Vacuna COVID-19

Com detectar fake news sobre la vacuna de la COVID-19?

Les vacunes contra la COVID-19 han estat aprovades per les diferents agències reguladores, que vetllen per la seva seguretat i eficàcia, dues característiques fonamentals que en permeten l’aplicació i distribució.

Institucions com ara l’Organització Mundial de la Salut (OMS), l’Agència Europea de Medicaments (EMA) o l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris han avaluat i observat tot el procés d’investigació i desenvolupament d'aquestes vacunes. Des dels diferents organismes i institucions es treballa per assegurar que tots els productes sanitaris compleixen amb els estàndards de qualitat i seguretat.

Actualment, les vacunes són la principal eina per fer front a la pandèmia de la COVID-19, sense oblidar d’altres mesures complementàries com ara la neteja de mans, la distància de seguretat, la mascareta i la ventilació dels espais tancats.

 

Per què s’han desenvolupat tan ràpidament?

El procés de disseny, desenvolupament i aprovació de les vacunes contra la COVID-19 ha estat més àgil de l’habitual perquè:

  • El genoma del virus estava publicat i accessible a tots els investigadors des del 10 de gener de 2020.
  • Més de 250 grups de treball han investigat i estudiat candidats a vacunes de forma simultània.
  • Es partia d’investigació prèvia sobre vacunes d’altres coronavirus.
  • La comunitat científica fa dècades que investiga en vacunes en general.
  • En cap cas s’ha saltat cap fase, simplement s’han superposat algunes etapes de la investigació clínica, sense que això hagi afectat el procediment d’investigació.
  • La inversió pública dels governs i la iniciativa privada de diferents països ha finançat la investigació i ha donat suport al seu desenvolupament.
  • La investigació sobre la COVID-19 s’ha compartit a escala global i de manera coordinada entre la comunitat científica i els centres d’investigació.
  • Les vacunes s’han començat a produir al mateix temps que es desenvolupava la fase III de la recerca. Per això, un cop aprovades, han pogut arribar a la població en un curt període de temps.
Data d'actualització:  31.03.2021