• Inici
  • La vida del Comitè. Març de 2018

La vida del Comitè. Març de 2018

05/03/2018 11:52

En la darrera reunió plenària del Comitè es va aprovar el document El respecte a la voluntat de la persona amb trastorn mental i/o addicció: document de voluntats anticipades, planificació de decisions anticipada, amb l’objectiu d’identificar els problemes ètics que planteja la utilització de les voluntats anticipades i la planificació anticipada, i fer propostes per avançar en la implantació en el nostre entorn.

Les propostes que es fan són:

  • Incloure’n una menció explícita en el Model català de planificació de decisions anticipades, i recordar que aquesta estratègia és també vàlida per a les persones que pateixen problemes de salut mental i addicció.
  • Incloure com a indicador de qualitat la realització del document de voluntats anticipades (DVA) o la planificació de decisions anticipada (PDA).
  • Iniciar experiències d’aplicació pràctica del DVA i la PDA i avaluar-ne els beneficis i riscos.
  • Implementar objectius concrets en la gestió assistencial macro, meso i micro.

A la mateixa reunió es va acordar constituir un Grup de Treball sobre Maternitat Subrogada amb el propòsit, entre d’altres, de clarificar la denominació d’aquesta pràctica, analitzar en què consisteix el dret a la reproducció, si l’exercici d’aquest dret pot conculcar algun dret de les dones o dels infants, valorar si l’autonomia individual i el dret a la integritat del propi cos ha de quedar al lliure mercat, i si és preferible una prohibició taxativa o una regulació parcial.

Durant aquest període, s’han reprès amb més intensitat els treballs que han de concloure a mitjans d’any amb el Diccionari de bioètica.

Els dies 27 i 28 de novembre la vicepresidenta del CBC va participar a les Jornades de Debat amb membres del Comitè de Bioètica d’Escòcia i hi va presentar l’Informe sobre l’eutanàsia i l’ajuda suïcidi, elaborat pel CBC l’any 2006.