Els aliments són productes naturals o elaborats, formats per elements anomenats nutrients, com ara proteïnes, hidrats de carboni, greixos, vitamines, minerals i aigua, entre altres compostos, i necessaris per al bon funcionament de l'organisme.
La dieta mediterrània inclou aliments molt valuosos des del punt de vista nutricional, especialment els d'origen vegetal, com ara les hortalisses, les fruites, els llegums, les fruites seques, els cereals i derivats com el pa, la pasta i l’arròs, i l’oli d’oliva verge. Aquests aliments, a més de proporcionar valor nutritiu, contribueixen a millorar la salut i a reduir el risc de contraure malalties.
D'altra banda, alguns aliments o tipus de dietes poden tenir efectes perjudicials per a la salut i convé, per tant, evitar-los o consumir-los com menys millor. Es tracta d’aliments ultraprocessats i rics en sal, sucre i greixos, com la brioixeria, les begudes ensucrades, els snacks salats, les postres làcties ensucrades, embotits i carns processades, etc.
Així, conèixer tant les propietats i el valor nutricional dels aliments com les característiques relacionades amb la seva producció i distribució, és un aspecte importat a l'hora d'integrar l'alimentació saludable en la nostra vida quotidiana.