Consell Assessor de Salut

Mitjançant el Decret 261/2000, de 31 de juliol, es creà el Consell Assessor de Sanitat amb l'objectiu de dotar el departament competent en matèria de salut d'un assessorament permanent de solvència contrastada i especialització suficient per fonamentar amb el màxim rigor l'assumpció de les polítiques sanitàries més adequades en cada cas.

La concepció transversal de la salut, més enllà dels serveis sanitaris, va suposar el propi canvi de denominació del Departament, que va passar a anomenar-se Departament de Salut. De forma coherent amb aquesta modificació i de forma alineada amb una concepció àmplia del concepte de salut, cal realitzar el canvi de nom de Consell Assessor de Sanitat, pel de Consell Assessor de Salut.

La composició d'aquest Consell Assessor es va ampliar mitjançant el Decret 283/2004, d'11 de maig, atesa la necessitat d'aprofundir en els nous reptes plantejats per l'Administració sanitària.

L'experiència acumulada en els anys de funcionament d'aquest òrgan consultiu del departament competent en matèria de salut aconsella ampliar novament la seva composició, per tal d'assegurar una major representativitat de tots els agents implicats, així com per facilitar la seva actuació a través de comissions de treball.

Membres del Consell

MANEL BALCELLS, president Doctor en Medicina i titulat en gestió sanitària. Actual director del CIMTI i comissionat de salut de Leitat-Centre Tecnològic i membre del Consell Assessor per a la Sostenibilitat i Progrés de la Sanitat (CASOST). Ha desenvolupat treballs de recerca en innovació sanitària i és membre de moltes societats acadèmiques.

MARÍA CRISTINA MARTÍNEZ, secretària Doctora en Ciències Infermeres (UB), especialista llevadora (UB). Presidenta de la Federación de Asociaciones de Matronas de España (FAME), responsable del Programa d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) de Barcelona Ciutat (ICS), Màster en Metodologia de la recerca aplicada a les cures infermeres (UB).

DAVID ELVIRA, vocal Màster en Economia Aplicada. Exdirector del Servei Català de la Salut i expresident de l’ICS, ha ocupat càrrecs directius al Departament de Salut. Membre del CASOST. Ha desenvolupat recerca en avaluació econòmica de serveis sanitaris i és consultor en gestió i planificació sanitària.

NÚRIA TERRIBAS, vocal Jurista especialitzada en bioètica, és directora executiva de la Càtedra de Bioètica Fundació Grífols (UVIC). És membre de diferents comissions assessores d’institucions sanitàries i ponent en congressos i jornades sobre bioètica i dret sanitari. Membre del Comitè de Bioètica de Catalunya.

CARME BORRELL, vocal Doctora en Medicina, especialista en medicina preventiva i salut pública. Gerent de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, investiga sobre la influència dels factors socials en la salut, havent liderat projectes internacionals i publicat articles científics. Col·labora en estudis científics sobre habitatge i salut.

ALÍCIA GRANADOS, vocal Doctora en Medicina i investigadora clínica, especialista en malalties respiratòries. Membre del Consell Assessor per a la Reactivació Econòmica i el Creixement i del Health Technology Assesment International Policy Forum. Va presidir el Consell Assessor de l’AQuAS fins l’any 2017.

JOAN LLUÍS BORRÀS, vocal Doctor en Medicina, especialista en medicina interna i oncologia. Director adjunt de l’ICO Catalunya Sud, Hospital Sant Joan de Reus. Membre d’entitats i institucions, com assessor del Departament de Salut, del Ministeri de Sanitat i de l’ICO. Professor de la URV i membre del servei d’Oncologia de l’Hospital de Sant Pau.

RAMÓN PUJOL, vocal Doctor en Medicina, especialista en medicina interna. Degà de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC, professor a la UB, docent a l’Hospital de Bellvitge. Va presidir la Societat Catalana de Medicina Interna i la d’Educació Mèdica, així com l’European Federation of Internal Medicine (EFIM). Oficina de Comunicació

PERE JOAN CARDONA, vocal Doctor en Medicina, investigador biomèdic, especialitzat en la tuberculosi, sobre la qual ha dirigit més de 20 projectes nacionals i internacionals. És professor agregat de la UAB i dirigeix la Unitat de Tuberculosi Experimental de l’Institut Germans Trias i Pujol de Badalona des de 2002.

XAVIER BONFILL, vocal Doctor en Medicina, màster en Salut Pública i especialista en medicina preventiva, àmbit del qual és professor a la UAB. Director del Servei d’Epidemiologia Clínica i Salut Pública de l’Hospital de Sant Pau, i director del Centre Cochrane Iberoamericà.Cap del grup de recerca en Epidemiologia Clínica i Serveis Sanitaris.

PILAR ESPELT, vocal Infermera i llicenciada en geografia i història amb una llarga trajectòria en planificació i gestió en l’àmbit hospitalari i d’atenció primària. Ha participat com a coautora en diversos documents i projectes del Departament de Salut i amb el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

Data d'actualització:  25.01.2021