El desenvolupament habitual d’una vacuna pot necessitar molts anys d’investigació preclínica per conèixer les característiques dels antígens, la resposta immune i la seguretat en animals; també requereix estudis de toxicologia més formals i el desenvolupament de processos de producció. Superada aquesta etapa, la fase clínica es fa en tres fases (I, II i III) successives, que si se superen condueixen a l’autorització de la vacuna.
Les vacunes contra la COVID-19 han pogut escurçar o ometre la fase preclínica gràcies a l’experiència prèvia en el desenvolupament de vacunes contra altres malalties produïdes per coronavirus (el SARS i el MERS) que ja havien iniciat la fase clínica. També s’han pogut aprofitar tecnologies existents per fer altres vacunes, com per exemple contra el zika o l’ebola. A més, en les fases clíniques s’han superposat els processos i s’ha començat la producció a gran escala per escurçar temps, assumint el risc econòmic davant un possible fracàs que pogués implicar l’abandonament de la vacuna en desenvolupament.
Les agències reguladores han accelerat els procediments de revisió i autorització i han anat avaluant les diferents fases a mesura que es disposava de dades en comptes d’esperar al final de tot el procés. Això sí, sense rebaixar les exigències pel que fa a seguretat i eficàcia. Finalment, els estats han assumit part del risc econòmic mitjançant l’establiment de contractes amb les companyies abans de tenir disponibles les vacunes.
El procés científic i d’aprovació de les vacunes contra la COVID-19 ha estat ràpid perquè:
- El genoma estava publicat i accessible a tots els investigadors des del 10 de gener de 2020.
- Més de 250 grups de treball han investigat i estudiat candidates a vacunes.
- Es partia d’investigació prèvia sobre vacunes d’altres coronavirus ja existents.
- La comunitat científica fa dècades que investiga en vacunes en general.
- En cap cas s’ha saltat cap fase, simplement s’han superposat algunes fases de la investigació clínica sense que això hagi afectat el procediment ni la qualitat de la investigació.
- La inversió pública dels governs i la iniciativa privada de diferents països ha finançat la investigació i ha donat suport en el desenvolupament de les vacunes.
- La investigació sobre la COVID-19 s’ha compartit a escala global de manera coordinada amb la comunitat científica i els centres d’investigació.
- La vacuna s’ha començat a produir al mateix temps que es desenvolupava la fase III de la recerca.
Al web de l’Agència Europea de Medicaments (EMA) es pot trobar un conjunt d’informes i estudis relacionats amb les vacunes per fer front a la COVID-19.
A més a més, hi ha una gran quantitat d’informació de qualitat totalment accessible tant en l’àmbit local com en l’internacional. Per exemple, es poden consultar els webs següents:
Organismes que han controlat el procés científic de les vacunes
-
L’Agència Europea de Medicaments (EMA). Obre en una nova finestra.
Agència europea encarregada d’estudiar, aprovar i distribuir noves vacunes i medicaments.
-
Servei Català de la Salut. Obre en una nova finestra.
Des de 1990, Catalunya conta amb un sistema de salut propi que presta serveis sanitaris a la ciutadania. El Servei Català de la Salut (CatSalut) té la missió de garantir que els serveis de cobertura pública arribin efectivament i amb qualitat a la població.
-
Ministeri de Sanitat. Obre en una nova finestra.
Institució estatal encarregat de gestionar les polítiques sanitàries amb coordinació de les Comunitats Autònomes.
-
Comissió Europea. Obre en una nova finestra.
És la institució europea que s’encarrega d’executar les decisions preses a Brussel·les. Formula propostes legislatives, aplica les decisions preses, garanteix el compliment dels acords i gestiona el dia a dia de la Unió Europea.
-
Public Health England. Obre en una nova finestra.
Institució estatal que gestiona les polítiques sanitàries d’Anglaterra.
-
Centers for Disease Control and Prevention. Obre en una nova finestra.
Agència des EEUU encarregada d’observar el desenvolupament de les malalties i de vetllar per la seva prevenció i control.
-
Administració d'Aliments i Fàrmacs dels EUA. Obre en una nova finestra.
Agència responsable de la regulació sanitària d’aliments, fàrmacs, vacunes, etc. Depén del Departament de Salut i i Serveis Humans del govern d’EEUU
-
Fitxa tècnica de la vacuna de Pfizer/BioNTech.. Obre en una nova finestra.
Document elaborat per l’Agència Europea de Medicaments (EMA), institució encarregada d’aprovar i distribuir aquesta vacuna a la Unió Europea
-
Fitxa tècnica de la vacuna d’Oxford/AstraZeneca.. Obre en una nova finestra.
Document elaborat per l’Agència Europea de Medicaments (EMA), institució encarregada d’aprovar i distribuir aquesta vacuna a la Unió Europea.