• Inici
  • La vida del Comitè. Març de 2019

La vida del Comitè. Març de 2019

13/03/2019 08:06

Finalment a la reunió plenària del 18 de desembre el CBC va aprovar la versió final del Diccionari de Bioètica que ens els darrers temps ha estat elaborant conjuntament amb el TERMCAT. Hi ha el compromís del Departament de Salut i el TERMCAT de fer-ne una edició en paper. La seva presentació es preveu que sigui abans de l’estiu del 2019. El TERMCAT manté una versió dels diccionaris en línia, i això permet una actualització periòdica àgil, un cop el grup assessor del TERMCAT i el CBC valorin la idoneïtat d’incorporar o modificar alguns dels termes.

A la sessió plenària del mes de febrer el CBC va tenir coneixement de la proposta del Pla de Drets Humans impulsat pel Síndic de Greuges i l’Institut de Drets Humans de Catalunya.

Es tracta d’elaborar un conjunt de directius i mesures polítiques que han de fer efectives el Govern i els poders públics. Com que el projecte del Pla de Drets vol recollir  mesures i accions concretes a partir d’un procés participatiu i deliberatiu es va considerar oportuna la contribució del Comitè de Bioètica, perquè com a òrgan assessor del Govern en l’àmbit de la salut i les ciències de la vida pot tenir moltes aportacions a fer. El CBC estudiarà la manera en què pot fer més efectiva la seva contribució al projecte de Pla de Drets Humans. Una primera mesura és la de fer arribar al Síndic tots els treballs i documents on el CBC ha expressat de manera més especifica la seva preocupació pel respecte als drets i a la protecció de la salut.

Sobre el “Dret a la Salut” per al Pla de Drets Humans que ha iniciat el Síndic de Greuges. Aportacions del Comitè de Bioètica 

A la mateixa sessió es va aprovar l’Informe sobre la donació de medul·la òssia de germà o germana menor d’edat, sol·licitat per l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT)

En la resposta queda clar que cal aconseguir el màxim de benefici per a qui el rep i el mínim de danys per a la persona donant, i que per això el procediment s’ha de dur a terme amb el màxim de sensibilitat i professionalitat respectant i entenent tots els temors que puguin sorgir en els menors i en la seva família. En aquest sentit, es fan un conjunt de reflexions i unes recomanacions.

Donació de medul·la òssia de germà o germana menor d’edat 

També a la mateixa reunió es va aprovar la Resposta a la consulta del CEA de l’Hospital de Bellvitge- ICO, sobre l’accés dels malalts a La Meva Salut quan aquesta inclou algun informe amb males notícies, que amplia les consideracions fetes a una sol·licitud semblant tramitada pel CEA de la Garrotxa al març de 2018.

Es recorda que la ciutadania ha de tenir accés lliure a les seves dades, atès que és un dret ja consolidat. Ara bé, es recomana comptar amb circuits que alertin els professionals sobre aquells resultats que ha demanat i que anuncien un mal pronòstic o que poden generar dubtes, per tal que pugui informar-ne els malalts de manera ràpida, adequada i personalitzada.

L’accés dels malalts a La Meva Salut quan aquesta inclou algun informe amb males notícies