A Catalunya s’administra una dosi de record de la vacuna contra la COVID-19 per augmentar la immunitat en enfront de la COVID-19.
- Qui ha de rebre la dosi de record?
Les persones de 18 anys o més
- Quan he de rebre la dosi de record?
Al cap de 5 mesos després de l'última dosi de la pauta completa de vacunació.
- Quan he de rebre la dosi de record si he patit la COVID-19?
Si has patit la COVID-19, com a mínim 4 setmanes després d'haver estat un cas positiu. Això no obstant, es recomana 5 mesos després d'haver patit la malaltia.
- Quina vacuna he de rebre?
Qualsevol de les disponibles a Catalunya/Espanya: Moderna/Lonza o Pfizer/BioNTech.
Preguntes freqüents
Malgrat que hàgiu patit la COVID-19 després de finalitzar la pauta de vacunació, encara necessitareu la dosi de record almenys 4 setmanes després d'haver estat un cas positiu. Això no obstant, aquesta dosi es recomana 5 mesos després d'haver superat la malaltia. Més informació en l'algoritme de vacunació.
Com altres vacunes, els nivells de protecció poden començar a disminuir amb el temps. La dosi de record augmenta la vostra immunitat, l’allarga i us ajuda a reduir el risc d’ingressar a l'hospital a causa de la COVID-19 aquest hivern.
També pot ajudar a oferir una protecció més àmplia contra noves variants.
Sí, sempre i es justifiqui la necessitat de fer viatges internacionals per motius d'estudis o laborals a països que requereixin l'administració de dosi de record.
Les vacunes contra la COVID-19 funcionen molt bé per prevenir malaltia greu, complicacions, hospitalitzacions i morts. Amb el pas del temps la protecció disminueix. A més, s’ha demostrat que la incidència dels contagis de COVID-19 és menor en la població que ha rebut la dosi de record.
La vacunació contra la COVID-19 és eficaç per evitar transmetre la malaltia i casos greus; les dades recents suggereixen que amb el temps la vacunació es torna menys efectiva i és important la dosi de record.
L'aparició recent de la variant òmicron (B.1.1.529) emfatitza encara més la importància de la vacunació, les dosis de record i els esforços de prevenció necessaris per protegir contra la COVID-19. Les primeres dades d’aquesta variant suggereixen una major transmissibilitat de la variant òmicron i la possibilitat que baixi l’efecte de les vacunes.
Els estudis disponibles també mostren que, entre el personal sanitari i altres professionals de primera línia, l'eficàcia de la vacuna contra les infeccions per COVID-19 també està disminuint amb el temps. Aquesta menor efectivitat és deguda probablement a la combinació de la disminució de la protecció a mesura que passa el temps des de la vacunació, així com a la major infecciositat de la variant delta.
Dades d’assaigs clínics i estudis d’efectivitat amb dades clíniques han mostrat que una dosi de record augmenta la resposta immune amb les diferents pautes estudiades.
Sí. Diverses vacunes necessiten dosis de record durant la vida. L’exemple més conegut és la vacuna contra el tètanus, que ens anem posant diverses vegades a la vida, des de nadons fins que som grans. Les vacunes que s’administren de recordatori van canviant segons avança la investigació i són normalment diferents de les que s’administren en les vacunacions inicials. També hi ha vacunes que ens anem posant periòdicament, com la de la grip, que s’adapta cada any al virus i la tecnologia pot variar.
Sí. És pot combinar una dosi de record d’una marca després de completar la vacunació primària amb una vacuna contra la COVID-19 diferent. Les agències oficials que estudien els medicaments han indicat que els beneficis potencials d'una pauta de vacuna mixta superen els riscos. Podeu rebre qualsevol de les dosis de record aprovades i disponibles.
A Catalunya, com a Espanya i a la majoria dels països de la Unió Europea, només estan disponibles les vacunes d’ARNm: Moderna/Lonza - Spikevax i Pfizer/BioNTech - Comirnaty. Aquestes dues vacunes estan desenvolupades amb la mateixa metodologia i són equivalents. A la majoria de les persones, se'ls oferirà una dosi de record amb la vacuna Moderna/Lonza. Això vol dir que la vostra dosi de record pot ser diferent de la vacuna que vau rebre per a la vostra primera i segona dosi. Els estudis i l’experiència han mostrat que es poden combinar diferents tipus de vacunes amb bons resultats.
A Catalunya, com a l’Estat Espanyol en general, actualment s’està administrant principalment la vacuna de Moderna/Lonza - Spikevax, que és una vacuna d’ARNm amb molt bons resultats als assaigs clínics i a molts països. A Catalunya, s’han administrat fins al moment gairebé dos milions de dosis d’aquesta vacuna (al voltant d’11 milions en l’àmbit estatal).
Sí. Les vacunes de les dosis de record contra la COVID-19 tenen la mateixa formulació que les vacunes actuals contra la COVID-19. Tanmateix, en el cas de la vacuna de record de Moderna, és la meitat de la dosi de la vacuna que reben les persones per a la seva sèrie primària, ja que s’ha vist que genera una bona protecció i pot tenir menys efectes secundaris.
Els efectes secundaris són similars als de les primeres dosis. Els més comuns són:
- Molèsties locals al braç entre un i dos dies després de rebre la vacuna
- Cansament
- Mal de cap
- Dolors generals o símptomes lleus semblants als de la grip
Podeu descansar i prendre paracetamol (seguiu els consells de dosis a l'envàs) per ajudar a sentir-vos millor.
Tot i que la febre pot aparèixer durant un o dos dies després de la vacunació, si teniu algun altre símptoma de la COVID-19 o la febre dura més, consulteu si cal fer alguna prova.
Els símptomes després de la vacunació solen produir-se l'endemà, ser lleus i de curta durada, i rarament s’allarguen més d'una setmana. Si els vostres símptomes semblen empitjorar o si us preocupen, podeu consultar el vostre equip d’atenció primària o trucar al 061.
També poden aparèixer alguns efectes secundaris greus que són molt poc freqüents: hi ha hagut casos recents i molt rars d'una inflamació del cor anomenada miocarditis o pericarditis, reportats després de les vacunes de Pfizer i Moderna. Aquests casos s'han vist majoritàriament en homes més joves pocs dies després de la vacunació. La majoria d'aquestes persones es van recuperar i es van sentir millor després de descansar i rebre tractaments senzills.
Informeu dels efectes secundaris sospitosos de les vacunes i els medicaments el vostre professional sanitari i mitjançant targetagroca.cat
Hi ha molt poques persones que no haurien de rebre la dosi de record. Si heu tingut una reacció greu a una dosi anterior de la vacuna, hauríeu de consultar-ho amb el vostre professional sanitari de referència per valorar la situació.
En el cas de les dones embarassades, la informació disponible sobre l’administració de la dosi de record és molt limitada. Per aquest motiu, s’ha de fer una valoració individualitzada, de manera que es recomani la vacunació en el cas de comorbiditats o davant d’una situació de més risc de contagi; en aquest cas, també amb un interval de 5 mesos respecte a la darrera dosi de la primovacunació, independentment de la vacuna utilitzada.
Sí, la vacunació contra la COVID-19 redueix les possibilitats de patir la malaltia. Com tots els medicaments, cap vacuna és completament eficaç: algunes persones encara poden tenir COVID-19 tot i estar vacunades, però normalment serà menys greu.
Les vacunes disponibles contra la COVID-19 es poden administrar al mateix temps, en diferents llocs del cos, amb qualsevol vacuna, incloent-hi la vacuna contra la grip i la vacuna contra el pneumococ. No és necessari respectar cap separació de temps entre l’administració de les vacunes contra la COVID-19 i d’altres vacunes.
- No contenen el virus i no poden produir la malaltia
- No alteren els resultats de les PCR ni dels tests d’antígens
- No contenen productes derivats del porc
- No causen infertilitat
- No contenen xips ni alteren els nostres gens
- Mizrahi B, Lotan R, Kalkstein N, et al. Correlation of SARS-CoV-2 Breakthrough Infections to Time-from-vaccine; Preliminary Study. medRxiv 2021.07.29.21261317; doi: https://doi.org/10.1101/2021.07.29.21261317
- Goldberg Y, Mandel M, Bar-On YM et al. Waning immunity of the BNT162b2 vaccine: A nationwide study from Israel. medRxiv 2021.08.24.21262423; doi: https://doi.org/10.1101/2021.08.24.21262423
- Pouwels KB, Pritchard E, Matthews PC et al. Impact of Delta on viral burden and vaccine effectiveness against new SARS-CoV-2 infections in the UK. medRxiv 2021.08.18.21262237; doi: https://doi.org/10.1101/2021.08.18.21262237
- ECDC. Interim public health considerations for the provision of additional COVID-19 vaccine doses. Technical report, 1 September 2021. Disponible a: https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/covid-19-public-health-considerations-additional-vaccine-doses
- Bar-On YM, Goldberg Y, Mandel M. et al. N. Engl. J. Med 2021. https://doi.org/10.1056/NEJMoa2114255
El Ministeri de Sanitat ha publicat un document relacionat amb l'administració de dosis addicionales en personas que han rebut una pauta completa de vacunació contra la COVID-19.