L'alcohol és la substància més consumida en la nostra societat i una de les que més problemes socials i de salut ocasiona. Causa lesions, trastorns mentals i conductuals, afeccions gastrointestinals, càncers, malalties cardiovasculars, trastorns immunològics, malalties òssies, trastorns reproductius, i perjudica els nonats. El risc de patir aquestes malalties i lesions augmenta de manera proporcional a la dosi ingerida i sense indicis d'un efecte llindar. És a dir, que com més alcohol es consumeix, més elevat és aquest risc.
Hi ha dos aspectes a tenir en compte a l'hora de valorar els riscos que pot comportar el consum d'alcohol; per una banda, la quantitat consumida al llarg de la vida i, per altra, la quantitat i freqüència de consum episòdic intensiu.
A Europa, i d'acord amb el darrer informe de l'Organització Mundial de la Salut, l'alcohol és el segon factor de risc més important de malaltia i mortalitat prematura, després del tabac.
En aquest sentit, esdevé prioritari dur a terme polítiques orientades a disminuir el consum poblacional i els danys associats, especialment en aquells àmbits en què es tinguin competències:
- Alcohol i conducció.
- Prevenció en els entorns de consum.
- Intervencions en l'àmbit de la salut.
- Informació i sensibilització.
- Prevenció comunitària i en l'àmbit laboral.
- Monitoratge del consum poblacional i els danys associats.
-
Terminologia de l’atenció a la salut mental i a les addiccions (2020) (Obre en una nova finestra)
Diccionari de termes sobre l'atenció a les persones amb problemes de salut mental publicat pel Departament de Salut i el TERMCAT, amb l’assessorament continuat de diferents professionals de la psiquiatria i amb la col·laboració de la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental.
-
Aquest informe sobre salut pública en relació amb el consum d'alcohol, sol·licitat i finançat per la Comissió Europea, descriu la càrrega social, sanitària i econòmica que comporta l'alcohol per a les famílies i la ciutadania europea i per a Europa en conjunt.
-
Eina d'ús pràctic per a la consulta, en format díptic, en la qual es mostra d'una manera gràfica com fer indentificació precoç i intervenció breu, pas a pas, des que el pacient entra a la consulta, fins que es decideix quina actuació cal seguir.
-
L'objectiu d'aquesta guia és posar en evidència, de manera resumida, els problemes que comporta el consum d'alcohol i explicar com dur a terme la identificació i les intervencions breus per als pacients amb un consum perjudicial o de risc als centres d'atenció primària de salut.