• Inici
  • Leonila Sánchez i Mara José Andrés, primeres vacunades de la COVID-19 en l’inici de campanya a la Catalunya Central

Leonila Sánchez i Mara José Andrés, primeres vacunades de la COVID-19 en l’inici de campanya a la Catalunya Central

14/01/2021 11:45

Una usuària i la doctora de la residència de la Font dels Capellans obren la campanya a la regió sanitària

Fins a tres equips amb 60 professionals i 18 administratius seran els encarregats de vacunar durant les properes setmanes a més de 10.000 persones entre usuaris i professionals de les 155 residències d’aquesta àrea

La delegada de Salut a la Catalunya Central, Teresa Sabater, parla de moment històric i del treball coordinat de diferents departaments per disposar de la vacuna a casa nostra

Un total de 82 persones (45 residents i 37 professionals) s’han vacunat aquest diumenge de la COVID-19 a la residència de la Font dels Capellans a Manresa en el tret de sortida de la campanya de vacunació a la Regió Sanitària Catalunya Central. La primera vacuna s’ha administrat a una usuària de la residència, Leonila Sánchez Hervas de 87 anys, nascuda a l’Aragó i que viu a Manresa des de fa anys. La segona dosi se li ha administrat a una professional, la doctora de la residència Maria José Andrés Egea. Totes dues han coincidit a assenyalar que no han notat la punxada i que havien viscut amb emoció i satisfacció l’arribada de la vacuna.

En la primera fase de vacunacions que ara es posa en marxa, Salut preveu arribar a la Catalunya Central a més de 10.000 persones entre usuaris i usuàries i professionals que treballen a les 155 residències de la regió sanitària. Per a poder vacunar a les residències, s’han format tres equips de professionals que donaran cobertura al Bages-Berguedà i Moianès, Anoia-Solsonès i Osona, amb seixanta professionals i divuit administratius. Els professionals es traslladaran en equips de dues persones a les residències per tal de facilitar el procés de vacunació i evitar la mobilitat dels usuaris. Les residències, per la seva banda, recullen els consentiments informats a les famílies per a la vacunació i preparen els espais de vacunació.

La gerent de Salut a la Regió Sanitària Catalunya Central, Teresa Sabater, ha qualificat de “dia històric la primera jornada de vacunació” però ha instat tothom a no abaixar la guàrdia fins a poder disposar d’un mínim del 70 % de la població vacunada. Sabater ha parlat d’un llarg procés científic que ha permès arribar a disposar de la vacuna. Fins a 250 grups científics i de recerca a escala global han participat coordinadament per desenvolupar la vacuna.

Demà dilluns arribarà una nova distribució de dosis per a dimarts poder començar la vacunació fins a una dotzena de residències més de la Catalunya Central. La coordinadora de l’equip de vacunació del Bages-Berguedà i Moianès, Alba Arocas ha assenyalat que els grups poblacionals prioritaris a rebre la vacuna són residents i personal sanitari i sociosanitari en residències de persones grans i amb discapacitat i personal sanitari de primera línia. La vacuna que s’administra en aquesta primera fase és de la companyia Pfizer/BioN-Tech. Arocas ha explicat que els professionals que participen en la campanya de vacunació contra la COVID-19 han rebut formació. La presentació de la vacuna és en vials que, un cop diluïts, cada vial conté 5 dosis de vacuna. La pauta d’administració és de dues dosis de 0,3 ml administrades per via intramuscular amb un interval de com a mínim 21 dies.

La vacunació a la Catalunya Central en xifres, aquesta primera fase

De les 155 residències que hi ha a la Regió Sanitària, 99 són de gent gran, 44 de discapacitat i 12 de salut mental. En total estem parlant de 5.566 residents i de 4.898 treballadors. D’aquestes 21 són residències blanques.

Per comarques:
ANOIA té 32 residències (16 de gent gran i 14 de discapacitat) amb un total de 891 residents i 751 treballadors. D’aquestes, 6 són residències blanques.

BAGES té 59 residències (35 gent gran, 21 discapacitat i 3 salut mental) amb un total de 1.893 residents i 1.822 treballadors. D’aquestes, 4 són residències blanques.

BERGUEDÀ té 14 residències (10 gent gran, 3 discapacitat i 1 salut mental) amb un total de 720 residents i 612 treballadors. D’aquestes, 2 són residències blanques.

SOLSONÈS té 2 residències de gent gran amb un total de 133 residents i 110 treballadors. Totes són residències blanques.

MOIANÈS té 8 residències de gent gran amb un total de 306 residents i 208 treballadors. D’aquestes, 3 són residències blanques.

OSONA té 40 residències (28 gent gran, 6 discapacitat i 6 salut mental) amb un total de 1.606 residents i 1.383 treballadors. D’aquestes, 4 són residències blanques