Les síndromes de sensibilització central

El Departament de Salut ha engegat una campanya de comunicació per conscienciar la ciutadania sobre l’abast de les síndromes de sensibilització central (SSC), que engloba malalties com la fibromiàlgia, la síndrome de fatiga crònica o la sensibilitat química múltiple. La campanya, que consisteix en material audiovisual produït pel Departament i que ha comptat amb la participació d’entitats de pacients i familiars afectats per aquestes síndromes, pretén desestigmatitzar aquestes malalties.

Les SSC són malalties cròniques que tenen períodes d’intensificació dels símptomes, fan emmalaltir homes i dones de totes les edats i alteren la vida de la persona en tots els àmbits, causant-li cansament extrem –físic i mental-, insomni, problemes de memòria i, en alguns casos, aïllament. Actualment, a Catalunya podria haver-hi prop de 200.000 persones afectades de fibromiàlgia, unes 45.000 amb la síndrome de fatiga crònica i unes 10.000 amb sensibilitat química múltiple.

Aquesta campanya s’ha elaborat en motiu de la presentació del nou pla per millorar l’atenció dels pacients que pateixen les síndromes de sensibilització central. El pla impulsa 18 unitats d’expertesa situades arreu de Catalunya i que estan integrades per professionals especialitzats de primària i hospitals.

Data d'actualització:  26.05.2017