Salut inicia demà cribratges massius a la Seu d'Urgell, Vic i Alcarràs per detectar contagis de COVID

Torna
Dimarts, 25 d'agost de 2020

Demà dimecres, el Departament de Salut posa en marxa tres cribratges massius més per detectar contagis de COVID19 a Catalunya. En concret, seran a la Seu d’Urgell, Vic i Alcarràs, i com a la resta de cribratges intensius fets els darrers dies en altres localitzacions, l’objectiu d’aquestes dues noves campanyes és contribuir a trobar persones que són portadores del virus sense saber-ho i tallar les cadenes de transmissió de la malaltia.

En el cas de la Seu d’Urgell el cribratge durarà fins divendres i s’oferirà voluntàriament a treballadors de la restauració que no se’ls hi hagi realitzat una PCR els dies previs i a tota la població d’edats compreses entre els 16 i els 50 anys, donat que és en aquesta franja d’edat on es detecten la majoria dels positius actuals a la zona.

La recollida de mostres serà demà a la sala polivalent del centre cívic El Passeig de la Seu d’Urgell, des de les 10 a les 14 hores i de 16 a les 19 hores i es realitzarà amb personal del CAP de la Seu d’Urgell, reforçat per altres professionals d’altres CAP del Pirineu, així com personal de la Fundació Sant Hospital. Les mostres es processaran a l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida.

Per facilitar una millor distribució de la població voluntària a fer-se a la prova, s’han establert els següents horaris:

  • Dimecres 26 agost: treballadors de la restauració (bars, restaurants i altres locals)
  • Dijous 27 agost: població general entre els 16 i 35 anys
  • Divendres 28 agost: població general entre els 35 i els 50 anys

Durant aquests dies es pretén realitzar entre 300 i 500 proves cada dia, amb el que es podria arribar a testar al voltant d’un 10% de la població de la Seu d’Urgell en la darrera setmana.

Totes aquelles persones que presenten simptomatologia o hagin estat contactes de pacients positius no han d’acudir al cribratge massiu, sinó que seran programats des de l’atenció primària i els Gestors Covid en un circuit paral·lel.

 

A Vic, cribratge a població d’entre 15 i 45 anys

Pel que fa a la ciutat de Vic, les proves també duraran fins divendres i tindran lloc a l’Espai Comunitari del Passeig de la Generalitat ,33 i estan dirigides a població asimptomàtica d’entre 15 i 45 anys.

L’Espai Comunitari estarà obert de 8:30h a 13h i de 15h a 20h. En aquesta instal·lació es recolliran mostres per fer una PCR a tots els veïns i les veïnes que hi acudeixin voluntàriament, que siguin residents al barri del Remei, i no s’hagin fet recentment una PCR per a la detecció del SARS-CoV-2.

Per últim, pel que fa a la localitat d’Alcarràs, el cribratge tindrà lloc demà dimecres de 9:30 a 13h i de 15:30 a 19h. Serà a una àrea sanitària mòbil instal·lada pel Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) darrera del centre d’atenció primària (CAP) d’Alcarràs. La població diana del cribratge són tant adults com menors, especialment vinculats a l’àmbit de la pagesia, entorns familiars d’empreses hortofrutícoles i entorns familiars d’espais residencials.

Complementàriament, a una mostra de menors se'ls realitzarà un test serològic per fer una estimació del nivell d'immunitat en un territori on s’han registrat incidències altes i de manera sostinguda.

Cal recordar que la prova PCR és gratuïta i per a realitzar-la caldrà facilitar noms i cognoms, adreça, telèfon de contacte i, si se’n disposa, presentar la Targeta Sanitària Individual (TSI) Els resultats de la prova es podran consultar aproximadament en 48 hores a través de ‘La Meva Salut’.