• Inici
  • Més de 196.000 lleidatans i lleidatanes han participat en el Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte des de la seva creació

Més de 196.000 lleidatans i lleidatanes han participat en el Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte des de la seva creació

31/03/2021 13:52
Cribatge Lleida ciutat
  • El cribratge ha permès detectar 300 càncers invasius a la Regió Sanitària Lleida en 10 anys i 37 a la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran en 7 anys
  • La Diputació de Lleida finança aquest programa des de 2013 amb una aportació de prop de 6M € per tal de millorar la salut de les persones
  • El Dia  Mundial del Càncer de Còlon i Recte, que té lloc avui, serveix per sensibilitzar la població sobre la importància de la prevenció i la detecció precoç en aquesta patologia oncològica

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn; la responsable del Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte (PDPCCR) a la Regió Sanitària Lleida, Montse Llorens; i la responsable del mateix programa a la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran, Lourdes Magrí, han presentat avui el balanç del programa, coincidint amb el dia mundial d’aquesta patologia. Finançat per la Diputació de Lleida des del 2013 amb una aportació de 6M €, el programa de cribratge ha convidat 286.857 persones des del seu inici a les dues regions, de les quals han participat 196.032, i ha permès detectar 337 càncers invasius.

A les comarques de la plana, el programa va arrencar al 2010 i des de llavors ha tingut un 53% de participació, ja que de les 261.599 persones que han rebut invitació en aquest temps, n’han retornat la prova de detecció de sang oculta en femta (PDSOF) necessària per al cribratge 170.774. De les 8.467 (6,1%) mostres positives recollides, en 7.629 casos s’ha recomanat la realització de colonoscòpia, prova que ha possibilitat la detecció de 1.024 adenomes d’alt risc i 300 càncers invasius.

Les dades corresponen a totes les Àrees Bàsiques de Salut (ABS) de la regió. També es fa cribratge de còlon als reclusos i recluses del Centre Penitenciari de Ponent.

A la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran, des de la posada en marxa del programa al 2013 hi han participat 25.258 de les 39.628 persones convidades (63%) a prendre’n part. Les proves amb resultat positiu han estat 1.376 (5,4%) i de les 1.236 colonoscòpies fetes, s’han detectat 181 adenomes d’alt risc i 37 càncers invasius.

En aquest territori, el programa es va començar a desplegar al 2013 de manera gradual, i s’organitza a partir de 4 Unitats Territorials de Cribratge, que estan ubicades als 4 hospitals de la Regió, sota la coordinació de l’Oficina Tècnica de Cribratge regional.

El càncer colorectal és el segon càncer més freqüent tant en dones (14.39%) com en homes (13.42%). S’ha demostrat que la seva detecció precoç redueix un 16% les probabilitats de patir la malaltia, ja que detectar el càncer en etapes molt precoces, quan les persones no tenen símptomes, permet que els tractaments siguin més efectius.

Avui 31 de març se celebra el Dia Mundial del Càncer de Còlon i Recte amb l’objectiu de sensibilitzar la població sobre la importància de la prevenció i la detecció precoç en aquesta patologia oncològica. Per tal de donar-hi visibilitat, el Departament de Salut col·labora avui amb l’AECC –Catalunya contra el Càncer de Lleida en una exposició i taula informativa sobre la malaltia, que estarà ubicada durant tot el matí a la plaça Ricard Vinyes de la ciutat de Lleida.

 

Com funciona el programa

El Programa s’adreça a tots els homes i dones d’entre 50 i 69 anys i consisteix a fer-se, cada dos anys, una senzilla prova a casa per detectar si les deposicions contenen petites quantitats de sang que no es veuen a simple vista. Si en la prova es troben indicis de sang, es proposa la realització d’una colonoscòpia per tal de detectar lesions i, si és necessari, aplicar un tractament.

L’Oficina Tècnica de Cribratge de cada regió sanitària dissenya les actuacions del programa tenint en compte la dispersió territorial. Les persones candidates reben una carta personalitzada d’invitació a participar en el PDPCCR, on se’ls informa del programa i se’ls convida a adreçar-se al seu centre d’atenció primària o consultori local per tal de recollir la prova de detecció de sang oculta en femta. Posteriorment l’han de lliurar al mateix centre mèdic o oficina de farmàcia perquè s’analitzi.

Si la prova resulta negativa, com en més del 96% dels casos, els usuaris reben el resultat per carta en el seu domicili. Si presenten sang en les deposicions són citats per telèfon a la Consulta de la Unitat de Cribratge (CUC) corresponent, on se’ls proposa fer-se una colonoscòpia. Les colonoscòpies es fan amb sedació i són terapèutiques (casi en el 90% dels casos), és a dir, en el mateix moment s’extirpen les lesions benignes, com ara els adenomes, que s’hi puguin trobar.

Des del Programa s’incideix especialment en la prevenció del càncer per mitjà d’hàbits saludables. Es recomana dur una alimentació equilibrada i variada, a més de fer exercici físic a diari i evitar el tabac i alcohol.

 

Lleida, dimecres 31 de març de 2021