Malalties cobertes per vacunes no sistemàtiques

Les vacunes no sistemàtiques no s'inclouen al calendari de vacunacions perquè només estan indicades per a determinades persones o sectors de població i en determinades situacions especials. 

Les vacunes no sistemàtiques protegeixen de les malalties següents:

COVID-19

La COVID-19 és una malatia infecciosa causada pel coronavirus SARS-CoV-2. Aquest nou tipus de virus es va identificar per primera vegada el desembre de 2019 a la ciutat de Wuhan, a la Xina, i des d'aleshores s’ha anat estenent per tot el món, fins al punt que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) n'ha declarat el brot com a pandèmia. En la majoria dels casos, els símptomes acostumen a ser lleus, semblant als d'una grip, però en altres poden arribar a ser greus i produir complicacions.

Amb una eficàcia d'entre el 81,3% i el 95% en funció del fabricant, la vacuna té com a objectiu arribar a la immunitat de grup, la qual cosa és fonamental per minimitzar els efectes de la pandèmia; quan una part de la població ja té els anticossos proporcionats per la vacuna, el virus queda bloquejat i la seva propagació i els contagis disminueixen fins a un nombre residual. 

Ràbia

Malaltia infecciosa transmesa mitjançant mossegades o esgarrapades d'animals infectats pel virus de la ràbia. Els gossos en són els principals transmissors. Produeix un quadre d'encefalomielitis aguda que pot evolucionar a parèsies o paràlisi, espasmes, deliri i fins i tot convulsions, i condueix a la mort. En el nostre medi, aquesta malaltia és rara.

Febre groga

La febre groga és una malaltia hemorràgica aguda d'origen víric, transmesa per la picada de mosquits infectats. Cursa amb febre, calfreds, mal de cap, malestar general, vòmits i símptomes hemorràgics. També pot aparèixer icterícia i, per aquest motiu, és anomenada groga.

Encefalitis japonesa

L'encefalitis japonesa és una malaltia transmesa pel virus de la família Flavivirus que es transmet per les picades de mosquits infectats. La malaltia apareix de forma sobtada i cursa amb un quadre febril, mal de cap i signes meningis (rigidesa nucal i altres) que poden deixar seqüeles neurològiques greus. Aproximadament el 50% dels casos pot conduir a la mort.

Encefalitis centreeuropea

L'encefalitis centreeuropea és una malaltia transmesa per les mossegades de paparres infectades per un arbovirus o pel consum de llet i derivats no higienitzats d'animals infectats. Cursa amb un quadre gripal inespecífic, amb febre, nàusees, vòmits i malestar general i pot provocar paràlisi, deixar seqüeles o causar la mort.

Còlera

El còlera és una infecció intestinal aguda transmesa pel bacteri Vibrio cholerae quan es beu aigua o es mengen aliments contaminats per aquest bacteri. La infecció cursa amb una elevada diarrea aquosa. Aquest símptoma pot produir una deshidratació important que, si no es tracta, pot conduir a la mort.

Tuberculosi

La tuberculosi és una malaltia contagiosa produïda pel bacil Mycobacterium tuberculosis, que afecta principalment els pulmons, però pot afectar qualsevol altre òrgan. Cursa amb la destrucció dels òrgans afectats. En el cas de la tuberculosi pulmonar, les persones malaltes són altament contagioses. Es transmet per les gotes microscòpiques que expulsen les persones afectades en parlar, tossir, esternudar o escopir, ja que contenen aquest microorganisme.

Febre tifoide

La febre tifoide és una malaltia infecciosa greu que acostuma a afectar les persones que viuen en països en vies de desenvolupament. La produeix el bacteri Salmonel·la typhique, que està relacionat amb el que causa la salmonel·losi. Es contrau a través del consum d’aigua i d’aliments contaminats per femtes o orina de persones infectades o per contacte amb aquestes persones. La febre alta, el dolor abdominal i la diarrea en són els símptomes més freqüents. Sense tractament antibiòtic immediat, la febre tifoide pot propagar-se per tot el cos, produir complicacions, com ara hemorràgia intestinal o insuficiència renal, i arribar a provocar la mort.

 

Data d'actualització:  27.04.2021