Vacuna COVID-19

Informació sobre l’interval entre dosis per a persones menors de 60 anys que han rebut una dosi de vacuna Vaxzevria, d’Oxford/AstraZeneca

El període entre la primera i la segona dosi de la vacuna contra la COVID-19 d'Oxford/AstraZeneca - Vaxzevria és de 4 setmanes. Si ets un professional essencial que et vas vacunar amb una primera dosi d'Oxford/AstraZeneca - Vaxzevria ara fa 4 setmanes, ja pots demanar la teva segona dosi a vacunacovidsalut.cat.

Què s’ha de fer en cada cas?

  • Si la persona ha rebut una primera dosi de vacuna d’Oxford/AstraZeneca - Vaxzevria i ja ha passat la COVID-19, no és necessària la segona dosi. La seva pauta de vacunació es considera completa i no cal cap dosi addicional.
  • És important saber que després de rebre la primera dosi de vacuna ja s'inicia el desenvolupament de protecció enfront del virus (la protecció amb una dosi aconsegueix al voltant d'un 80% d'efectivitat). Aquesta protecció es manté durant un temps. A més, en les persones menors de 60 anys, el risc de complicacions de la infecció per COVID-19 és inferior al de persones més grans.
  • Si la persona ha nascut entre els anys 1952 i 1961 i ha rebut una primera dosi de la vacuna d'Oxford/AstraZeneca - Vaxzevria, es vacunarà amb la segona dosi 4 setmanes després d'haver rebut la primera dosi. Aquestes persones no han de formar part de cap col·lectiu professional essencial.

Tinc menys de 60 anys i m'han convocat per administrar-me la segona dosi de la vacuna. De quina farmacèutica serà?

  • Si has nascut l'any 1962 o després (menors de 60 anys) i has rebut la primera dosi d’Oxford/AstraZeneca - Vaxzevria: les recomanacions del Ministeri de Sanitat indiquen que la segona dosi del teu procés vacunal hauria de ser amb Pfizer/BioNTech - Comirnaty. Això no obstant, pots escollir el vaccí d'Oxford/AstraZeneca - Vaxzevria com a segona dosi. En aquest cas, hauràs de signar un paper de consentiment el mateix dia de la teva vacunació. Més informació sobre la segona dosi de la vacuna contra la COVID-19 per a persones menors de 60 anys.
  • Si tens entre 60 i 69 anys: per finalitzar el teu procés vacunal, la teva segona dosi serà amb Oxford/AstraZeneca - Vaxzevria. 

Sobre la suspensió i limitació posterior de la vacuna

  • La vacuna d’Oxford/AstraZeneca es va començar a utilitzar en persones menors de 55 anys. Més tard, després de l'estudi per part de l'Agència Europea de Medicaments (EMA) d'una sèrie d'esdeveniments trombòtics, molt infreqüents, però greus, es va interrompre la vacunació en aquest grup d'edat, aplicant el principi de precaució.
  • La decisió de no continuar l'administració en menors de 60 anys afecta també a les segones dosis, ja que, de moment, no és possible saber si el risc de trombosi greu detectat s'incrementa, es manté igual o disminueix amb la segona dosi.

Quina vacuna s’administrarà en la segona dosi?

El Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut recomana que la segona dosi sigui de la vacuna de Pfizer/BioNTech – Comirnaty. Els usuaris que ho desitgin la poden rebutjar i escollir la d'Oxford/AstraZeneca - Vaxzevria mitjançant un consentiment signat. 

Data d'actualització:  16.07.2021