Vacuna COVID-19

Vacunació AstraZeneca

Suspensió cautelar i temporal de la vacunació amb Oxford/AstraZeneca

Seguint les recomanacions del Ministeri de Sanitat i en sintonia amb les decisions preses en el Consell Interterritorial de Salut, Salut atura, de manera momentània, la vacunació amb Oxford/AstraZeneca.

La decisió durarà quinze dies a l’espera que l’Agència Europea de Medicaments es pronunciï en relació amb un nombre indeterminat de trombosis registrades en els diferents països on s’administra la vacuna d’Oxford/AstraZeneca.

Perquè en  els darrers dies s'han rebut algunes notificacions de trombosis venoses cerebrals en persones vacunades que és necessari estudiar més a fons, ja que són molt poc freqüents en la població general.

S'estima que més de 17 milions de persones han rebut aquesta vacuna a la Unió Europea i el Regne Unit, i el nombre de casos és molt baix.

A la Unió Europea, s'han administrat almenys 6 milions de dosis i s'han notificat 11 casos. Pel que fa a Espanya, segons l'informe d'activitat del 15 de març, s'han administrat 939.534 dosis de la vacuna d'Oxford/AstraZeneca, i s’ha notificat fins al moment només un cas en aquesta situació, la qual cosa representa el 0,00011% de les persones vacunades amb aquesta vacuna.

Aquests casos han aparegut durant les setmanes posteriors a l'administració de la vacuna, però això no vol dir que hi hagi una relació causal. L'Agència Europea de Medicaments els està estudiant en profunditat per veure si hi ha una relació causa-efecte.

En un principi es va suspendre un lot de la vacuna en alguns països, però atès que no s’ha trobat una relació concreta amb un d’aquests, s’ha considerat prudent suspendre a partir de demà dimarts, 16 de març, i durant dues setmanes la vacunació amb qualsevol lot d'Oxford/AstraZeneca.

Les reaccions adverses amb aquest tipus de vacunes són normalment lleus o moderades, són més freqüents els primers dies i desapareixen al cap d'uns dies després de la vacunació. Un dels símptomes més habituals és el mal de cap. Malgrat això, si t’han vacunat durant els darrers 14 dies i tens un mal de cap molt intens, que canvia de forma clara en tombar-te o s’associa a alteracions visuals o altres símptomes neurològics persistents, cal consultar el teu metge o metgessa, trucar al 061 o anar a un centre d’urgències.

No s’ha establert una relació de causa-efecte directa ara mateix amb els episodis de trombosi detectats a Europa fins al moment, i l’està estudiant l’Agència Europea de Medicaments. Els casos descrits de relació temporal són 11 sobre 6 milions de vacunes administrades.

Has de consultar al 061 o al centre d’atenció primària. Si es tracta d’un efecte greu, pots dirigir-te a un centre d’urgències. Si has estat vacunat els darrers 14 dies i tens un mal de cap molt intens, que canvia de forma clara en tombar-te o s’associa a alteracions visuals o altres símptomes neurològics persistents, cal consultar el teu metge o metgessa, trucar al 061 o anar a un centre d’urgències.

No, no cal. S’han vacunat més de 17 milions de persones amb la vacuna d'Oxford/AstraZeneca i ha mostrat una gran efectivitat per evitar casos greus de la malaltia. 

Durant els propers 15 dies, la vacunació està aturada de manera preventiva  en espera de la valoració de l’Agència Europea de Medicaments dels casos de trombosi observats. Les dades mostren que és una vacuna amb gran efectivitat per prevenir casos greus de COVID-19. Més de 17 milions de persones s’han posat la vacuna a escala mundial.

Totes les cites programades amb la vacuna d'Oxford/AstraZeneca estan cancel·lades. Ara per ara, la vacunació de les persones que estaven programades amb AstraZeneca està aturada durant quinze dies a tot l’Estat espanyol.

Anirem informant de les decisions que es prenguin.

Cal esperar a rebre un nou SMS amb les instruccions de represa de la vacunació.

Ara per ara, la vacunació de les persones que estaven programades amb Oxford/AstraZeneca està aturada durant quinze dies.

Anirem informant de les decisions que es prenguin.

Dona’t d'alta a La Meva Salut i comprova que el teu mòbil està correctament registrat a les dades administratives. Rebràs un SMS amb les instruccions de la vacunació.

La segona dosi de la vacuna d’AstraZeneca es posa al cap de 12 setmanes de la primera. Hi ha temps perquè l'Agència Europea de Medicaments hagi elaborat el seu informe i s'hagi pres una decisió sobre quina és la millor actitud a prendre.

Anirem informant de les decisions preses.

Les dades mostren que és una vacuna amb gran efectivitat per prevenir casos greus de COVID-19. Més de 17 milions de persones s’han posat la vacuna a escala mundial.

Les reaccions adverses amb aquest tipus de vacunes són normalment lleus o moderades, són més freqüents els primers dies i desapareixen al cap d'uns dies després de la vacunació. Un dels símptomes habituals és el mal de cap. Si t’han vacunat durant els darrers 14 dies i tens un mal de cap molt intens, que canvia de forma clara en tombar-te o s’associa a alteracions visuals o altres símptomes neurològics persistents, cal consultar el teu metge o metgessa, trucar al 061 o anar a un centre d’urgències.

Data d'actualització:  18.03.2021

Actualització vacuna Oxford/AstraZeneca