L'ictus consisteix en el taponament o el trencament d'una artèria, fet que provoca que no arribi sang a una part del cervell i que les cèl·lules cerebrals morin per manca de nutrients.

La característica principal és que els signes i símptomes apareixen de manera sobtada i cal actuar amb rapidesa. De fet, les possibilitats de recuperar-se sense seqüeles d'un ictus depenen en gran mesura del temps que passa entre l'inici dels símptomes i el diagnòstic i el tractament definitiu.

Per reconèixer un ictus fàcilment, cal demanar a la persona que el pateix que faci tres coses:

  • Somriure. Permet detectar si la persona té dificultats per moure correctament els músculs de la cara i si hi ha asimetries en la mobilització.
  • Aixecar els dos braços. Aquesta acció ajuda a comprovar si hi ha debilitat o pèrdua de força en alguna extremitat superior.
  • Parlar. Mostra si la persona té problemes per parlar correctament.

Si la persona té problemes per fer alguna d’aquestes tres accions o presenta símptomes menys freqüents com la pèrdua de visió o inestabilitat d’inici sobtat al caminar, cal trucar immediatament al 112 perquè pugui ser atesa en el temps més breu possible.

Data d'actualització:  26.08.2021