaturats d’olis com el de gira-sol s’oxiden i es tornen rancis amb més facilitat. Per això, l’oli d’oliva verge és més recomanable per cuinar (i també per amanir).

En aquells casos en que utilitzar oli d’oliva verge per fregir suposi una despesa econòmica excessiva, es pot utilitzar, excepcionalment, oli d’oliva o l’oli de gira-sol altooleic.

Si l’oli no s’ha cremat (fumejat), es filtren de seguida les partícules que queden després de la fritura i es guarda en un lloc fresc, sec i protegit de la llum, es pot reutilitzar 3-4 vegades.

 

Data d'actualització:  21.03.2019