A Catalunya s’administren dues dosis de record de la vacuna contra la COVID-19 per augmentar la immunitat en enfront de la COVID-19. Les dosis de record són aquelles que s'administren després de la pauta de vacunació completada.
- Qui ha de rebre la primera dosi de record?
Les persones de 18 anys o més
- Quan es pot rebre la dosi de record?
Al cap de 5 mesos després de l'última dosi de la pauta completa de vacunació o d'haver passat la COVID-19.
- Qui ha de rebre la segona dosi de record?
Després de la primera, la segona dosi de record s'administra a les persones majors de 60 anys, les qui pateixen malalties cròniques, les qui resideixen en residències de gent gran o d'atenció a la discapacitat, les dones embarassades i el personal sanitari i sociosanitari.
Preguntes freqüents
Les vacunes contra la COVID són molt efectives per evitar malaltia greu, hospitalitzacions i morts, però la seva efectivitat va baixant amb el temps.
A més a més, les noves variants escapen a la protecció que donen les vacunes o haver patit la malaltia. Ara, disposem de vacunes adaptades a les variants Òmicron, amb millor protecció.
Per aquest motiu, cal posar-se una dosi de record adaptada 5 mesos després de la dosi anterior o d’haver patit la malaltia.
Per primera vegada, es disposa de vacunes bivalents que combinen una part original i una part adaptada a les variants d’Òmicron, que són les que estan circulant actualment.
Les dades mostren que les dosis de record augmenten la resposta immunitària i prevenen la infecció greu per la COVID-19.
Dades de més d’un milió de vacunes administrades en Catalunya mostren que eviten hospitalitzacions, UCIs i morts.
Les noves vacunes adaptades generen una resposta immunitària més gran davant les variants incloses i les dades indiquen que poden potenciar i ampliar la protecció davant de diferents variants que apareixen a mesura que evoluciona el virus.
La segona dosi de record es recomana a les persones majors de 60 anys, les qui pateixen malalties cròniques, les qui resideixen en residències de gent gran o d'atenció a la discapacitat, les dones embarassades i el personal sanitari i sociosanitari.
Si una persona que no té aquestes condicions de risc vol vacunar-se també ho pot fer. Es pot sol·licitar cita a https://citasalut.gencat.cat o a l’apartat de demanar cita de La Meva Salut, també es pot contactar amb el CAP.
La vacunació té una rellevant importància en els grups prioritzats. Per altra banda, en aquests moments l’accés a la segona dosi s’obre, també, per als col·lectius no prioritzats.
Per tant, qualsevol persona que vulgui rebre la vacuna podrà fer-ho sol·licitant cita a https://citasalut.gencat.cat o a l’apartat de demanar cita de La Meva Salut, també es pot contactar amb el CAP.
Al cap de 5 mesos després de l'última dosi de la pauta completa de vacunació o d'haver passat la COVID-19.
En el cas de persones de 80 o més i persones que resideixen en residències de gent gran, es vacuna a partir dels 3 mesos d’haver passat la COVID-19.
Sí, especialment si formes part dels grups prioritzats (persones majors de 60 anys, persones que pateixin malalties cròniques, residents en residències de gent gran o d'atenció a la discapacitat, dones embarassades i personal sanitari i sociosanitari).
Si has passat la malaltia i/o has rebut la primera dosi de record, podràs rebre la segona dosi passats 5 mesos després de l'última vacuna o de l’últim episodi de COVID-19.
En el cas de persones de 80 o més i persones que resideixen en residències de gent gran, es vacuna a partir dels 3 mesos d’haver passat la COVID-19
La segona dosi de record s’administrarà d’una manera molt similar a com es vacuna cada any de la grip als centres d’atenció primària.
Aquest any la vacuna de la COVID es fa conjuntament amb la de la grip.
Es pot sol·licitar cita a https://citasalut.gencat.cat o a l’apartat de demanar cita de La Meva Salut, també es pot contactar amb el CAP.
La grip infecta 1 de cada 5 infants no vacunats i 1 de cada 10 adults no vacunats. Cada any, hi ha 1.000 milions de casos de grip, entre 3 i 5 milions són greus, i entre 290.000 i 650.000 morts relacionades amb la grip per causes respiratòries.
La mortalitat per la grip es produeix principalment en persones grans o amb factors de risc preexistents.
S’estima que l'any 2019, amb la vacunació contra la grip, es van evitar un 37% de morts, un 40% d’ingressos 15 en UCI i un 26 % d’hospitalitzacions atribuïbles a la grip en majors de 64 anys a Espanya (segons el Ministeri de Sanitat).
Després de quasi 2 anys de pandèmia en què els virus de la grip quasi no han circulat, aquest any ha circulat força en els països de l’hemisferi sud. En el nostre entorn, ha començat a circular ja des del mes d’agost i des de mitjans de novembre s’ha iniciat l’onada epidèmica, 3-4 setmanes abans de l’habitual. Pel que s’ha vist a l’altre hemisferi, podríem tenir una temporada gripal forta. La vacuna és la millor protecció.
La coincidència d’una grip amb la COVID-19 multiplica la seva severitat.
Les vacunes contra la COVID-19 funcionen molt bé per prevenir malaltia greu, complicacions, hospitalitzacions i morts. Amb el pas del temps la protecció disminueix. S’ha demostrat que la incidència dels contagis de COVID-19 és menor en la població que ha rebut la dosi de record.
A més, s’ha demostrat que la incidència dels contagis de COVID-19 és menor en la població que ha rebut la dosi de record.
Sí. Diverses vacunes necessiten dosis de record durant la vida. L’exemple més conegut és la vacuna contra el tètanus, que ens anem posant diverses vegades a la vida, des de nadons fins que som grans. Les vacunes que s’administren de recordatori van canviant segons avança la investigació i són normalment diferents de les que s’administren en les vacunacions inicials. També hi ha vacunes que ens anem posant periòdicament, com la de la grip, que s’adapta cada any al virus i la tecnologia pot variar.
Sí, es recomana l'administració conjunta de les vacunes de la COVID-19 i de la grip sempre que n’hi hagi disponibilitat. A més, s’indica que, en cas de coincidir al mateix acte vacunal, les vacunes de la COVID-19 i de la grip es podran coadministrar també amb altres vacunes com les vacunes davant de pneumococ.
Les vacunes adaptades a Òmicron tenen un nivell de seguretat similar a les anteriors.
Les reaccions adverses més freqüents en població adulta són febre, malestar, dolors musculars, mal de cap, vòmits, dificultat al respirar i dolor al lloc de la injecció. Aquestes reaccions habitualment són d’intensitat lleu o moderada i es resolen en un termini de pocs dies després de la vacunació.
Rarament es produeixen reaccions adverses com la miocarditis i la pericarditis tot i que s’han identificat alguns casos (menys d'1 de cada 10.000 persones vacunades). El risc és més gran en homes joves i especialment després de l'administració de la segona dosi.
Es recomana estar atent als possibles signes de miocarditis o pericarditis després de la vacunació, com ara dificultat per respirar, palpitacions o dolor al pit, i buscar atenció mèdica immediata si passessin.
Les dades disponibles actualment indiquen que el curs de les miocarditis i/o pericarditis que poden succeir després de la vacunació no és diferent del curs habitual d’aquestes malalties.
Pel que fa als casos de sagnat menstrual abundant, hi ha una possibilitat raonable que pugui relacionar-se amb les vacunes d'ARNm. La gran majoria d'aquests casos es refereixen a canvis en el patró de sagnat, i són transitoris i autolimitats, sense revestir gravetat. Aquests canvis poden aparèixer després de la primera i de la segona dosi, així com després de la dosi de reforç de les dues vacunes. Això no obstant, amb la informació disponible, no s'ha pogut quantificar la freqüència d'aparició. No hi ha evidència que suggereixi que les alteracions menstruals tinguin algun impacte en la reproducció i la fertilitat de la dona. Per tant, el balanç benefici/risc d’aquestes vacunes es manté favorable.
En el cas de les dones embarassades, la informació disponible sobre l'administració de la segona dosi de record és molt limitada. Tot i això, se'n recomana a totes les dones embarassades i dones durant el puerperi (fins 6 mesos després del part). En qualsevol cas, l'administració de la dosi de record (primera o segona) sempre ha de ser 5 mesos després la darrera dosi rebuda o d'haver patit la COVID-19.
Les vacunes contra la COVID són molt efectives per evitar malaltia greu, hospitalitzacions i morts, però la seva efectivitat va baixant amb el temps.
A més a més, les noves variants escapen a la protecció que donen les vacunes o haver patit la malaltia, i es poden produir reinfeccions.
Ara, disposem de vacunes adaptades a les variants Òmicron, amb millor protecció.
Per aquest motiu, cal posar-se una dosi de record adaptada 5 mesos després de la dosi anterior o d’haver patit la darrera vegada la malaltia, independentment d’haver-la patit més d’una vegada.
L’excés de morts que s’ha registrat l’estiu passat s’ha donat principalment en persones grans, per sobre de 75 anys i amb malalties cròniques.
Especialment en els diagnòstics de deshidratació i també en les malalties respiratòries i circulatòries, força sensibles a les onades de calor, i ho fa en menor mesura en els càncers i les malalties digestives.
Quan s’estudia l’interval temporal entre augment de temperatura i augment de mortalitat, la causa més probable de l’augment de defuncions són les altes temperatures registrades durant aquest període. L’impacte de l’augment en la transmissió de la COVID-19 sembla més limitat.
Durant l’estiu no es van administrar pràcticament vacunes, ja que la majoria de la població ja estava vacunada prèviament i la campanya de tardor ha començat el 26 de setembre. En els períodes de màxima vacunació no s’ha observat un excés de mortalitat.