• Inici
  • La Regió Sanitària Girona rep les primeres vacunes contra la COVID-19 de Moderna i AstraZeneca

La Regió Sanitària Girona rep les primeres vacunes contra la COVID-19 de Moderna i AstraZeneca

11/02/2021 09:20

Hi ha 3.640 dosis disponibles dels dos vaccins que es començaran a administrar durant aquesta setmana


Les vacunes contra la COVID-19 desenvolupades per Moderna i AstraZeneca han arribat a la Regió Sanitària Girona. En total, hi ha 3.640 dosis disponibles que es començaran a administrar durant aquesta setmana entre els col·lectius inclosos en el Pla de vacunació del Departament de Salut.

En el cas de la vacuna Moderna, inicialment es disposen de 600 vials adreçats als treballadors sanitaris que encara no s’hagin vacunat. Amb aquestes dosis es preveu arribar també als professionals de la xarxa d’hospitals privats pendents de vacunar-se, així com als treballadors del transport sanitari en la modalitat urgent i no urgent, del transport mèdic aeri i professionals del sistema sanitari públic de Catalunya (SISCAT). Les vacunes de Moderna s’administren a l’Hospital Trueta i a l’Hospital Sant Jaume de Calella.

D'altra banda, avui han arribat 3.040 dosis de la vacuna d’AstraZeneca adreçades al personal de les farmàcies, personal de fisioteràpia, psicologia clínica, teràpies ocupacionals, protètics dentals, logopèdia, veterinària, nutricionistes, podologia i optometria, a més dels membres de col·lectius essencials com ara professionals dels cossos de seguretat i d’emergències i funcionaris de presons. Les vacunes es comencen a administrar avui a la tarda a onze punts arreu de Catalunya, un dels quals a Girona (Facultat de Medicina de la UdG).

A partir de demà, s’habiliten un total de 37 punts de vacunació a tot el país. A la Regió Sanitària Girona, aquesta setmana hi ha quatre punts habilitats: Girona (Facultat de Medicina de la UdG), Figueres (Teatre Jardí), Olot (Casal Marià) i Blanes (Ajuntament de Blanes), a més del Centre Penitenciari Puig de les Basses, que s’encarrega de vacunar els seus professionals.

La vacunació continuarà durant les properes setmanes. L’organització de la vacunació s’ha fet conjuntament amb els col·legis professionals. Els professionals que hagin expressat el seu desig de ser vacunats, rebran un SMS amb la citació.

En total, entre dilluns i avui han arribat a la Regió Sanitària Girona 4.174 vials: 3.040 d’AstraZeneca, 600 de Moderna i 534 de Pfizer/BioNTech, a l’espera de rebre'n més dosis durant aquesta setmana.

 

Les característiques de les vacunes

Per aconseguir el màxim grau d’immunitat són necessàries dues dosis tant de la vacuna de Moderna com de la d’Oxford/AstraZeneca. A partir de la primera injecció, el cos ja comença a immunitzar-se contra la COVID-19, però cal una segona dosi per arribar al màxim grau d’immunitat que s’ha d’administrar en un període de temps determinat per a cada tipus de vacuna. Entre cada dosi de la vacuna de Moderna hi ha d’haver 28 dies de diferència. En el cas de la d’Oxford/AstraZeneca es poden administrar en un temps més espaiat, entre 4 i 12 setmanes.

Les característiques de la vacuna de Moderna presenten certs avantatges: els vials es conserven congelats a una temperatura d’entre -25 ºC i -15 ºC i tenen una caducitat de set mesos. La vacuna sense obrir es pot emmagatzemar refrigerada de 2 °C a 8 °C, protegida de la llum, durant un màxim de 30 dies.

De les tres vacunes aprovades, la d’AstraZeneca és la més fàcil de conservar i transportar, ja que necessita una temperatura d’entre 2 ºC i 8 ºC. Aquesta vacuna s'adreça a persones d’entre 18 i 55 anys i que no pateixin cap malaltia crònica greu.

 

Els mitjans que desitgin enregistrar imatges de les vacunacions poden fer-ho en les hores i espais següents:

Dia: Dimecres 10 de febrer

Lloc i hora:

  • Girona: Edifici UdG, 10 h (C/ de la Creu 1-3 cantonada Emili Grahït).
  • Figueres: Teatre El Jardí, 10 h (Pl. Josep Pla).
  • Olot: Casal Marià, 10 h (C/ Francesc de Bolòs, 3).
  • Blanes: Ajuntament de Blanes, 17 h (Pg. de Dintre, 31).

 

9 de febrer de 2021