• Inici
  • CatSalut ja ha instal·lat el 60% dels mòduls de reforç per a l’atenció primària a la Regió Sanitària Catalunya Central

CatSalut ja ha instal·lat el 60% dels mòduls de reforç per a l’atenció primària a la Regió Sanitària Catalunya Central

26/03/2021 17:14
Foto Moià
Foto Sant Joan de Vilatorrada
  • El primer dels vuit mòduls instal·lats ja s’ha posat en funcionament a Vic i el segon obre el servei la setmana que ve a Igualada.
  • Els darrers mòduls instal·lats aquesta setmana són a Moià i a Sant Joan de Vilatorrada.


CatSalut ha posat en marxa el primer dels mòduls de reforç a l’atenció primària que es van començar a instal·lar al mes de febrer a la Regió Sanitària Catalunya Central. Es tracta del mòdul del CAP Osona. També la setmana que ve obre les seves portes el del CAP Anoia. Amb la posada en marxa es tanca un procés de gestió encetat fa uns mesos que ha implicat els ajuntaments i l’ICS Catalunya Central, liderats per un projecte de CatSalut que busca millorar l’atenció primària en aquests moments de pandèmia.


El darrer mòdul que s’ha instal·lat és el de Sant Joan de Vilatorrada (Bages) i el de Moià (Moianès) en un desplegament ampli a la Catalunya Central. En total es preveuen instal·lar en el decurs d’aquest primer semestre de l’any fins a catorze mòduls i, a hores d’ara, ja n’hi ha un total de vuit sobre el terreny. A més d’aquests dos últims i dels dos primers que es posen en funcionament a Vic i a Igualada, també hi ha mòduls instal·lats a Calaf i Santa Margarida de Montbui (Anoia), Sant Fruitós de Bages (Bages), Puig-reig (Berguedà). I hi ha pendents els mòduls de Torelló (Osona), Vilanova del Camí (Anoia), Navarcles, Sallent i Santpedor (Bages) i Gironella (Berguedà).


La instal·lació de cadascun d’aquests mòduls comporta l’ús d’una grua amb peces prefabricades portàtils que s’instal·len el mateix dia al costat del CAP. Després, un cop instal·lats, cal fer-ne les instal·lacions de subministraments i el mobiliari necessari per a la seva obertura. Els mòduls són espais situats com a annexos dels centres d’atenció primària i tenen com a objectiu desenvolupar l’activitat COVID-19 i no COVID-19 en circuits diferenciats, de manera que, allà on el CAP no ho permetia per dimensions, el nou espai adjacent permet atendre de manera diferenciada els casos sospitosos de COVID-19.


El desplegament de mòduls s’emmarca en el Pla d’enfortiment i transformació de l’atenció primària, amb l’objectiu d’oferir més espai i confort a la ciutadana i crear circuits diferenciats entre COVID-19 i no COVID-19. El Pla vol millorar l’accessibilitat i els processos, com també augmentar la resolució i atendre bé la cronicitat.
Els mòduls instal·lats fins ara són el model L, de 45 metres quadrats coberts i 15 metres quadrats més en forma de pèrgola a l’exterior que farà les funcions d’espai d’espera. A l’interior, hi ha un espai d’atenció per a pacients amb problemes respiratoris, dues unitats per a poder fer les proves PCR i també un d’atenció al pacient. Els nous mòduls disposen de l’equipament mèdic necessari i també del mobiliari per poder fer les funcions previstes. La posada en marxa de cadascun dels mòduls instal·lats és en un termini mitjà d’entre dues i tres setmanes.


Aquests mòduls estan destinats a ser situats en espais de titularitat de Salut o bé municipal, gràcies a la col·laboració entre el departament i els diferents ajuntaments. Actualment es treballa amb la idea que la permanència d’aquests mòduls ha de ser d’entre dos i quatre anys, en funció de les necessitats de cada centre.