pulmoEls pulmons són dos òrgans similars, de forma allargada, que es troben al tòrax i formen part de l’aparell respiratori. En inspirar, l’aire entra al cos a través del nas o de la boca i passa per la tràquea i els bronquis cap als pulmons, que s’expandeixen (s’inflen). Els pulmons absorbeixen l’oxigen de l’aire i el transporten a la sang, a través de la qual es distribueix per tot el cos.

A mesura que les cèl·lules del cos utilitzen l’oxigen van alliberant diòxid de carboni, que retornen a la sang i passa als pulmons. Quan s’expira o exhala l’aire cap a fora, el cos elimina el diòxid de carboni cap a l’exterior.

Els pulmons també tenen vasos i ganglis limfàtics per on circula la limfa, un líquid de color clar. La limfa conté cèl·lules del sistema immunitari (de les defenses) i productes de residus. Els ganglis limfàtics es troben principalment al voltant dels bronquis i a l’espai entre els dos pulmons, anomenat mediastí.

El pulmó dret es compon de tres parts (lòbuls) i l’esquerre, que és més petit, té dos lòbuls.

Els pulmons estan envoltats d’un teixit anomenat pleura, el qual té dues capes, entre les quals hi ha una petita quantitat de líquid (líquid pleural). La seva funció principal és protegir els pulmons i permetre els moviments de la respiració.

El càncer de pulmó s’origina a les cèl·lules del teixit pulmonar i pot disseminar-se a través dels vasos sanguinis o limfàtics.

Tipus de càncer de pulmó

Des del punt de vista del tractament, els tipus de càncer de pulmó s’agrupen en dos:

  • Càncer de pulmó de cèl·lula petita. És menys freqüent i tendeix a disseminar-se amb rapidesa.

  • Càncer de pulmó de cèl·lula no petita. És el més freqüent i es dissemina més lentament que el càncer de cèl·lula petita.
Data d'actualització:  16.07.2018