En aquest apartat trobaràs algunes de les preguntes i dubtes més freqüents relacionats amb la campanya de vacunació contra la COVID-19.
Pots consultar la següent pàgina si necessites informació relacionada amb les vacunes que s'administren per fer front a la COVID-19.
Actualment, a Catalunya es poden vacunar totes les persones a partir dels 5 anys, demanant dia i hora al CAP.
Totes les persones, incloent-hi els infants, si són un cas positiu de COVID-19 o si estan realitzant una quarantena per contacte estret no es poden vacunar. En aquests casos:
- Si una persona és un cas positiu de COVID-19, haurà de vacunar-se 4 setmanes després de la recuperació de la malaltia.
- Si una persona és contacte estret, però no un cas positiu de COVID-19, es podrà vacunar una vegada finalitzi la quarantena.
Sí. Les dones embarassades o que estiguin alletant un nadó es poden vacunar contra la COVID-19, preferentment amb vacunes d'ARNm com ara Pfizer/BioNTech o Moderna/Lonza, quan els correspongui segons el grup poblacional al qual pertanyin. En qualsevol cas, sempre s'han de valorar els riscos i beneficis que comporta la vacunació.
En el següent document trobaràs més informació sobre la vacuna contra la COVID-19 en dones embarassades i que alleten un nadó.
Si ja tens administrada una primera dosi de la vacuna contra la COVID-19, descobreix com es duu a terme la convocatòria de la segona dosi.
Si tens menys de 60 anys i ja tens una primera dosi de la vacuna d'Oxford/AstraZeneca - Vaxzevria, ja pots demanar la teva segona dosi. El Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut recomana que la segona dosi sigui de la vacuna de Pfizer/BioNTech – Comirnaty.
A Catalunya s’administra dosi de record de la vacuna contra la COVID-19 per augmentar la immunitat de la població. A més, també s'administra una dosi addicional a les persones amb determinades patologies, especificades a la primera pregunta.
No. Has de cancel·lar la teva cita de vacunació.
Hauràs de tornar a demanar dia i hora per vacunar-te contra la COVID-19:
- Si tens 65 anys o menys, 4 setmanes desprès que t'hagis recuperat de la COVID-19. En aquest cas, la teva pauta de vacunació serà d'una única dosi.
- Si tens més de 65 anys, una vegada t'hagis recuperat de la COVID-19. La teva pauta de vacunació inclourà dues dosis.
Si estàs realitzant una quarantena perquè has esdevingut contacte estret d'algú amb la COVID-19, hauràs de cancel·lar la teva cita de vacunació. Podràs tornar a demanar dia i hora per vacunar-te una vegada hagis finalitzat la quarantena, sempre que no hagis desenvolupat cap símptoma compatible amb la COVID-19.
La vacuna es registra en la història clínica de cada pacient, compartida dins el sistema sanitari i consultable a través del portal La Meva Salut, des del qual es pot imprimir un justificant vacunal amb totes les vacunacions rebudes, incloent-hi la de la COVID-19.
Informa't en el següent enllaç del certificat COVID digital UE.
Si has patit la COVID-19 i tens 65 anys o menys, hauràs de vacunar-te amb una única dosi de la vacuna 4 setmanes després que et recuperis de la COVID-19.
Si tens més de 65 anys i has patit la COVID-19, hauràs de vacunar-te amb dues dosis després de la recuperació completa o en finalitzar aïllament.
Si estàs en alguna d’aquestes situacions, pots demanar el certificat COVID digital de la UE de vacunació.
Descobreix en el següent enllaç l’algoritme de vacunació.
La vacuna contra la COVID-19 és universal i gratuïta. Tothom que resideixi a Catalunya hi tindrà accés.
Els catalans i catalanes residents a altres indrets de l’Estat espanyol s’hauran de vacunar als centres de salut que els pertoca, segons el municipi de residència i les prioritzacions establertes a la comunitat autònoma de residència.
En cas que resideixin a l’estranger, els països de residència seran els competents i responsables d’administrar-los la vacuna, almenys a la Unió Europea (UE). Cada país és responsable de la seva campanya de vacunació. A la Unió Europea, l’estratègia és comuna.
És possible que després d'haver estat vacunada contra la COVID-19, els teus ganglis limfàtics situats en l'axil·la del braç en el qual s'ha administrat la vacuna s'inflamin. Aquest procés, que es coneix amb el nom de limfadenopatia, constitueix una reacció adversa coneguda que no té transcendència clínica ni precisa de consulta ni proves específiques. Sol resoldre's espontàniament en uns dies.
Si l'augment de grandària dels ganglis persisteix en el temps més de 6 setmanes sense observar-ne una disminució progressiva, pots consultar amb el teu professional sanitari.
En cas que durant el temps en què experimentis aquesta inflamació dels ganglis tinguis la teva cita habitual de mamografia, comunica al professional sanitari aquesta circumstància amb la finalitat de facilitar la interpretació de l'estudi.
Si t’estan fent un seguiment periòdic d’una mama, és recomanable que la vacuna et sigui administrada al braç contrari. Pots avisar el personal d’infermeria que t’ha de vacunar si aquest és el teu cas.
A continuació exposem un seguit de casuístiques en què t'hauries de dirigir a un centre d’atenció primària (CAP) per vacunar-te:
- Si ets un usuari resident a Catalunya desplaçat d’altres CCAA o de l’estranger amb NIF o NIE i et vols vacunar.
- Si estàs pendent d'una segona dosi de la vacuna contra la COVID-19 i no t'has pogut presentar, per les raons que sigui, a la teva segona cita de la vacuna.
- Si ets un usuari estranger resident a Catalunya que s’ha vacunat inicialment amb una primera de dosis d’una vacuna que no s’administra a la UE i no comercialitzada a Espanya.