Els aliments funcionals són aquells que, a més de proporcionar valor nutritiu (energia, greixos, sucres, proteïnes, vitamines, minerals, aigua…), hi afegeixen una funció concreta, com pot ser millorar la salut i reduir el risc de contraure malalties.
Poden ser naturals o modificats tecnològicament, agregant-los components biològicament actius, com minerals, vitamines, àcids grassos, fibra o antioxidants.
La dieta mediterrània és una alimentació molt funcional, perquè conté diversos components que aporten efectes beneficiosos per a la salut de forma natural.
Les llets fermentades o iogurts, les fruites seques, l'oli d'oliva i els lactis descremats o amb omega 3 són alguns exemples d'aliments funcionals
Exemples d'aliments funcionals
- Llets fermentades o iogurts, perquè els ferments del iogurt fresc exerceixen una acció beneficiosa sobre el funcionament i l'equilibri microbià intestinal (aliment funcional natural).
- Fruites seques, perquè el tipus de greixos que contenen (poliinsaturats) poden prevenir l'aparició de malalties cardiocirculatòries (aliment funcional natural).
- Oli d'oliva, perquè el tipus de greixos predominants (monoinsaturats) i els antioxidants naturals que conté, prevenen l'aparició de trastorns de la circulació (aliment funcional natural).
- Lactis descremats o amb greixos modificats (omega 3), perquè cal evitar els greixos continguts a la llet i als productes lactis (principalment els saturats). El consum de productes descremats pot millorar la prevenció de malalties cardiovasculars (aliment funcional modificat).