• Inici
  • Salut obre un punt de vacunació al recinte firal La Farga de l’Hospitalet de Llobregat

Salut obre un punt de vacunació al recinte firal La Farga de l’Hospitalet de Llobregat

07/04/2021 11:12
  • S’ha adequat un espai de 600 m² que està preparat per administrar fins a 2.400 dosis diàries, una capacitat que podria ampliar-se quan s’incrementi el nombre d’arribada de vacunes.
  • Alhora, l’Hotel SB Plaza Europa de l’Hospitalet ha finalitzat la seva activitat després haver funcionat durant 8 mesos com a Hotel Salut i en les darreres setmanes també com a punt de vacunació.

Avui ha entrat en funcionament un nou punt de vacunació de la COVID al recinte firal La Farga Congress de l’Hospitalet de Llobregat. La seva ubicació al centre urbà del municipi i la proximitat a diverses parades de transport públic de Metro, Rodalies i FGC el converteixen en un punt estratègic per a la campanya de vacunació a la regió sanitària Metropolitana Sud.  

L'espai s’ha posat en marxa amb 7 punts de vacunació AstraZeneca i està preparat per administrar fins a 2.400 dosis diàries, una capacitat que podria ampliar-se si fos necessari. Més endavant, quan augmenti la disponibilitat de vacunes, es tractarà d’un dels espais mitjans de vacunació que es posaran en funcionament en aquesta regió sanitària.

Les vacunes s'administren a la Sala Polivalent del recinte –amb accés pel carrer de Girona, 10-, que compta amb una superfície de 600 metres quadrats i compleix amb els requisits necessaris per garantir el servei, la confortabilitat i la distància entre persones. També s’utilitzen àrees annexes per fer les funcions de zona de registre i per als 15 minuts d’espera posteriors a l’administració de la vacuna. L'espai està gestionat pels equips d’atenció primària del municipi i la seva utilització es vehicula a través d'un conveni de col·laboració entre el Servei Català de la Salut i l’Ajuntament de l’Hospitalet.

La vacunació es realitza exclusivament a les persones que tenen cita i que prèviament han rebut un SMS, i la convocatòria s’està fent a mesura que arriben les vacunes, seguint criteris d’exposició i risc i començant per les persones de més edat.

 

500 espais de vacunació a Catalunya

Per dur a terme la campanya de vacunació de la COVID, Salut ha previst prop de 500 punts dividits en 3 tipologies. D'una banda, els 433 CAP de Catalunya i els espais annexes que ja estan en funcionament o que s’habilitaran en els propers dies, com el Casal Can Serra, el Casal d’entitats de Collblanc–la Torrassa i els casals de la gent gran de Bellvitge, de Ca n’Arús, de Pubilla Casas i de Provençana. D’altra banda, els equips d’atenció primària disposaran d’espais addicionals, modulables en funció del ritme d’arribada de dosis, que els permetran atendre un gran volum de persones d’una manera més àgil i alhora mantenir l'activitat assistencial ordinària dels CAP. Aquests seran, d'una banda, espais mitjans com el de La Farga de l’Hospitalet, i de l’altra, 6 grans espais arreu de Catalunya amb capacitat per fer vacunacions massives, que en el cas de la regió Metropolitana Sud estarà ubicat a la Fira de Cornellà.

 

L'hotel SB Plaza Europa finalitza la seva activitat com a Hotel Salut amb un balanç de gairebé 800 persones ateses

Aquesta setmana també ha finalitzat l’activitat a l’hotel SB Plaza Europa de l’Hospitalet, que ha funcionat des de l’agost del 2020 com a allotjament temporal per a persones asimptomàtiques o amb símptomes lleus de COVID i per a contactes estrets de casos positius. Addicionalment, la planta baixa de l’hotel també s’havia estat utilitzant en les darreres setmanes com a punt de vacunació.

El perfil de persones que s’hi han allotjat han estat pacients autònoms en situació de vulnerabilitat o que no disposaven dels mínims requeriments al seu domicili per realitzar un correcte aïllament individual i evitar el contagi als seus convivents. D'aquesta manera, l’hotel ha permès garantir l’aïllament i fer el seguiment i control de la simptomatologia, actuant com un recurs assistencial i social per evitar i disminuir els contagis i com a pont d’accés directe a altres recursos, d'acord a les necessitats socials dels pacients.

En els 8 mesos d’activitat, s'hi han allotjat gairebé 800 persones, majoritàriament provinents de la regió sanitària Metropolitana Sud, el 88% derivats des de Centres d'Atenció Primària i la resta des d'hospitals i altres serveis com l’aeroport o albergs socials. El major nombre d’ingressos es va produir durant el mes de novembre, amb 192 persones, i el mateix mes també es va assolir el rècord diari de 67 pacients allotjats. El 54% de les persones ateses han estat homes i el 46% dones, la franja d’edat més freqüent s'ha situat entre els 41 i els 50 anys i el temps d’estada més habitual ha estat de 10 dies. Les regions sanitàries de Barcelona, Metropolitana Sud i Metropolitana Nord continuen disposant d’un Hotel Salut situat a la ciutat de Barcelona per donar servei a les persones que ho necessitin.

 

Barcelona, 1 d’abril de 2021