Coronavirus

ContacteCovid.cat, l’eina digital per a la identificació i seguiment de contactes estrets


ContacteCovid.cat és l’eina digital per identificar els contactes estrets de COVID-19 i aïllar-los per tallar la cadena de transmissió, a través d’uns SMS que els casos sospitosos, positius i contactes estrets rebran al seu mòbil

 

Per fer front a la pandèmia és molt important tallar la cadena de contagis. Per això, és clau la detecció precoç de casos de COVID-19 per tal de fer el seu diagnòstic en estadis inicials de la malaltia i indicar el seu aïllament immediat.

L'eina digital ContacteCovid.cat que el Servei Català de la Salut ha llançat permet que des del mateix instant que una persona se li prescrigui una prova diagnòstica per ser sospitosa de Covid-19, aquesta pugui reportar els seus contactes estrets per tal que si fos positiva, els seus contactes estrets rebrien un SMS a través de l'eina ContacteCovid.cat.

En l’SMS al contacte estret se’ls informa que són un contacte estret reportat per un positiu de COVID-19, se’ls informa que han de fer aïllament i com fer-lo.

L’eina és totalment segura i confidencial, ja que només s’hi pot accedir per invitació a través d’un SMS personal que es rep al mòbil. Per accedir-hi cal identificar-se amb un codi de seguretat de sis caràcters que combina lletres majúscules, minúscules i números, i que es facilita dins del mateix SMS. Una vegada dins, cal emplenar altres dades personals per acreditar-se.

Com funciona?

 • Si sou un cas sospitós de COVID-19 i esteu esperant els resultats de la prova diagnòstica rebreu un SMS al mòbil que us dona accés a una pàgina on haureu de reportar les dades bàsiques dels vostres contactes estrets, amb tranquil·litat i des de casa.

  En cas que el resultat de la prova diagnòstica sigui negatiu, no es fa cap ús d'aquesta informació.

  També hi trobareu indicacions sobre l’aïllament preventiu que heu de fer fins que la prova diagnòstica confirmi o descarti la presència del virus.


 • Si la prova és positiva, rebreu un segon SMS, des d’on podreu accedir a una altra pàgina per confirmar els contactes que vau reportar mentre esperàveu els resultats, editar-los i afegir-ne d’altres que pugueu recordar.

  L’eina també us proporciona informació de com aïllar-vos al domicili, fer seguiment dels vostres símptomes i, si és necessari, demanar la baixa laboral.


 • Si heu estat identificats com a contacte estret d'un cas positiu de COVID-19 l’eina us notifica, també mitjançant un SMS, la vostra condició de contacte estret sense informar-vos de qui us ha identificat. Us facilita informació de fer la quarantena domiciliària, gestionar la baixa laboral si és necessària, o fer seguiment de possibles símptomes i com actuar en cas que en presenteu.

  Aquelles persones vacunades amb la pauta completa que siguin contactes estrets i no presentin símptomes no estan obligades a fer l’aïllament. No hauran de fer quarantena, però han d’estar atentes per si sorgeixen símptomes compatibles amb una infecció per COVID-19. Per tant, no se’ls farà cap prova diagnòstica mentre no tinguin símptomes.

  En tot cas, han d’evitar el contacte amb persones vulnerables i amb persones no vacunades. Han de continuar utilitzant mascareta, evitar les interaccions socials al màxim, no acudir a esdeveniments massius o multitudinaris i vigilar en tot moment que no apareguin símptomes compatibles amb la infecció per COVID-19. La pauta de vacunació es considera finalitzada de maneres diferents, segons la vacuna, l'edat o si hem estat un cas positiu de COVID-19.

  D'aquesta manera, l’eina digital ContacteCovid.cat complementa la tasca del Gestor COVID i dels "scouts". És important que hi col·laboreu: estar alerta d'aquests missatges i obrir-los quan es reben és clau per mantenir el control de la pandèmia.

Data d'actualització:  09.07.2021