Vacuna COVID-19

Investigació i seguretat

La vacuna contra la COVID-19 és el punt final d’un llarg procés científic; els darrers mesos, més de 250 grups científics i de recerca a escala global han participat coordinadament per desenvolupar la vacuna contra la COVID-19. La pandèmia està generant costos humans i econòmics globals i és per això que el desenvolupament de les vacunes ha estat un repte mundial que ha tingut una resposta internacional organitzada i eficaç sense precedents. El procés d’investigació ha estat observat amb rigorositat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i té l’aprovació de l’Agència Europea de Medicaments (EMA), la qual té un paper molt important a l’hora de permetre’n el desenvolupament, la distribució i l’aplicació. 

La vacunació també té com a objectiu arribar a la immunitat de grup, la qual cosa és fonamental per minimitzar els efectes de la pandèmia; quan una part de la població ja té els anticossos proporcionats per la vacuna, el virus queda bloquejat i disminueixen la seva propagació i els contagis fins a un nombre residual. 

En aquest context, la vacuna contra la COVID-19 esdevé l’eina principal per fer front a la pandèmia.

El procés d’investigació de les vacunes contra la COVID-19

 1. Totes les vacunes són fiables i segures?

  Les vacunes contra la COVID-19 han estat aprovades per les agències reguladores i compleixen les dues característiques fonamentals que en permeten l’aplicació i distribució: seguretat i eficàcia.

 2. Per què els temps d’estudi, desenvolupament, aprovació i distribució de les vacunes han estat més accelerats del que és habitual?

Les agències reguladores de medicaments han treballat i treballen amb rigor i responsabilitat per assegurar que tots els medicaments, vacunes o productes sanitaris compleixin amb els estàndards de qualitat i seguretat.

El procés de disseny i aprovació de les vacunes contra la COVID-19 ha estat ràpid perquè:

 • El genoma estava publicat i accessible a tots els investigadors des del 10 de gener de 2020.
 • Més de 250 grups de treball han investigat i estudiat candidats a vacunes.
 • Es partia d’investigació prèvia sobre vacunes d’altres coronavirus.
 • La comunitat científica fa dècades que investiga en vacunes en general.
 • En cap cas s’ha saltat cap fase, simplement s’han superposat algunes fases de la investigació clínica, sense que això hagi afectat el procediment d’investigació.
 • La inversió pública dels governs i la iniciativa privada de diferents països ha finançat la investigació i ha donat suport en el desenvolupament de les vacunes.
 • La investigació sobre la COVID-19 s’ha compartit a escala global de manera coordinada amb la comunitat científica i els centres d’investigació.
 • La vacuna s’ha començat a produir al mateix temps que es desenvolupava la fase III de la recerca.