L’objectiu general és reduir la morbimortalitat per la COVID-19 mitjançant la vacunació de la població. Cal tenir en compte que la disponibilitat de les vacunes serà progressiva, per la qual cosa és necessari establir línies per portar a terme l’estratègia de vacunació.
Els objectius operatius són quatre:
- Establir un ordre prioritari de grups a vacunar segons criteris ètics, científics, legals i econòmics. Té especial consideració la protecció dels grups poblacionals més vulnerables.
- Preparar la logística, la distribució i l’administració de les vacunes que estiguin disponibles a l’Estat espanyol en els pròxims mesos.
- Establir línies prioritàries per al seguiment i l’avaluació de la vacuna. Se n’estudiarà la cobertura, seguretat i efectivitat, així com l’impacte en l’epidemiologia de la COVID-19.
- Preparar el desenvolupament d’una estratègia de vacunació dirigida al personal sanitari i de la població en general amb una informació veraç i adequada, amb l’objectiu de generar confiança en el procés de vacunació.
A Espanya, hi ha un grup de treball de la Ponència de Vacunacions i Registre de la Comissió de Salut Pública del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, en el qual hi ha experts en vacunes (de totes les comunitats autònomes, del Ministeri i les seves institucions i de societats científiques) i en bioètica, entre d’altres. En aquest grup, s’hi participa activament des de Catalunya. Els programes de vacunacions del Ministeri de Sanitat i de l’Agència de Salut Pública de Catalunya del Departament de Salut informaran i donaran indicacions sobre les diferents etapes i els grups de persones a vacunar.
Des del dia 21 de desembre s’estan duent a terme formacions, presencials i telemàtiques, per portar a terme la vacunació. Cal formació per administrar-la, ja que és una vacuna que s’ha de conservar ultracongelada. Abans de ser administrada, té un tracte especial, ja que la tecnologia que s’hi utilitza fa que s’hagi d’utilitzar amb delicadesa.
La pauta de vacunació es considera finalitzada de maneres diferents, segons la vacuna, l’edat o si hem estat un
cas positiu de COVID-19.
Les persones vacunades amb Pfizer/BioNTech estan correctament vacunades 7 dies després de la segona dosi. Les persones vacunades amb Moderna/Lonza i Oxford/AstraZeneca, 14 dies després de les segones
dosis. Les persones vacunades amb Johnson & Johnson/Janssen, d’una única dosi, també assoleixen la pauta
de vacunació completada 14 dies després de la dosi.
D’altra banda, les persones que hagin patit la COVID-19 i que tenen 65 anys o menys solament necessiten una
dosi de la vacuna per arribar a la pauta vacunal completada, 4 setmanes després de la recuperació de la malaltia. Per contra, les persones que hagin patit la COVID-19 i tenen més de 65 anys necessiten les dues dosis, una vegada es recuperin de la malaltia.
La immunitat enfront de la COVID-19 s’assoleix gràcies a la pauta de vacunació completada; per això, és tan
important la finalització del procés vacunal correctament.
Més informació sobre pauta de vacunació a l’algoritme de vacunació.
Sí. Informa't de com es duu a terme la campanya de vacunació en els infants.
Sí. Més informació de com i quan vacunar a pacients que hagin passat la COVID-19 a l'algoritme de vacunació.
Atès que no han estat inclosos en els estudis científics, la vacunació no està recomanada per als col·lectius següents:
- Menors de 5 anys.
A més a més, les vacunes estan contraindicades en:
- Persones que hagin presentat una reacció d’hipersensibilitat de tipus anafilàctic a una dosi prèvia de vacuna contra la COVID-19 o a algun dels seus components.
- Persones amb antecedents de reaccions al·lèrgiques greus. Els equips mèdics han de valorar la situació segons les condicions de risc que presentin.
Finalment, s’haurà de posposar la vacunació de les persones que en el moment del seu torn es trobin en alguna de les casuístiques següents:
- Símptomes sospitosos de COVID-19. S’ha d’ajornar la vacunació fins que es descarti la malaltia per test de laboratori o, en cas positiu, es finalitzi el període oportú d’aïllament.
- Malaltia de la COVID-19 confirmada recentment per laboratori. S’ha d’ajornar la vacunació fins que es finalitzi el període oportú d’aïllament. La vacunació serà just després de la recuperació de la malaltia.
- Quarantena per contacte estret d’un cas confirmat. S’ha d’ajornar la vacunació fins que es finalitzi el període de quarantena.
Sí. Les dones embarassades o que estiguin alletant un nadó es poden vacunar contra la COVID-19, preferentment amb vacunes d'ARNm com ara Pfizer/BioNTech o Moderna/Lonza.
Per a més informació:
- Prevention CfDCa. V-safe COVID-19 Vaccine Pregnancy Registry. U.S. CDC; 2021: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/safety/vsafepregnancyregistry.html
- CDC. V-safe COVID-19 Vaccine Pregnancy Registry: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/safety/vsafepregnancyregistry.html
- Shimabukuro TT, Kim SY, Myers TR, et al. Preliminary Findings of mRNA Covid-19 Vaccine Safety in Pregnant Persons. New England Journal of Medicine. 2021: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2104983
La dosi addicional pretén reforçar la resposta immunitària contra el virus. Els grups de persones receptores es va ampliant de manera gradual. Pots consultar més informació sobre la dosi addicional de la vacuna contra la COVID-19.
En les persones que han rebut la vacuna del laboratori Oxford/AstraZeneca o J&J/Janssen s’ha observat una menor protecció davant la infecció per SARS-CoV-2 respecte a les vacunes d’ARNm. Per aquest motiu, es recomana l’administració d’una dosi de record com a mínim tres mesos després d’haver rebut la vacuna d'Oxford/AstraZeneca - Vaxzevria o J&J/Janssen. Aquesta dosi serà amb les vacunes dels laboratoris Pfizer/BioNTech - Comirnaty o Moderna/Lonza - Spikevax.
Més informació sobre la dosi de record.
No se n’ha estudiat la vacunació concomitant amb altres vacunes, encara que no s’espera que hi hagi interferències amb altres vacunes inactivades. Es recomana que se separi la vacuna contra la COVID-19 d’altres vacunes previstes un mínim de 14 dies, per evitar la coincidència d’efectes adversos que es puguin atribuir erròniament a aquesta vacuna.
En tot cas, pel que fa a les persones a les quals estigui previst administrar la vacunació contra la COVID-19 i que hagin rebut qualsevol altra vacuna viva o atenuada sense que hagin passat 14 dies des d’aquella vacunació, cal plantejar-se’n la vacunació contra la COVID-19 per evitar que es retardi la protecció o que el pacient no es pugui tornar a captar per vacunar-se.
Ens estem trobant casos de persones que han rebut la primera dosi de la vacuna fora de l’Estat i demanen la segona dosi al nostre país. També trobem persones que han rebut una vacuna que no s’administra a la Unió Europea.
Si la persona viu a Catalunya, procedirem de la manera següent:
- Si està inclosa en algun dels grups oberts de vacunació, se li administrarà la segona dosi de la vacuna corresponent segons les condicions recollides a la fitxa tècnica.
- Si no està inclosa en cap grup obert de vacunació, haurà d’esperar a estar-ho per poder rebre la segona dosi de la vacuna.
- Si ha rebut una vacuna que no s’administra a la UE, se li posarà la corresponent al seu grup d’edat. L’interval el marca el de la vacuna de la primera dosi. Per exemple, per a les vacunes Sputnik-V o Sinopharm, és d’almenys 21 dies, i per a SINOVAC, d’almenys 28 dies.
Segons la Federació d’Associacions Cientificomèdiques Espanyoles (FACME), en general la cirurgia i l’anestèsia no representen interaccions ni interferències amb les vacunacions, amb les excepcions següents:
- La necessitat d’evitar la coincidència en el temps de l’eventual reacció vacunal amb la intervenció i l’hospitalització. En cas de vacunació abans d’una cirurgia programada, seria convenient vacunar almenys uns 5 o 7 dies abans de la cirurgia. Cal recordar que els possibles efectes adversos de la vacuna es produeixen durant les 72 hores següents a la vacunació.
- La recuperació postquirúrgica i l’estat clínic del pacient, que podrien justificar la demora temporal de la vacunació 1 o 2 setmanes després de la cirurgia, segons la seva complexitat.