No hi ha evidència que els aliments siguin una font o una via de transmissió del coronavirus.

Malgrat això, a l'hora de manipular aliments cal seguir les normes d'higiene, conservació i preparació d'aliments, i extremar les precaucions a l'hora de rentar fruites i verdures per garantir-ne la desinfecció. 

Netejar

  • Renteu-vos les mans abans de començar a preparar aliment i després de manipular aliments crus, i torneu a fer-ho les vegades que siguin necessàries, durant la preparació del menjar.
  • Netegeu les superfícies i els estris de cuina abans de fer-los servir i, especialment, després de manipular aliments crus, com carn, peix, ous, pollastre, etc.
  • Protegiu els aliments i la cuina d’insectes i animals domèstics.
  • Renteu les fruites i les hortalisses, especialment si es mengen crues:
    • Netegeu-los sota el raig d'aigua.
    • Ompliu amb aigua el recipient on desinfectareu les verdures i afegiu-hi lleixiu "apta per a la desinfecció de l'aigua beguda" en la quantitat necessària en funció del volum d'aigua: 1,5 ml per litre d'aigua. Això equival a:
      • Una cullereta de postres de lleixiu per 1,5 litres d’aigua.
      • Dues culleres de postres per 3 litres d’aigua. 
    • Submergiu les fruites i els vegetals a desinfectar.
    • Espereu com a màxim 5 minuts.
    • Traieu les fruites i verdures i esbandiu-les amb aigua corrent sota l’aixeta.

Separar

  • Separeu sempre els aliments crus dels aliments cuinats i també dels que es consumiran crus i ja estan nets.
  • Utilitzeu estris diferents (forquilles, ganivets, plats, etc.) per manipular aquests aliments.
  • Dins de la nevera, conserveu els aliments crus i els cuinats en espais diferenciats i en recipients tapats per evitar la contaminació entre ells.
  • Tingueu molta cura amb la higiene de mans, aliments i superfícies de la cuina.

Coure

  • Coeu suficientment els aliments, sobretot la carn, el pollastre, els ous i el peix.
  • Coeu els aliments que contenen ou a una temperatura que arribi com a mínim als 75°C en el centre del producte. Qualleu bé les truites.
  • Els rostits de carn i pollastre han d’arribar als 75°C en el centre de la peça. Assegureu-vos que els sucs són clars i no rosats.
  • Reescalfeu bé el menjar. Un aliment és prou calent quan s’ha de deixar refredar per poder-lo menjar.

Refredar

  • Prepareu els menjars amb la mínima antelació possible abans de consumir-los i, quan això no sigui possible, conserveu-los refrigerats.
  • Refrigereu, al més aviat possible, els aliments cuinats. No els mantingueu a temperatura ambient durant més de dues hores.
  • Distribuïu el menjar en recipients petits per facilitar-ne el refredament.
  • Descongeleu els aliments dins el frigorífic o al microones just abans de preparar-los; no els descongeleu a temperatura ambient.

L'aigua de l'aixeta

El coronavirus és un tipus de virus particularment susceptible als mètodes convencionals de tractament i desinfecció de l’aigua i per això es pot continuar fent servir l’aigua de l’aixeta per beure, per al rentat de mans i tots els altres usos habituals.

Els tractaments que porten a terme les entitats gestores de subministrament d’aigua de consum, que incorpora la correcta desinfecció de l’aigua amb clor o derivats del clor i el manteniment d’un desinfectant residual a tot el sistema de distribució, tenen per objecte garantir la seva salubritat, evitant la transmissió de malalties infeccioses d'origen hídric.

Data d'actualització:  17.09.2020