• Inici
  • Salut farà un cribratge intensiu de COVID-19 a la Zona Alta de Lleida arran de l’increment de casos a la ciutat

Salut farà un cribratge intensiu de COVID-19 a la Zona Alta de Lleida arran de l’increment de casos a la ciutat

31/03/2021 09:40
  • El cribratge s’adreça a totes les persones que s’hagin pogut exposar en els últims dies a activitats amb un risc alt de contraure el virus

Salut durà a terme demà dimecres i dijous un cribratge poblacional a la Zona Alta de la ciutat de Lleida a causa de l’elevat increment de casos detectat al municipi en els últims dies. El punt de cribratge s’instal·larà demà a les 15h a l’Avinguda Rovira Roure, a tocar amb la plaça Ricard Vinyes, i restarà obert fins les 19h. Dijous, l’horari de les proves serà de 10 a 19h. En cas de molta demanda, es prolongaran les proves durant el dia de divendres.

El cribratge està dirigit a tota la població, però des de Salut s’ha convocat via SMS a les persones de 40 a 60 anys de les Àrees Bàsiques de Salut (ABS) Primer de Maig, Eixample i Balàfia-Secà-Pardinyes, que són les que tenen una incidència acumulada més elevada en els últims 14 dies a la ciutat. Tanmateix, el cribratge està obert a tota la resta de persones que en els últims dies hagin pogut estar exposades a activitats amb un risc mitjà-alt i alt de contraure el virus, recollides en el Riscòmetre COVID del Departament de Salut:  

  • Risc alt: activitat física en llocs tancats, viatges, activitats en espais tancats  sense guardar distància de seguretat.
  • Risc mitjà/alt: restauració, activitats esportives en grup, centres d’estètica i perruqueries.

La tècnica utilitzada serà la PCR. L’objectiu d’aquesta actuació és poder detectar casos asimptomàtics per poder fer-ne l’aïllament i tallar la cadena de transmissió. Així mateix, és una mesura per conscienciar la població de la necessitat de reduir l’activitat social i, sobretot, la interacció amb persones de fora del grup de convivència. Val recordar que actualment les trobades socials estan limitades a 4 persones com a màxim en espais públics tancats i sis en espais públics oberts.

En la mateixa línia, s’ha dut a terme una pla pilot de cribratges amb PCR automostra en la indústria alimentària, una acció prèvia a la posada en marxa del Pla de cribratges previst en el marc d’actuacions per afrontar la campanya de recollida de la fruita. Aquestes proves serviran per posar en marxa cribratges en empreses del sector si es detecta un increment de casos important per mitjà de la coordinació amb els serveis de prevenció de riscos laborals, una coordinació necessària per assegurar que les mesures preventives per frenar els contagis i reduir la transmissió en aquests centres s’apliquen correctament.

En aquest sentit, s’ha iniciat el programa d’assessorament i supervisió de mesures preventives a les empreses del sector agrari. Es tracta d’una acció emmarcada també dins el pla de treball de la campanya de recollida de la fruita, en el marc de la qual a partir de les properes setmanes es realitzaran centenars de visites.

D’altra banda, amb l’objectiu de gestionar la crisi sanitària i social provocada per la Covid-19, Salut ha signat ja 67 convenis de cooperació interadministrava amb municipis de la Regió Sanitària Lleida. Aquests acords tenen com a objectiu promoure la coordinació d’accions conjuntes entre els serveis públics del Departament de Salut i de l’administració local en situacions d’alta incidència de la malaltia causada pel Coronavirus SARS-CoV2. Es busca anticipar-se a aquestes situacions d’alta incidència, intensificant les mesures quan es detecten canvis en la tendència de casos positius.

En les últimes setmanes s’ha activat les comissions de treball per a la intervenció comunitària amb diferents municipis del territori, així com amb els diferents barris de la ciutat de Lleida. Es tracta dels municipis de Vallfogona de Balaguer, Artesa de Segre, Palau d’Anglesola, Mollerussa, Aitona, Alguaire, Alpicat, Artesa de Lleida, Lleida, Montoliu de Lleida i Rosselló. Aquestes comissions estan formades per referents de Salut Pública, de l’Àrea Bàsica de Salut corresponent i del municipi o consell comarcal, amb el suport del Servei Català de la Salut. Fins al moment, hi ha 42 comissions constituïdes a tota la regió.  

 

Lleida, dimarts 30 de març de 2021