Es tracta del període de temps que engloba les primeres sis o vuit setmanes després del part (aproximadament, quaranta dies).

El cos de la dona s'anirà recuperant progressivament i, a poc a poc, aquesta ha d'anar adoptant una vida activa i normalitzant els hàbits quotidians. És important prendre consciència de la necessitat d'adoptar un estil de vida saludable en relació amb l'alimentació, la higiene i el descans per reduir l'ansietat que pot ocasionar la nova situació i afavorir el benestar.

L'adaptació als nous canvis i a la nova situació familiar pot originar sentiments i emocions ambivalents, com la felicitat i la tristor, l'alegria i l'apatia, la tranquil·litat i l'angoixa, estats d’ànim que es veuen potenciats per la inseguretat en tot allò que envolta la cura del nadó, les molèsties que experimenta, l'excés de visites i la discrepància en la informació que la dona rep tant de professionals i persones properes com de familiars i amics. És important que tant la dona com la seva parella, en cas que en tingui, siguin conscients de la temporalitat i la brevetat d'aquest estat emocional.

Pot aparèixer depressió postpart, que fa que la dona se senti poc motivada i amb poc suport, i amb ganes de plorar a causa d'una inestabilitat emocional més gran. Es tracta d’un estat transitori però, de vegades, cal l’ajuda d'un professional de la salut.

Recomanacions durant l'estada a l'hospital

 • L'inici de la ingesta d'aliments depèn del tipus de part i els professionals en cada cas faran les indicacions corresponents.
 • Es recomana aixecar-se del llit durant les primeres hores després del part, a poc a poc i, sempre que sigui possible, acompanyada, ja que pot aparèixer un mareig sobtat. En cas d'anestèsia, epidural o cesària, cal fer-ho més tard.
 • Es pot fer una dutxa des del primer dia, però en cas de cesària, cal esperar al segon o tercer dia després del part.
 • Es desaconsella el bany fins passades quatre o sis setmanes del part, per evitar el risc d'infeccions.
 • És important el suport i la presència de la parella, de la mateixa manera que el de les persones que són de confiança per ajudar i acompanyar la mare i el nadó durant l'ingrés hospitalari i els dies de recuperació a casa.
 • En tornar a casa, cal recordar que, en el moment del desplaçament, al cotxe hi ha d’haver instal·lada la cadira o el cabasset de seguretat.

Recomanacions en tornar a casa

 • L'arribada del nadó a casa comporta un reajustament de la vida familiar. Tot i que els primers dies poden ser complicats, molt aviat s'agafarà experiència a tenir cura del nadó. Han de passar uns quants dies perquè la mare estigui recuperada.
 • La mare ha d'aprofitar per dormir o descansar quan el nadó dormi.
 • Amb la finalitat d'evitar que la dona agafi infeccions, s'aconsella que no es reiniciïn les relacions coitals fins que el fluix vaginal sigui transparent.
 • Després del part, el coit pot ser dolorós per a la dona per la manca de lubrificació o per l'existència de cicatrius. Es poden utilitzar lubrificants per disminuir les molèsties. Si persisteixen, és convenient que consulti el professional sanitari.
 • És aconsellable que la mare es netegi la ferida amb aigua freda o tèbia i sabó, i que se l’eixugui suaument.
 • És important que la mare mengi i begui correctament per tal d’ajudar a la seva recuperació i a la producció de llet.
Data d'actualització:  08.01.2021

Informació relacionada