• Inici
  • La Regió Sanitària Lleida crea comissions de seguiment amb els municipis amb alta incidència de COVID-19 per evitar brots

La Regió Sanitària Lleida crea comissions de seguiment amb els municipis amb alta incidència de COVID-19 per evitar brots

05/02/2021 09:06
Comissió seguiment pla d'urgell
Comissió seguiment pla d'urgell
  • Les reunions s’emmarquen en un conveni de cooperació interadministrativa amb cada ajuntament per a la coordinació dels serveis públics davant la crisi sanitària i social.
  • Els grups de treball estan formats per referents de salut pública, de l’àrea bàsica de salut corresponent i del municipi.

 

La Regió Sanitària Lleida està posant en marxa comissions de seguiment amb els ajuntaments dels municipis que tinguin una incidència elevada de COVID-19. L’objectiu d’aquests comitès és, un cop detectat un augment de casos en una població, aplicar-hi de forma coordinada accions que posin fre a la transmissió comunitària del virus per evitar possibles brots, més difícils de tallar i que acaben generant pressió al sistema sanitari.

Aquests grups de treball estan formats per referents de salut pública, de l’àrea bàsica de salut (ABS) corresponent i del municipi, i compten amb el suport del Servei Català de la Salut. La creació de la comissió anirà lligada a la signatura d’un conveni de cooperació interadministrativa, que té com a finalitat promoure la coordinació dels serveis públics del Departament de Salut i dels ajuntaments en la gestió de la crisi sanitària i social provocada per la COVID-19, per tal d’assolir una resposta més eficaç i millorar la capacitat de seguiment dels malalts i l’aïllament de la població. 

La bateria d’accions previstes va des del seguiment de les persones en quarantena amb el reforç de trucades i visites a domicilis, fins a la sensibilització de la població, el tancament d’equipaments municipals, el suport de la Creu Roja a peu de carrer o l’activació de l’equip d’intervenció comunitària dels municipis. El seguiment diari dels casos permet comprovar la repercussió que tenen aquestes accions i si cal mantenir-les o si es poden reduir.

La subdirectora de Salut Pública a la Regió Sanitària Lleida, Mercè Bieto, explica que les comissions de seguiment tenen dos objectius principals. “En primer lloc, hem de garantir que qui ha de fer quarantenes, les fa bé, sobretot les famílies amb infants i joves que són contactes estrets. No n’hi ha prou de tancar-se a casa, cal aïllar-se a l’habitació i prendre les mesures per no acabar tota la família contagiada”.

En segon lloc, apunta Mercè Bieto, “cal reduir dràsticament la vida social al poble per tallar cadenes de contagis, ja sigui tancant instal·lacions o enviant missatges per sensibilitzar. I aquí, la implicació de l’ajuntament és essencial”.

La gerent de la Regió Sanitària Lleida, Divina Farreny, defensa que la signatura del conveni de cooperació ha de servir de palanca de canvi en la gestió de la salut comunitària. “La pandèmia és una oportunitat perquè les administracions treballin plegades en els àmbits social, sanitari i comunitari. S’han de generar sinergies, ara per controlar la pandèmia, però més endavant per reforçar i prevenir altres aspectes de salut de la nostra comunitat, que són feina de tots.”

Actualment, s’han constituït comissions amb Alcarràs, la Fuliola, les Borges Blanques, Almacelles, Mollerussa, el Poal, Golmés, el Palau d'Anglesola, Juneda,  Arbeca i Bellpuig. Avui es farà amb Seròs i demà està previst iniciar-les amb Rosselló i la Portella.

 

Lleida, dijous 4 de febrer de 2021