En aquest apartat trobaràs algunes de les preguntes i dubtes més freqüents relacionats amb la campanya de vacunació contra la COVID-19.

Pots consultar la següent pàgina si necessites informació relacionada amb les vacunes que s'administren per fer front a la COVID-19.

Perquè gràcies a l’esforç de tothom, Catalunya té un percentatge molt alt de població vacunada amb la pauta completa. Això fa que entrem en una nova etapa en què la vacunació massiva finalitza i es centra més en estratègies de proximitat. Consulta la informació i la llista dels punts que estan operatius en el moment actual.

Sí.  Les dones embarassades o que estiguin alletant un nadó es poden vacunar contra la COVID-19, preferentment amb vacunes d'ARNm com ara Pfizer/BioNTech o Moderna/Lonza, quan els correspongui segons el grup poblacional al qual pertanyin. En qualsevol cas, sempre s'han de valorar els riscos i beneficis que comporta la vacunació.

En el següent document trobaràs més informació sobre la vacuna contra la COVID-19 en dones embarassades i que alleten un nadó.

Si ja tens administrada una primera dosi de la vacuna contra la COVID-19, descobreix com es duu a terme la convocatòria de la segona dosi.

Si tens menys de 60 anys i ja tens una primera dosi de la vacuna d'Oxford/AstraZeneca - Vaxzevria, ja pots demanar la teva segona dosi. El Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut recomana que la segona dosi sigui de la vacuna de Pfizer/BioNTech – Comirnaty. No obstant això, pots finalitzar el teu procés vacunal amb una segona dosi de la vacuna d'Oxford/AstraZeneca – Vaxzevria mitjançant un consentiment informat signat en el moment de la vacunació en què renuncies a la vacunació de la segona dosi amb Pfizer/BioNTech – Comirnaty. Demana cita per a la segona dosi a vacunacovidsalut.cat.

No. Has de cancel·lar la teva cita de vacunació a vacunacovidsalut.cat.

Hauràs de tornar a demanar dia i hora per vacunar-te contra la COVID-19:

  • Si tens 65 anys o menys, 2 mesos després des que hagis patit la COVID-19. En aquest cas, la teva pauta de vacunació serà d'una única dosi.
  • Si tens més de 65 anys, una vegada t'hagis recuperat de la COVID-19. La teva pauta de vacunació inclourà dues dosis.

Si estàs realitzant una quarantena perquè has esdevingut contacte estret d'algú amb la COVID-19, hauràs de cancel·lar la teva cita de vacunació a vacunacovidsalut.cat. Podràs tornar a demanar dia i hora per vacunar-te una vegada hagis finalitzat la quarantena, sempre que no hagis desenvolupat cap símptoma compatible amb la COVID-19.

La vacuna es registra en la història clínica de cada pacient, compartida dins el sistema sanitari i consultable a través del portal La Meva Salut, des del qual es pot imprimir un justificant vacunal amb totes les vacunacions rebudes, incloent-hi la de la COVID-19.

Informa't en el següent enllaç del certificat COVID digital UE.

Si has patit la COVID-19 i tens 65 anys o menys, hauràs de vacunar-te amb una única dosi de la vacuna, dos mesos després d’haver estat un cas positiu de COVID-19.

Si tens més de 65 anys i has patit la COVID-19, hauràs de vacunar-te amb dues dosis, després de la recuperació completa o en finalitzar aïllament.

Si estàs en alguna d’aquestes situacions, pots demanar el certificat COVID digital de la UE de vacunació.

Descobreix en el següent enllaç l’algoritme de vacunació.

Actualment a Catalunya es poden vacunar totes les persones majors de 12 anys. 

Demana dia i hora per vacunar-te a vacunacovidsalut.cat.

La vacuna contra la COVID-19 és universal i gratuïta. Tothom que resideixi a Catalunya hi tindrà accés.

Els catalans i catalanes residents a altres indrets de l’Estat espanyol s’hauran de vacunar als centres de salut que els pertoca, segons el municipi de residència i les prioritzacions establertes a la comunitat autònoma de residència.

En cas que resideixin a l’estranger, els països de residència seran els competents i responsables d’administrar-los la vacuna, almenys a la Unió Europea (UE). Cada país és responsable de la seva campanya de vacunació. A la Unió Europea, l’estratègia és comuna.

És possible que després d'haver estat vacunada contra la COVID-19, els teus ganglis limfàtics situats en l'axil·la del braç en el qual s'ha administrat la vacuna s'inflamin. Aquest procés, que es coneix amb el nom de limfadenopatia, constitueix una reacció adversa coneguda que no té transcendència clínica ni precisa de consulta ni proves específiques. Sol resoldre's espontàniament en uns dies.

Si l'augment de grandària dels ganglis persisteix en el temps més de 6 setmanes sense observar-ne una disminució progressiva, pots consultar amb el teu professional sanitari.

En cas que durant el temps en què experimentis aquesta inflamació dels ganglis tinguis la teva cita habitual de mamografia, comunica al professional sanitari aquesta circumstància amb la finalitat de facilitar la interpretació de l'estudi.

Si t’estan fent un seguiment periòdic d’una mama, és recomanable que la vacuna et sigui administrada al braç contrari. Pots avisar el personal d’infermeria que t’ha de vacunar si aquest és el teu cas.

No. Les vacunes no afecten el cicle menstrual de les dones. La persona vacunada tampoc no pot afectar la menstruació de les persones que l’envolten. Hi ha altres factors que sí que afecten la menstruació, com ara l’estrès, els canvis d’horaris i de dieta o els problemes del son, per exemple.

A continuació exposem un seguit de casuístiques en què t'hauries de dirigir a un centre d’atenció primària (CAP) per vacunar-te:

  • Si ets un usuari resident a Catalunya desplaçat d’altres CCAA o de l’estranger amb NIF o NIE i et vols vacunar.
  • Si estàs pendent d'una segona dosi de la vacuna contra la COVID-19 i no t'has pogut presentar, per les raons que sigui, a la teva segona cita de la vacuna.
  • Si no has patit la COVID-19 i al web vacunacovidsalut.cat no et deixa agafar cita per vacunar-te perquè en algun registre consta, per error, que sí que has patit la COVID-19. 
  • Si ets un usuari estranger resident a Catalunya que s’ha vacunat inicialment amb una primera de dosis d’una vacuna que no s’administra a la UE i no comercialitzada a Espanya. 
  • Si ets un estudiant major de 12 anys que has de marxar pròximament a l’estranger per fer un Erasmus o un altre programa acadèmic. Caldrà que presentis una carta de la responsable de mobilitat de la seva universitat (vicerectora d’internacional) o del teu centre d’estudis, en el cas de secundària. Si ets un estudiant que no està en un programa de mobilitat i fas una estada privada en una institució estrangera, cal que presentis la carta d’acceptació d’aquesta institució i un document en què s’especifiqui que la vacunació és obligatòria. 
  • Si has de marxar pròximament a l’estranger per raons laborals i encara no s'ha obert la teva franja d’edat. Cal que presentis un document de l’empresa en què s’especifiqui que la vacunació és obligatòria. 
Data d'actualització:  22.10.2021