Alimentació i símptomes

Algunes recomanacions per evitar o disminuir els símptomes adversos relacionats amb l’alimentació.

 

És possible que us sentiu fatigats i poc motivats per cuinar. En aquestes situacions pot ser d’utilitat:

  • Fer la compra i cuinar per vosaltres mateixos en els períodes en què us sentiu amb més energia.
  • Congeleu els àpats que heu preparat per tal de fer-los servir en els moments que us sentiu més fatigat o fatigada. Si coneixeu els moments més febles, com ara després de rebre la radioteràpia, podeu planificar millor aquestes activitats.
  • Utilitzeu productes cuinats i congelats que hi ha en el mercat seguint les instruccions de cocció per evitar alteracions dels aliments que podrien ser perilloses per a la salut.
  • Depenent del vostre entorn familiar i/o d’amistats, podrien cuinar per a vosaltres i així compartir una estona agradable.

 

La disminució o pèrdua de l’apetit s’anomena anorèxia. És una situació força freqüent que es pot produir per la mateixa malaltia, per alguns efectes secundaris, per l’angoixa o per la fatiga. Pot causar pèrdua de pes. L’objectiu és mantenir una correcta nutrició, amb una aportació suficient de proteïnes i calories, i evitar oscil·lacions importants de pes.

Recomanacions

  • Fraccioneu els àpats al llarg del dia.
  • Feu servir plats petits perquè sembli que hi ha poca quantitat.
  • Eviteu aliments calents. És millor que estiguin a temperatura ambient o freds.
  • Tingueu cura de les textures perquè siguin agradables, fàcils de mastegar i empassar, que no us entretinguin gaire.
  • Cuideu la presentació dels plats i l’ambient en el moment de menjar per afavorir que sigui una estona agradable.
  • Feu servir coberts de plàstic.
  • Eviteu les olors del menjar. Eviteu cuinar vosaltres mateixos.
  • Beveu líquids fora dels àpats principals per evitar sentir-vos tips, com ara aigua, sucs, batuts.
  • Enriquiu els plats perquè, malgrat que mengeu quantitats reduïdes, tingueu garantida l’aportació diària dels nutrients necessaris. Per exemple:
    • Feu servir llet sencera, nata, formatges, fruits secs triturats, peix triturat per donar consistència a les salses o caldos.
    • Afegiu clares d’ou cuites als menjars, això augmenta l’aportació de proteïnes i molt poc el volum dels àpats.
    • Feu postres en què la base principal sigui la llet, el gelat, els batuts, etc.
    • Enriquiu la llet amb llet en pols descremada.
    • Afegiu als iogurt fruits secs o fruita fresca.
    • Feu purés amb llet descremada, formatgets o clares d’ou.
    • Feu truites franceses amb un rovell i 2 o 3 clares.

 

  • Si és possible, mengeu un refrigeri abans d’anar a dormir. No afectarà el menjar següent i la sensació de sadollament pot ajudar-vos a iniciar el son.
  • Porteu a sobre petits refrigeris com batuts, fruits secs, etc. per si teniu gana fora d’hores.

En el cas que continueu perdent pes ho heu de comunicar a l’equip assistencial.

Depenent del tipus de tractament és possible que tingueu temporalment disminució del gust i/o alteració per a la percepció dels diferents sabors, com és el gust metàl·lic.

Gust metàl·lic. Es veu potenciat pels sabors amargs o forts i per la carn.

Recomanacions

  • Preneu carns blanques com el peix, pollastre o gall d’indi.
  • Feu servir com a condiments el julivert i la llimona.
  • Eviteu la carn vermella, l’all, el cafè, la ceba i les vinagretes.
  • Glopegeu abans i desprès dels àpats per tal d’eliminar sabors estranys amb te, suc de fruita, etc.
  • Feu servir coberts de plàstic.

Alteració de l’olfacte. Caldrà modificar les formes de preparació i cocció dels aliments.

Recomanacions

  • Eviteu aliments d’olor forta com el cafè, peix, fregits, bacó, col, coliflor, espàrrecs, ceba, etc. que tenen una aroma penetrant.
  • Les carns bullides són menys aromàtiques que les sotmeses a cocció com la planxa i el forn.
  • En els aliments freds l’olor s’escampa menys i facilita la seva tolerància.
  • Eviteu cuinar vosaltres mateixos.

Depenent del grau de dificultat s’haurà d’adaptar la textura dels aliments.

Recomanacions

  • Manteniu una bona higiene bucal. Netegeu-vos les dents de tres a quatre vegades al dia amb un raspall suau. Podeu mullar el raspall amb aigua tèbia per tal que sigui més tou.
  • Glopegeu de quatre a sis vegades al dia, especialment després dels àpats, amb col·lutoris no alcohòlics o amb infusions fredes de camamilla o farigola.
  • Beveu petits glops d’aigua al llarg del dia i feu servir saliva artificial per humidificar la boca en cas de sequedat.
  • Mastegueu xiclets o mengeu caramels sense sucre per ajudar a produir saliva.
  • Procureu que el menjar sigui tou, més aviat fred o de temperatura ambient. S’hi poden afegir salses o caldos perquè sigui més sucós.
  • Eviteu el menjar de textura aspra.
  • Eviteu el menjar que sigui molt àcid o molt especiat.
  • Eviteu irritants com el cafè, el tabac i l’alcohol.
  • Eviteu productes dolços i/o enganxosos.
  • Si és necessari tritureu els aliments que consumiu en la vostra dieta habitual.
  • Trieu la textura que us sigui més adient:
    • cremosa: generalment es prepara amb batedora
    • pastosa: amb batedora o passa-purés
    • granulosa: amb la picadora
    • pudding: amb batedora i forn

 

  • Per tal d’aconseguir la textura, depenent dels ingredients, es poden afegir brous vegetals, aigua, llet, cremes, formatgets, salses, caldos.
  • Assegureu una aportació de líquid de com a mínim 2l al dia, en forma d’aigua, infusions, gelatines, brous, sucs no àcids, llet, etc.

Aliments fàcils d’empassar

Aliments difícils d’empassar i ensalivar

  • Líquids: llet, sucs de fruites no àcids, caldos, etc.
  • Triturats de peix, carn, verdura, ou
  • Peix i carn bullits, al vapor o a la papillota
  • Truita, ous ferrats
  • Pa de motlle
  • Iogurt, natilles, flams, gelatines, etc.
  • Purés espessos, especialment els de patates
  • Croquetes
  • Carn i peixos secs bistec, tonyina
  • Fruites dures: poma i pera
  • Pa, bescuits, galetes
  • Aliments a la planxa
  • Aliments secs

 

Exemple de menú

Nombre àpats (5-6)

Menú tipus

Exemple de menú

Aliments recomanats

Aliments a evitar

Esmorzar

  • Llet o derivats
  • Cereals
  • Farinetes de iogurt o cereals o farinetes de natilles amb galetes
  • Aliments lliscosos, com les gelatines
  • Farinetes a temperatura ambient o fredes
  • Aliments enganxosos, com melindros, formatgets, pa de motlle, etc.
  • Aliments aspres o que es trenquin, com les torrades

Mig matí

  • Llet o derivats
  • Fruita
  • Batut de iogurt i fruita

 

 

Dinar

  • Verdura + fècula + proteïnes (peix, carn, ous, pollastre, etc.)
  • Fruita
  • Farinetes de verdures: triturat patata + mongeta + ou
  • Poma cuita
  • Utilitzeu les llenties sense pell o bé feu servir farina de llegum
  • Tritureu amb el suc de la cocció
  • Verdures fibroses, com carxofes, espàrrecs, espinacs o bledes
  • Els llegums amb molta pell
  • Puré de patata molt espès
  • Peix amb espines
  • Carn fibrosa: vedella, llom

Berenar

  • Fruita o làctic
  • Suc de fruita

 

 

Sopar

  • Verdura + fècula
  • Proteïnes (peix, pollastre, ous, carn, etc.)
  • Fruita
  • Triturat de sopa+carbassó+pernil cuit
  • Batut de poma i plàtan
  • Fruita en almívar o compota
  • Fruites àcides, com la taronja, el kiwi, la pinya, etc.

Ressopó

  • Llet o derivat
  • Cereals
  • Got de llet amb galetes sucades

 

 

 

Informació nutricional

Alimentació equilibrada

Racions equivalents

Rotació setmanal aconsellada

Consum diari

Quantitats equivalents a una ració

Racions setmanals

Racions proteiques (carn, peix, ous, etc.)

2 al dia

  • 100 gr de vedella
  • ¼ de pollastre o conill
  • 2 ous
  • 150 gr peix magre
  • 100 gr peix blau
  • 1 ració de peix blau
  • 4 racions de peix blanc
  • 2 racions d’ou (4-5 ous)
  • 3 racions de carns vermelles
  • 3 racions de carns blanques

Racions de làctics

2-3 al dia

  • 1 got llet
  • 2 iogurts
  • 30 gr formatge
  • 2 formatgets
  • 80 gr mató

 

Racions de cereals

4-6 al dia

  • 2 llesques pa
  • ½ plat de pasta, arròs o llegum
  • 4 torrades
  • 30 gr cereals
  • ½ croissant o brioix
  • Pa a diari
  • 1-2 racions de llegums
  • 2 racions d’arròs
  • 3 racions de pasta
  • 4-5 racions de patata
  • 2 racions de pastisseria
  • Sucre o mel: 2 cullerades/dia

Racions de verdura

2 al dia

Racions de fruita

2-3 al dia

 

1 crua i 1 cuita

Líquids

 

8-10 gots al dia

 

Les molèsties més freqüents són la sensació de cremor amb el pas del menjar, o de plenitud (digestió pesada) o bé de nàusea.

Recomanacions

  • Feu el menjar amb coccions de:
    • Vapor
    • Bullits
    • Forn o microones

 

  • Eviteu els greixos.
  • Si tritureu els aliments trieu la textura que us sigui més adient:
    • cremosa: generalment es prepara amb batedora
    • pastosa: amb batedora o passa-purés
    • granulosa: amb la picadora
    • pudding: amb batedora i forn

 

  • Per tal d’aconseguir la textura, depenent dels ingredients, es poden afegir brous vegetals, aigua, llet, cremes, formatgets, salses, caldos.
  • Consumiu els aliments a temperatura tèbia.
  • Eviteu aliments àcids o molt especiats.
  • Eviteu les begudes amb gas.

 

Exemple de menú

Nombre àpats (5-6)

Menú tipus

Exemple de menú

Aliments recomanats

Aliments a evitar

Esmorzar

  • Llet o derivats
  • Cereals
  • Llet o derivat
  • Farinetes de iogurt amb galetes
  • Aliments lliscosos, com les gelatines
  • Farinetes a temperatura ambient o fredes
  • Aliments enganxosos, com melindros, formatgets, pa de motlle, etc.
  • Aliments aspres o que es trenquin, com les torrades

Mig matí

  • Llet o derivats
  • Fruita
  • Batut de iogurt i fruita no àcida o cuita

 

 

Dinar

  • Verdura + fècula + proteïnes (peix, carn, ous, pollastre, etc.)
  • Fruita
  • Puré de mongeta tendra amb patata
  • Pollastre bullit
  • Poma cuita
  • Utilitzeu els llegums, llenties sense pell, triturats o bé feu servir farina de llegum
  • Tritureu amb el suc de la cocció
  • Verdures fibroses, com carxofes, espàrrecs, espinacs o bledes
  • Els llegums amb molta pell
  • Puré de patata molt espès
  • Peix amb espines
  • Carn fibrosa: vedella, llom

Berenar

  • Fruita o làctic
  • Suc de fruita no àcida

 

 

Sopar

  • Verdura + fècula
  • Proteïnes (peix, pollastre, ous, carn, etc.)
  • Fruita
  • Sopa de pasta
  • Ous passats per aigua i truita a la francesa
  • Compota
  • Fruita en almívar o compota i fruita crua no àcida
  • Fruites àcides, com la taronja, el kiwi, la pinya, etc.

Ressopó

  • Llet o derivat
  • Cereals
  • Got de llet amb galetes sucades

 

 

 

Informació nutricional

Alimentació equilibrada

Racions equivalents

Rotació setmanal aconsellada

Consum diari

Quantitats equivalents a una ració

Racions setmanals

Racions proteiques (carn, peix, ous, etc.)

2 al dia

  • 100 gr de vedella
  • ¼ de pollastre o conill
  • 2 ous
  • 150 gr peix magre
  • 100 gr peix blau
  • 1 ració de peix blau
  • 4 racions de peix blanc
  • 2 racions d’ou (4-5 ous)
  • 3 racions de carns vermelles
  • 3 racions de carns blanques

Racions de làctics

2-3 al dia

  • 1 got llet
  • 2 iogurts
  • 30 gr formatge
  • 2 formatgets
  • 80 gr mató

 

Racions de cereals

4-6 al dia

  • 2 llesques pa
  • ½ plat de pasta, arròs o llegum
  • 4 torrades
  • 30 gr cereals
  • ½ croissant o brioix
  • Pa a diari
  • 1-2 racions de llegums
  • 2 racions d’arròs
  • 3 racions de pasta
  • 4-5 racions de patata
  • 2 racions de pastisseria
  • Sucre o mel: 2 cullerades/dia

Racions de verdura

2 al dia

Racions de fruita

2-3 al dia

 

1 crua i 1 cuita

Líquids

 

8-10 gots al dia

 

Si a l’hora de menjar sentiu nàusees, posposeu l’àpat per a més endavant. Intenteu no prendre aliments que us agradin molt quan us trobeu en aquestes circumstàncies, podríeu arribar a avorrir-los.

Recomanacions

  • Repartiu el menjar en petites quantitats al llarg del dia, en cinc o sis vegades.
  • Mastegueu lentament. Preneu-vos el temps que necessiteu.
  • Eviteu les olors del menjar.
  • Eviteu portar roba ajustada, cinturons, etc.
  • Beveu glops de líquid freds al llarg del dia.
  • Eviteu beure molt durant els àpats. Es té més sensació de sadollament.
  • Escolliu aliments sense greix i amb coccions com la planxa, el vapor o al forn.
  • Comenceu el dia prenent aliments secs i pastosos (galetes, bescuits, iogurts...).
  • Eviteu els aliments que tinguin molta aroma.
  • Descanseu després de menjar, però eviteu jeure fins després d’una hora.

Els processos d’elaboració i presentació dels aliments cobren importància quan les defenses estan baixes. És important evitar contaminacions dels aliments, tant internes com externes, per tal d’assegurar el mínim risc.

Recomanacions

  • Abans de cuinar o manipular qualsevol aliment renteu-vos les mans i les ungles.
  • Conserveu els aliments a la temperatura i en el lloc adequat.
  • Eviteu trencar la cadena del fred en els productes congelats.
  • Tapeu i poseu la data als aliments que s’han de conservar i que no es consumiran de forma immediata.
  • Assegureu-vos que els aliments quedin ben cuits (eviteu bistecs poc fets, hamburgueses crues, truites poc fetes, etc.).
  • No consumiu aliments reescalfats.
  • Cuineu els aliments just abans o en el moment de consumir-los.
  • Feu servir per a la presentació (plates, etc) i el consum (plats, coberts) material ben net i rentat.
  • Utilitzeu tovallons d’un sol ús.
  • Assegureu-vos que els estris com batedores, picadores, estiguin molt nets abans del seu ús.
  • Utilitzeu paper de cuina d’un sol ús en compte de draps de roba.
  • No utilitzeu els mateixos estris per cuinar i per servir els diferents aliments (contaminació creuada).

 

Sobre els aliments

Aliments

Permesos

No permesos

Llet i derivats

  • Tots els làctics pasteuritzats, com flam, natilles, arròs amb llet, etc.
  • Llet bullida
  • Formatges en porcions que siguin individuals i pasteuritzats
  • Llet i batuts làctics en envàs individual
  • Crema de llet cuinada
  • Els iogurts, que continguin bacteris vius (actualment hi ha diversitat)
  • Tots els formatges excepte els permesos
  • La nata o crema de llet congelada o a l’engròs

Carns i embotits

  • Tots els que poden assegurar una bona cocció tant en el temps com en la temperatura i de consum immediat
  • Patés individuals d’un sol ús (no guardeu restes)
  • Tots els embotits (inclosos els envasats al buit)
  • Totes les carns crues tipus fumats, carpaccio, etc., o poc cuinades
  • Totes les que no es consumeixin immediatament després de la cocció

Peixos i mariscs

  • Tots els que poden assegurar una bona cocció tant en el temps com en la temperatura i de consum immediat
  • Totes les conserves individuals, com les sardines, tonyina, etc., d’un sol ús (no guardeu restes)
  • Tots els mariscs crus o poc cuinats
  • Tots els peixos crus tipus fumats, carpaccios, etc., o poc cuinats, com al vapor
  • Tots els que no es consumeixin immediatament després de la cocció

Ous

  • Tots els cuits, les truites ben fetes, els remenats molt cuits, i consumits de forma immediata
  • Els passats per aigua, escaldats o fregits
  • Tots aquells que no assegurin una cocció i consum immediat

Verdures i llegums

  • Totes les cuinades i consumides immediatament, bé siguin bullides, al vapor, fregides o a la planxa
  • Totes les conserves cuinades i d’un sol ús, com el blat de moro, ceba, llegums, pèsols, etc. (no guardeu restes)
  • Totes les verdures crues, com enciam, tomàquet, pastanaga, etc.
  • Els sucs de verdura naturals

Fruites

  • Totes les de pell no porosa, com taronges, pomes, plàtans
  • Totes les cuites de consum immediat
  • Totes les conservades en envàs individual (no guardeu restes)
  • Sucs individuals de bric
  • Totes les fruites que no es pugin pelar o tinguin la pell porosa o de vellut
  • La fruita no rentada
  • Els sucs no pasteuritzats

Cereals

  • Totes els cuinats i de consum immediat
  • Cereals d’esmorzars envasats individualment (no guardeu restes)
  • Tots els que no es consumeixin immediatament després de la cocció
  • Els cereals d’esmorzar a l’engròs o en envasos familiars

Pa, pastisseria

  • Tots els envasats
  • El pa torrat
  • El pa congelat o refrigerat, fet a casa de consum immediat
  • Pastisseria envasada sense farciment
  • Tots els no envasats
  • Tots els que continguin cremes, xocolata, o qualsevol farcit

Snacks i aperitius

  • Tots els envasats individualment (no guardeu restes)
  • Els envasats a l’engròs de mida familiar
  • Els fruits secs de tipus pistatxo, cacauets, pipes, etc.

Salses

  • Cuinades i envasades individualment, pasteuritzades o cuinades d’un sol ús (no guardeu restes), com la salsa napolitana, quatre formatges, etc.
  • Totes les salses casolanes o comercials que no assegurin la cocció o pasteurització, de consum immediat, o d’un sol ús

Precuinats

  • Tots els que poden assegurar una bona cocció tant en el temps com en la temperatura, ja siguin fregits per immersió (fregidora) o al forn a 200ºC
  • Potets per als nens i adults: abans d’escalfar-los, cal netejar-ne l’envàs i retirar el paper
  • Els que no puguin assegurar suficient temperatura i temps en la regeneració o cocció, de consum immediat

Begudes

  • Amb o sense gas en envàs individual. S’han de netejar molt bé les llaunes o brics
  • L’aigua embotellada s’ha de guardar ben tapada a la nevera no més de 24 hores
  • Totes les d’envàs familiar o a l’engròs, o sense garanties d’higiene sanitària

Aliments per a nens de biberó

  • Biberons: sempre aigua d’ampolla. Per posar la llet en pols, utilitzeu una cullera neta cada vegada. Tapeu el pot i guardeu-lo a la nevera. Feu servir els pots el més petits possible
  • Farinetes de fruita: utilitzeu potets individuals. Netegeu el pot abans d'obrir-lo
  • Farinetes de cereals: feu-les com els biberons
  • Tots els que no garanteixin una correcta manipulació
  • Les farinetes de fruita natural
  • Les farinetes de verdures o d’altres que no siguin de consum immediat

Altres aliments

  • Cafè de cafetera de consum immediat
  • Mel, codonyat, sucre, melmelada, mantega, margarina, cacau, cafè liofilitzat, envasats individualment (no guardeu restes)
  • Infusions: deixeu que bulli l’aigua i afegiu-hi el sobre
  • Tots els permesos que no estiguin envasats individualment
  • Xiclets i caramels
  • Espècies en cru
  • Infusions que no bullin amb l’aigua

 

És aconsellable fer una dieta astringent, és a dir, que ajudi a evitar la pèrdua de líquids i a disminuir el nombre de deposicions i, gradualment, a mesura que remet la diarrea, tornar a la dieta habitual:

Recomanacions

  • Eviteu el consum de cafeïna, alcohol, greixos, molta fibra, sucs de taronja o prunes, i menjars molt especiats i/o precuinats.
  • Mengeu poca quantitat i sovint durant el dia.
  • Beveu una quantitat abundant de líquids com aigua, infusions, sucs, caldos, etc., per evitar deshidratació. En situacions més greus de diarrea algunes persones poden necessitar sèrums per via venosa per tal de compensar les pèrdues.
  • Preneu els líquids a temperatura ambient. Si estan freds o calents poden estimular el moviment intestinal.
  • Una vegada resolta la diarrea, torneu a introduir els aliments que s’han restringit, de forma progressiva, un cada vegada, i avalueu si en teniu tolerància.
  • Si no es tolera bé, torneu enrere i torneu a intentar-ho i així progressivament fins a retornar a la dieta habitual.
  • Si no es pot progressar en 3 o 4 dies fins a la dieta habitual cal consultar sempre a l'equip assistencial.

 

Exemple de progressió

Fases progressives

Introducció progressiva d’aliments

Observacions

Astringent líquida

  • Aigua d’arròs
  • Aigua de pastanaga
  • Te
  • Begudes isotòniques
  • Preneu abundants líquids

Astringent semilíquida-bullits

  • Arròs bullit o crema de pastanaga o sèmola d’arròs
  • Peix o pollastre bullit o al vapor
  • Poma ratllada
  • Continueu prenent líquids
  • La introducció de nous aliments haurà de comportar la tolerància de la fase anterior

Astringent bullits

  • Pa torrat
  • Codony
  • Iogurt
  • Patata bullida, pasta blanca, tapioca bullida
  • Ous bullits o en truita, pernil dolç
  • Poma al forn o en compota
  • Si no tolereu bé algun aliment d’aquesta fase, cal tornar enrere i provar-ho de nou
  • Utilitzeu poc oli per cuinar
  • Podeu fer servir la llimona per condimentar

Astringent planxes

  • Llet d’ametlla
  • Suc de poma
  • Confitura de poma
  • Cereals d’arròs sense xocolata
  • Sopa de pasta
  • Vedella, conill, llom o poltre a la planxa
  • Peix a la planxa
  • Fruita: plàtan madur, poma o pera crua
  • Pa blanc i galetes tipus “Maria”
  • Podeu prendre tots els aliments de la fase anterior
  • Introduïu poc a poc els diferents aliments

Sense residus

  • Llet desnatada, formatge fresc
  • Sucs no àcids
  • Carbassó o mongeta tendra
  • Peix blau, formatge semi-curat
  • Podeu prendre tots els aliments de la fase anterior
  • Encara no podeu fregir els aliments

Cal anar normalitzant l’alimentació progressivament

 

Líquids. Aigua, infusions amb poc sucre, begudes isotòniques. Eviteu els líquids amb gas.

Aigua d’arròs. La proporció és de 50 gr. d’arròs per 1 litre d’aigua. Bullir durant 30-40 minuts, colar i guardar a la nevera (no més de 12 hores).

Aigua de pastanaga. La proporció és de 250 gr. de pastanaga tallada a trossos per 1 litre d’aigua. Bullir durant 60 minuts i guardar a la nevera (no més de 12 hores).

Si teniu problemes d’estrenyiment, aquests consells us ajudaran:

Recomanacions

  • Manteniu una certa activitat física, com ara caminar diàriament.
  • Beveu al llarg del dia 1,5 o 2 litres (8 gots al dia) d’aigua, infusions, caldos. Inicieu el dia amb una infusió o un got d’aigua tèbia.
  • Incorporeu aliments que aportin més fibra, com ara cereals sencers, fruites, fruits secs, llegums i verdures.
  • Disminuïu aliments astringents i refinats.
Data d'actualització:  16.07.2018