Mites i creences sobre les vacunes

ÉS FALS!

Evidència 1: Si les persones no estiguessin vacunades, algunes malalties que ara són poc comunes, com la poliomielitis i el xarampió, reapareixerien ràpidament. Malgrat que una bona higiene, el rentat de les mans i l'aigua potable contribueixen a protegir-nos contra les malalties infeccioses, moltes d'aquestes malalties es poden transmetre igualment. Les malalties contra les quals s'està vacunant tornarien a aparèixer si s'interrompessin els programes de vacunació.

ÉS FALS!

Evidència 2: Les vacunes són molt segures. Com qualsevol medicament, poden produir efectes adversos, principalment reaccions locals al punt d'injecció, febrícula i algunes petites molèsties. És més probable patir un trastorn greu per una malaltia que es pot prevenir amb la vacunació que per la mateixa vacuna. Per exemple, en el cas de la poliomielitis, la malaltia pot provocar paràlisi, i el xarampió pot causar encefalitis i ceguesa. I algunes malalties que es poden prevenir mitjançant vacunació poden ser fins i tot mortals.

ÉS FALS!

Evidència 3: No existeix una relació causal entre l'administració de les vacunes i la mort sobtada de l'infant. Les morts sobtades dels infants són casualment coincidents amb la vacunació i haurien ocorregut encara que no s'haguessin administrat les vacunes. És important recordar que la diftèria, el tètanus, la tos ferina i la poliomielitis poden ser mortals, i que el nounat que no ha rebut la vacunació té un important risc de mort i de discapacitat greu.

ÉS FALS!

Evidència 4: Les malalties que es poden prevenir amb la vacunació són actualment poc comunes, però els agents infecciosos que les provoquen segueixen circulant en algunes parts del món i poden traspassar les fronteres i infectar qualsevol persona no protegida. Hi ha dos motius fonamentals per vacunar-se: protegir qui rep la vacuna i protegir tots els qui l'envolten. Els programes eficaços de vacunació depenen de la cooperació de totes les persones per garantir el bé comú.

ÉS FALS!

Evidència 5: Les malalties que es poden prevenir amb la vacunació no han de ser pas una qüestió inevitable a la vida. Malalties com el xarampió, la parotiditis i la rubèola poden ser greus i poden comportar importants complicacions tant en els infants com en els adults, com ara la pneumònia, encefalitis, ceguesa i fins i tot la mort. Totes aquestes malalties i sofriments es poden prevenir mitjançant les vacunes. Els infants no vacunats contra aquestes malalties esdevenen innecessàriament vulnerables.

ÉS FALS!

Evidència 6: Les proves científiques revelen que l'administració simultània de diverses vacunes no comporta cap efecte secundari sobre el sistema immunitari dels infants. Aquests estan exposats quotidianament a centenars de substàncies estranyes que desencadenen una resposta immunitària. Els infants estan exposat a molts més antígens com a conseqüència d'un refredat comú o una faringitis que no pas per les vacunes. El principal avantatge d'administrar simultàniament diverses vacunes és reduir el nombre de visites mèdiques i facilitar que els infants completin el calendari de vacunació recomanat.

ÉS FALS!

Evidència 7: A Catalunya es recomana la vacunació contra la grip i la tos ferina per a totes les embarassades. Ambdues vacunes protegeixen la mare i el fill durant els primers mesos de vida.

ÉS FALS!

Evidència 8: Les vacunes estimulen el sistema immunitari provocant una resposta similar a la que produiria la infecció natural, però evitant la malaltia i les seves complicacions. En canvi, el preu de la immunització per infecció natural podria ser un conjunt de complicacions tant importants com el retard mental provocat per l'Haemophilus influenzae tipus B, defectes congènits ocasionats per la rubèola, càncer hepàtic derivat del virus de l'hepatitis B o mort per xarampió.

ÉS FALS!

Evidència 9: El tiomersal és un compost orgànic amb mercuri que s'havia utilitzat en algunes vacunes en ampolles de dosis múltiples com a conservant. No hi ha proves científiques que suggereixin que la quantitat de tiomersal utilitzada en aquelles vacunes comporti un risc per a la salut. A més, a Catalunya les vacunes que s'administren són monodosi i, per tant, no incorporen aquest component.

ÉS FALS!

Evidència 10: No existeixen proves científiques que hi hagi una relació entre les vacunes i l'autisme. Diversos estudis realitzats en grans grups de població han descartat aquesta relació.

Data d'actualització:  27.04.2021